NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ośrodek interesów życiowych
Autor Wiadomość
Tereza 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Mar 25, 2009 9:36 am   Ośrodek interesów życiowych

widzę wiele tematów o rozliczeniou podatkowym - o osobach zameldowanych w Holandii- gdzie piszecie ze i tak w Polsce pita trzeba złożyć. Ja tego całkowicie nie rozumiem - i prosiłabym o jasne wytłumaczenie.

z tego co czytam i zostałam poinformowana w polskim US ważny jest "Ośrodek interesów życiowych"

http://www.pit.pl/osrodek..._pit_k_2633.php
Ustawa o PIT stanowi bowiem, że nieograniczonemu obowiązkowi w Polsce podlegają osoby mające miejsce zamieszkania na terytorium RP. Osoby mające miejsce zamieszkania w innym kraju podlegają natomiast opodatkowaniu w Polsce tylko w zakresie dochodów z pracy wykonywanej na terytorium RP na podstawie stosunku służbowego lub stosunku pracy.

Zgodnie z brzmieniem art. 3 ust. 1a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, za osobę posiadającą nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce (a więc taką, która podlega opodatkowaniu w kraju od całości swoich dochodów) uważa się osobę, która w Polsce posiada ośrodek interesów życiowych lub przebywała w kraju dłużej niż 183 dni w roku.
http://www.podatki.pl/sn_...idArtykulu=6250

Urzędy skarbowe uznawały, że miejsce zamieszkania nie ma nic wspólnego z miejscem zameldowania. Fakt zameldowania stanowi bowiem jedynie o spełnieniu wymogu prawno-administracyjnego. Możliwe jest więc posiadanie miejsca zameldowania w Polsce i jednocześnie centrum interesów życiowych w innym kraju (Urząd Skarbowy Poznań-Śródmieście, 14 kwietnia 2006r., ZD/415-16/06, Urząd Skarbowy w Gnieźnie, 16 lipca 2004r., N-DOFN/415-14/04).

Minister finansów uznał także, że fakt posiadania w Polsce majątku, np. mieszkania, nie może przesądzać o istnieniu w Polsce miejsca zamieszkania danej osoby, podczas gdy osoba taka pracuje w innym kraju i tam przeniosła swoje centrum interesów życiowych. Taki majątek może bowiem być utrzymywany w celach inwestycyjnych (18 października 2006r., DD4/033-01023/IDy/06/1497), może być to związane z chęcią odwiedzin w Polsce np. w trakcie urlopu, czy wakacji (18 października 2006r., DD4/PB6-033-01281/PS/ZKK/06/48), czy też w celu wynajmu (14 kwietnia 2006r., PB6/033-0404-1943/05/Idy).

Zgodnie z Komentarzem OECD, ośrodek interesów życiowych obejmuje powiązania osobiste i ekonomiczne, w tym stosunki rodzinne i towarzyskie, zatrudnienie, działalność polityczną, kulturalną i wszelką inną, a także miejsce prowadzonej działalności gospodarczej i miejsce, z którego dana osoba zarządza swoim majątkiem.
http://podatki.gazetapraw..._zyciowych.html

ja więc rozliczyłam sie w Holandii - także podając dochód uzyskany w Polsce. I nie wiem dlaczego miałbym rozliczać się w Polsce.

ginger 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Mar 25, 2009 9:46 am   

Ośrodek interesów życiowych, ośrodkiem interesów życiowych.
A mnie pani w moim urzędzie skarbowym powiedziała, żeby nie składać w Polsce pitu musiałabym się wymeldować z Polski.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Mar 25, 2009 10:47 am   

I posiadac cerrtyfikat rezydencji podatkowej..

Pozatym nie wiem o co bicie piany - jest ulga abolicyjna wiec w PL sie nic nie doplaca... PIT'a wypelnia sie w jakies 25min

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

markolto 
Poczatkujacy
Martin

Wysłany: Śro Mar 25, 2009 12:18 pm   

Ale po co informowac polski US o naszych zarobkach w NL. Przeciez polski US nie moze zbyt duzo wiedziec, bo zawsze wyciaga reke po czesc.

Ja rownie zsie rozliczylem tylko w NL. Nic nie zarobilem w PL, wiec sie nie rozliczam. Tutaj ma osrodek zycia, rodzine, dzieci.
Ostatnio zmieniony przez markolto Śro Mar 25, 2009 12:19 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Mar 25, 2009 12:54 pm   

A jak za pare lat bedziesz chcial wrocic (bo nigdy nie mow nigdy) to sie mozesz zdziwic jak sie okaze ze bedizesz musial 2 lata pracowac zeby oddac zalegle podatki...
Ale kazdy robi jak chce.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

markolto 
Poczatkujacy
Martin

Wysłany: Śro Mar 25, 2009 1:26 pm   

To co jak place podatki w Holandii a Polsce nic nie zarabiam, to co rowniez musze tam cos placic? Dlaczego mam placic podwojnie? Mam rozliczenia z Belastingu, wszystkie papiery, ze rozliczylem sie w terminie, to chyba im to wystarczy w razie czego.

A przeciez jak nic nie zarabiam w RP i nawet mieszkam w Polsce, to rowniez nie musze skladac zeznania. A ja przeciez nie zarabiam na terenie RP.

Czy ktos moze mi wyjasnic czym sie rozni nie pracowania i mieszkania w RP, nie musze wtedy skladac zeznania PIT od mieszkania i pracowania na terenie innego kraju UE i placenia tam podatkow.

Pozdrawiam.
Martin

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Mar 25, 2009 1:30 pm   

markolto napisał/a:
To co jak place podatki w Holandii a Polsce nic nie zarabiam, to co rowniez musze tam cos placic? Dlaczego mam placic podwojnie? Mam rozliczenia z Belastingu, wszystkie papiery, ze rozliczylem sie w terminie, to chyba im to wystarczy w razie czego.

Poczytaj sobie o problemie podwojnego opodatkowania. Bylo walkowane dziesiatki razy, nie tylko tutaj ale rowniez na portalach gazety wyborczej, podatkowej i prawnej.

markolto napisał/a:
A przeciez jak nic nie zarabiam w RP i nawet mieszkam w Polsce, to rowniez nie musze skladac zeznania. A ja przeciez nie zarabiam na terenie RP.

Ale posiadasz obywatelstwo polskie i to implikuje obowiazek rozliczenia sie (z drobnymi wyjatkami).
Zalozmy ze wracasz za 5 lat do PL, przez 5 lat nie skaldales PIT'a. Kupujesz sobie w PL dom/mieszkanie US cie przestwietla i masz problem i dwa wyjscia (w zaleznosci od interpretacji US):
- US zabiera Ci 75% tego co zarobiles przez 5 lat w NL (wtedy sobie sprawdza z Belastingiem) + odsetki
- US nakazuje Ci zlozyc zalegle PIT'y i zaplacic podatek i odsetki (np. ja za ten rok abolicyjnie dostalem umorzenia okolo 50k pln) bo z ulgi abolicyjnej nie mozesz skorzystac...

I wtedy w zasadzie co bys nie zrobil to masz duzy problem...

markolto napisał/a:
Czy ktos moze mi wyjasnic czym sie rozni nie pracowania i mieszkania w RP, nie musze wtedy skladac zeznania PIT od mieszkania i pracowania na terenie innego kraju UE i placenia tam podatkow.

Pracujesz poza granicami PL to musisz rozliczyc sie w PL (jako obwyatel Polski) jak i w kraju w ktorym pracowales.

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Mar 25, 2009 1:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Mar 25, 2009 6:06 pm   

markolto napisał/a:
Ale po co informowac polski US o naszych zarobkach w NL. Przeciez polski US nie moze zbyt duzo wiedziec, bo zawsze wyciaga reke po czesc.

Urzędnicy postępują zgodnie z obowiązującym prawem. To prawda, że umowa pomiędzy Polską, a Holandią odnośnie unikania podwójnego opodatkowania była rażąco niesprawiedliwa, ale taka obowiązywała i urzędnicy musieli jej przestrzegać.
Po wejściu w życie tzw. ustawy abolicyjnej obciążenia podatkowe Polaków pracujących w różnych krajach świata zostały zrównane. Pracując tylko w NL nie dopłacamy nic do polskiego US. Nie wiem na jakiej podstawie mieliby ci cokolwiek zabrać.

Tereza napisał/a:
Zgodnie z brzmieniem art. 3 ust. 1a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, za osobę posiadającą nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce (a więc taką, która podlega opodatkowaniu w kraju od całości swoich dochodów) uważa się osobę, która w Polsce posiada ośrodek interesów życiowych lub przebywała w kraju dłużej niż 183 dni w roku.

Tak, zgadza się. Jeśli, więc przebywasz ponad 183 dni w roku w Holandii, nie posiadasz w Polsce centrum interesów osobistych lub gospodarczych, to wówczas składasz do polskiego US druk NIP-3, w którym aktualizujesz swoje dane. Zatem wpisujesz zmianę adresu zamieszkania na holenderski oraz uzyskany w Holandii numer identyfikacji podatkowej. Musisz też być rezydentem podatkowym w Holandii.
Sam fakt, że przebywasz w Polsce krócej niż 183 dni niczego nie zmienia, jeśli nie poinformujesz o tym US.

Tereza 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 10:13 am   

ale poinformowałam - złożyłam NIP o zminie miejsca zamieszkania. Złożyłam pita od dochodów uzyskanych w Polsce ( pomyłka w pierwszym wpisie).

odnośnie podwójnego opodatkowania
moje dochody z Polski są takie- bo pit w Polsce ze stosunku pracy i w Holandii od wszystkich dochodów uzyskanych w 2008. I Holandia mi zwróciła.
Ja rozumiem ze problem dotyczy osób, które tak na prawdę mają całą rodzinę w Polsce/ życie w Polsce - bo wtedy Holandia pobiera podatek -a oni nadal muszą rozliczyć się w Polsce- i mamy "podwójne opodatkowanie" . Jadnak jak ktoś przeprowadził tu swoje życie - to to jest inna sytauacja i należy to rozróżniać. A nie z automatu informować że pit w polsce trzeba złożyć - co jest po prostu nie zgodne z prawdą.

ginger 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 10:46 am   

Mieszkam w Holandii z całą rodziną, tutaj jesteśmy zameldowani, pracujemy i bawimy się. A mimo to składam ten roczny pit w Polskim Urzędzie Skarbowym. Bo mimo tego, że nie tęsknię za Polską, nie wiem czy kiedyś do niej wrócę. :039:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 10:53 am   

Tereza napisał/a:
ale poinformowałam - złożyłam NIP o zminie miejsca zamieszkania. Złożyłam pita od dochodów uzyskanych w Polsce ( pomyłka w pierwszym wpisie).

Z tego co wyczytalem, to do NIP3 nalezy zlozyc jeszce certyfikat rezydencji podatkowej.

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 5:44 pm   

Cytat:
Ja rozumiem ze problem dotyczy osób, które tak na prawdę mają całą rodzinę w Polsce/ życie w Polsce - bo wtedy Holandia pobiera podatek -a oni nadal muszą rozliczyć się w Polsce- i mamy "podwójne opodatkowanie" . Jadnak jak ktoś przeprowadził tu swoje życie - to to jest inna sytauacja i należy to rozróżniać. A nie z automatu informować że pit w polsce trzeba złożyć - co jest po prostu nie zgodne z prawdą.

Tereza napisał/a:
widzę wiele tematów o rozliczeniou podatkowym - o osobach zameldowanych w Holandii- gdzie piszecie ze i tak w Polsce pita trzeba złożyć. Ja tego całkowicie nie rozumiem - i prosiłabym o jasne wytłumaczenie.

Nikt nie udziela informacji z automatu. Muszą się rozliczać osoby podlegające w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, o czym wyraźnie się pisze.
Zameldowanie w Holandii nie powoduje zmiany miejsca zamieszkania i brak konieczności rozliczania z polskim fiskusem. A większość osób,które nie składają zeznania w Polsce, tak właśnie myśli. Jeśli zmieniłaś miejsce zamieszkania, uzyskałaś certyfikat rezydenta podatkowego w Holandii, nie łączy cię z Polską zupełnie nic i złożyłaś NIP-3 w polskim US, to oczywiście nie musisz się rozliczać.

Tereza 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 30, 2009 12:40 pm   

m4rcin napisał/a:
Z tego co wyczytalem, to do NIP3 nalezy zlozyc jeszce certyfikat rezydencji podatkowej.

w Polsce jest dokument CFR - certyfikat rezydencji podatkowej - ale z tego co rozumiem dla cudzoziemców, którzy chcą w Polsce się rozliczać. Z drugiej strony firma konsultingowa rozliczająca mnie w Holandii mówi wyraźnie, że holenderskiego odpowiednika nie potrzebuje "A residency statement (in Dutch: woonplaatsverklaring) exist. However, it is not obligatory to obtain one from a Dutch point of view". Czyli raczej warto uzyskać jako dokument zeby pokazac w Polsce- a nie wymagany.

Justyna - dzięki za odpowiedź. Ja przepisy dokładnie tak rozumiem.
Ostatnio zmieniony przez Tereza Pon Mar 30, 2009 12:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 30, 2009 12:57 pm   

"However, it is not obligatory to obtain one from a Dutch point of view" - zastanow sie nad tym co jest pogrubione. Oni mowia ze certyfikat nie jest wymagany z holenderskiego punktu widzenia, ale moim zdaniem Ciebie interesuje tez polski punkt widzenia i jak wypelnialem NIP3 (aktualizacyjny) to bylo pytanie o dolaczenie certyfikaty rezydencji podatkowej.

Taki certyfiakt dostajesz "od reki" w Belastingu i przedstawiasz go polskiemu US wraz z NIP3.

Tereza 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 30, 2009 1:37 pm   

nie pamiętam powiem szczerze - ale ja chyba składając NIP-3 załączałam kopie uzyskania SOFI.

Więc myśle, że certyfikat nie jest wymagany - ale znając polskie urzędy warto mieć jeszce jeden papierek do pokazania.

Odpowiedz do tematu