Kluczyki do auta.... |
Autor |
Wiadomość |
i@maciej
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 10:12 am Kluczyki do auta....
|
|
|
Witam Polonię na obczyźnie Jestem Maciej i mam mały problem Pół roku temu kupiłem w Polsce auto. Wiecie mniej więcej czym było na zachodzie, ale je zrobiłem i jeździ. Jest to auto dwuletnie no i niestety mam tylko klucz - i właściwie nic więcej. Auto pochodziło z Belgii, ale mam adres poprzedniego właściciela. Chciałem do niego napisać list, czy mógłby mi odesłać kluczyk do auta, ale obawiam się że Belgowie mówią tylko po francusku i po niderlandzku, a ja tylko angielski i niemiecki. Czy byłby ktoś tak dobry i przełożył mi na język niderlandzki mój list? Ew. czy na podstawie adresu mógłby ktoś zadzwonić do tego Belga? Byłbym niesamowicie wdzięczny bo dorobienie klucza 800 zł, a mimo że auto było uszkodzone wziąłem je na kredyt :/
Serdecznie pozdrawiam Polonię w Holandii i nie tylko.
Maciej.
// gg:6570083 |
Ostatnio zmieniony przez Niedziela.NL Nie Kwi 12, 2009 8:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 10:22 am
|
|
|
A co to za auto ze kluczyk taki drogi? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
i@maciej
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 10:23 am
|
|
|
Ibiza III na Canie.... Pewnie gdybym dorobił poza Aso wyszło by 450 - 500 ale nie mogę ze względu na kredyt ;/ |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 10:26 am
|
|
|
Tzn? Co ma kredyt do tego?
Dorob poza ASO tylko pamietaj zglosic ubezpieczalni ze dorabiales kluczyk (wez potwierdzenie) |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 11:15 am
|
|
|
Pol roku mieszkalem w polnocnej Belgii (Antwerpia) i z doswiadczenia wiem, ze w tym regionie wiecej osob mowi w jezyku angielskim niz francuskim, dlatego pierwsze co bym zrobil, to bym sam zadzwonil i zorientowal, czy jest szansa na porozumienie jezykowe, dopiero pozniej kombinowal.
[ Dodano: Sob Mar 28, 2009 12:20 pm ]
Na porady, prosby o przetlumaczenie jest specjalny temat na forum pod linkiem:
http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=989
z doswiadczenia wiem, ze ludzie znajacy niederlandzki, sa czesto sklonni do pomocy wiem bo sam korzytsalem |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
|
|
|
|
i@maciej
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 12:44 pm
|
|
|
Fakt, nie zauważyłem tego działu. Co do potwierdzenia: na aucie jest AC. Banku nie obchodzi to ile kluczy mam, a ile dorabiam. Gdybym jednak dorobił i ubezpieczalnia by sprawdziła klucz to mogą nie wypłacić - nie wiadomo czy dorobiłem jeden czy dwa.... Niestety jest to prawda bo w ten sposób mój wuja stracił Passata.... Ac nic mu nie pokryło - jego wina. Mam po angielsku i po niemiecku, ale teraz myślę, że lepiej było by werbalnie dotrzeć do tego Pana. Czy istnieje może jakaś książka telefoniczna abonentów prywatnych w Be? Wujek Google mi nie pomógł niestety;/ |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 1:47 pm
|
|
|
i@maciej napisał/a: | Co do potwierdzenia: na aucie jest AC. Banku nie obchodzi to ile kluczy mam, a ile dorabiam. Gdybym jednak dorobił i ubezpieczalnia by sprawdziła klucz to mogą nie wypłacić - nie wiadomo czy dorobiłem jeden czy dwa.... Niestety jest to prawda bo w ten sposób mój wuja stracił Passata.... Ac nic mu nie pokryło - jego wina. Mam po angielsku i po niemiecku, ale teraz myślę, że lepiej było by werbalnie dotrzeć do tego Pana. Czy istnieje może jakaś książka telefoniczna abonentów prywatnych w Be? Wujek Google mi nie pomógł niestety;/ |
A twoj wuja zglosil ze dorabial kluczyki czy nie? Bo jak zglosil ze kluczyki sa dorabiane to moga go pocalowac, a pewnie nie zglosil. Poruszalem to z moim agentem jak chcialem dorobic trzeci komplet kluczy. Formularz polisy AC ma pola (+- takie):
ilosc kluczykow ogolem:
ilosc kluczykow orginalnych: X
ilosc kuczykow dorobionych: Y
Wiec piszesz
Orginalnych - 1
Dorobionych - 1
i wtedy przy AC nie maja prawa odmowic odszkodowania w przypadku kradziezy. |
|
|
|
|
i@maciej
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 8:27 pm
|
|
|
Nie znam dokładnie szczegółów, ale gdyby była taka możliwość to pewnie walczyłby o swoje pieniądze. |
|
|
|
|
Niedziela.NL
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 8:38 pm
|
|
|
Nigdy nie spotkałem się z zapytaniem o ilość kluczy przy ubezpieczaniu samochodu.
Czy takie pytania są zadawane tylko w Polsce? |
_________________ Skuteczna Reklama w Holandii
to Reklama w tygodniku i portalu www.Niedziela.NL |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 11:59 pm
|
|
|
W NL nie pytali sie o ilosc kuczykow (ba - nawet nie chcieli auta ogladac)
w PL PZU i Warta pytaja sie o ilosc kluczykow |
|
|
|
|
i@maciej
|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 11:02 pm
|
|
|