Święta Wielkanocne |
Autor |
Wiadomość |
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 3:40 pm
|
|
|
sorki, przeoczylam |
|
|
|
|
Anna Lucka
Gaduła

|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 5:59 pm
|
|
|
Nie. Niektorzy nawiazywali do Swiat w Holandii ogolnie, takze Bozego Narodzenia na pyrzklad;-) Dla mnie kazde Swieta tutaj sa Ok.
( dzieki Duuvelke ) |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2007 8:22 am
|
|
|
dla mnie tez kazde swieta sa tu ok, bo zawsze spedzam je z rodzina.. moja mama zawsze urzadza swieta wedlug polskiej tradycji bo..... Holendrzy jej poprostu nie maja...
Na Swieta Bozegonarodzenia maja ciasto: kerststol (chleb z rodzynkami i marcepanem w srodku) a co maja na Wielkanoc?? dokladnie to samo....
Szkoda ze maja tak malo tradycji... chociaz zwarte pieten na mikolala mi sie podobaja bo jest "inaczej"
pozdr. Agata |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2007 9:41 am
|
|
|
nie ma to jak polskie święta z polską tradycją. |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 5:20 pm
|
|
|
ja się dowiedziałam,że oprócz tego,że w Holandii zwyczajem jest szukanie jajek w ogródku przez dzieci,to również stukanie się tymi jajkami jak u nas w Polsce.Mają również taki zwyczaj,że w Wielki Piątek młodzież niesie duży krzyż,przyozdobiony na górze kurczaczkami,jajeczkami i idą do szpitala,do jakiś organizacji i chodzą też po domach zbierając datki.Tak mi opowiadała znajoma Holenderka.Była zdziwiona za to naszą tradycją święcenia koszyczka w kościele w Wielką Sobotę. |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 5:30 pm
|
|
|
ten krzyz przyozdobiony tez czesto w mlode paczkujace galazki to Paasjeboom, spotkalam sie z tym zwyczajem u zryjaznionych rodzin
takie drzewko obwieszone jest pisankamii kurczakami zajaczkami
ja juz trzecie swieta wielkanocne bede tu spedzac, ide do kosciola za swieconka, w niedziele mamy swiateczne sniadanioe, pieke sernik, robie zurek, jajka na 100 sposobow, a pozniej zazwyczaj jedziemy gdzies w przyrode... |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 5:44 pm
|
|
|
ja w tym roku będę na święta po raz pierwszy sama z narzeczonym w Holandii,z dala od rodzinki. Mam nadzieję,że pogoda dopisze i po śniadaniu wielkanocnym wybierzemy się na spacer. Co do koszyczka to również będę chciała pójść na polską mszę i poświęcić go w kościele
[ Dodano: Czw Kwi 02, 2009 8:02 pm ]
ja spędzam święta wielkanocne w Holandii razem z narzeczonym.Będzie trochę smutno,że jesteśmy z dala od rodziny.Będziemy tylko rozmawiać z rodziną przy użyciu skypa i tel. Mimo tego staramy się te święta spędzić tradycyjnie,a więc w sobotę święcenie koszyczka a w niedziele spożywanie tradycyjnych potraw przy stole wielkanocnym: białej kiełbaski,bigosu,jajek faszerowanych,pieczonego schabu itd. |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 3:42 pm
|
|
|
I znów Świeta Wielkanocne ! Czytam jak spedzaliscie swieta w ubiegłych latach Czy cos zmieniło sie od tej pory ?Ktos moze teraz jedzie do Polski na świeta ?ktoś moze teraz własnie po raz kolejny spedza je w holandii z rodzina Ja w tym roku jade do Polska !! Bardzo sie ciesze z tego powodu ,chociaz same świeta nie mam jeszcze w pełni zaplanowane Mam baaardzo duzo spraw do załatwienia a czasu mało Ale gdziekolwiek by to było barszcz biały z kiełbaska i jajeczkiem musi byc ! |
|
|
|
|
Magda W
Pomogła: 3 razy Wiek: 46 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 8:35 pm
|
|
|
Ja w tamtym roku spedzalam Wielkanoc tu .Swieta robilam po swojemu tradycyjnie jak wynioslam to z domu rodzinnego, natomiast nie wiem jak Holendrzy ale tych znajomych co mam to jakos dla nich nie maja swieta wiekszego znaczenia po prostu "dzien wolny " od pracy i tyle zero napiecia przedswiatecznego,porzadkow i w ogole dzien jak co dzien
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 10:50 am
|
|
|
No ja w tym roku na Wielkanoc jade do Polski, musismy sie z chlopakiem jakos dzielic tymi swietami, Boze Narodzenie spedzilismy tu z jego rodzina, teraz jedziemy razem do mnie
Co do tradycji- no faktycznie nie ma ich tu az tyle co w polskiej kulturze, ale sa. Szczegolnie sie nie zgodze, ze Boze Narodzenie jest pozbawione tradycji. Cala ta szopka z Sinterklaas (jego przybycie itd) to wszystko tez zalicza sie tutaj do tej swiatecznej atmosfery. Ale fakt faktem, wigilia tutaj nie jest tak magiczna jak w Polsce |
|
|
|
|
Livenese
Poczatkujacy

|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 6:40 pm
|
|
|
Ja natomiast Święta spędzam wraz z rodziną w Holandii... Będą to nasze pierwsze święta w Holandii... Czy ktoś z pozostających tutaj wybiera się może do kościoła ze święconką? Mam na myśli oczywiście polski kościół, gdyż z tego co przeczytałam-w holenderskich nie ma takiego zwyczaju... Jeśli ktoś orientuje się w tych sprawach byłabym wdzięczna za pomoc, gdyż zastanawiam się nad wybraniem do polskiego kościoła ze święconką... Słyszałam, że kościół najbliżej Apeldoorn znajduje się w Deventer... Jednak nie mogłam znaleźć w jakich godzinach odbywałoby się święcenie, lub ewentualnie Msze Św. niedzielne... Będę wdzięczna za pomoc. :] |
_________________ El amor es un reflejo de nuestra interior... |
|
|
|
|
superska
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:44 pm
|
|
|
Ten link powinien Ci pomóc:
http://www.parafiapolska.nl/ |
_________________ Każdy spotkany na Twojej drodze człowiek wie coś,czego Ty jeszcze nie wiesz. |
|
|
|
|
Krisrott
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 6:50 pm
|
|
|
Witam. orientuje sie ktos o której godzinie jest w Rotterdamie świecenie pokarmów?? |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła

Pomogła: 1 raz Wiek: 105 Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 109 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 6:59 pm
|
|
|
Krisrott napisał/a: | Witam. orientuje sie ktos o której godzinie jest w Rotterdamie świecenie pokarmów?? |
11 kwietnia 2009 Wielka sobota Święconka 9:30 Goes
Święconka 12:00 Haga
Święconka 12:00 Rotterdam
Święconka 13:00 Haga
Święconka 13:00 Rotterdam
Święconka 14:30 Hillegom
Święconka 16:00 Leiden
Liturgia Wigilii Paschalnej
i święconka 20:00 Rotterdam
http://www.parafia.nl/pl/index.php |
|
|
|
|
Krisrott
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 7:07 pm
|
|
|
Dziękuje bardzo ALICE, moze sie jeszcze innym forumowiczom przyda sie ta informacja. |
|
|
|
|
|