NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze zwrotem
Autor Wiadomość
klejuelk 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 8:53 pm   problem ze zwrotem

witam dostałem dzisiaj list o takiej treści, na forum znalazłem ze rekeningnummer to numer mojego konta na który bedzie zwracany podatek... i teraz pytanie jak długo jeszcze będę musiał czekac na zwrot podatku i drugie ten rekeningnummer który mam na pismie to na pewno nie jest numer konta bankowego o co chodzi z tym dokładnie. Zgóry bardzo dziękuje za odpowiedz

U heeft een rekeningnummer aan mij opgegeven voor de Inkomensheffting.

Ik heb dit rekeningnummer........ opgenomen in mijn administratie.

Vanaf nu zal ik voor deInkomensheffing dit nieuwe rekeningnummer gebruik voor de uitbetaling van uw terbuggave(n) of voorschot(ten).

Wijzigen rekeninnummer voor Belastingen

wilt u het rekeningnummer voor uw belastingen wijzigen, dan kunt u het formulier Wijzigen rekeninignummer downloaden van www.Belastingdienst.nl.
Dit formulier kunt u viden bij zowel het tabblad particulieren als het tabblad ondernemers, onder het hoofstuk betalen.

Wijziegen rekenininummer voor Toeslagen

Wilt u het rekeningnummer voor uw Zorg-, Huur- of Kinderopvangtoeslag wijzigen, dan kunt u het aanvraag- en wijziginprogramma downloaden van www.Toeslagen.nl.
Als u nog vragen heeft over deze brief, kunt u bellen met de Belasting telefoon.

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 8:56 pm   

A kto robil dla Ciebie rozliczenie?Moze to numer tej osoby?

Pisza,ze od teraz wszystkie wplaty beda dokonane na ten nowy numer.Jesli chcesz zmienic numer sciagnij formularz z podanej stronki.

[ Dodano: Pią Kwi 03, 2009 10:02 pm ]
http://www.belastingdiens...betalen-26.html
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pią Kwi 03, 2009 8:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

klejuelk 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 9:32 pm   

Robiłem poprzez firmę tax-pol zawiadomiłem ich, że dostałem takie pismo kazali zeskanować mi i wysłac na meila i gwarantowali odpowiedź..... wysłałem i nici z odpowiedzi.... Trochę boje się o swoje pieniądze teraz... jak daleko jeszcze jest do otrzymania zwrotu...

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 9:40 pm   

To moze zmien jak najszybciej numer banku.

klejuelk 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 9:41 pm   

dodam że ten rekeningnummer czyli jak sie dowiedziałem się nr konta na który ma wpłynąc zwrot jest jaki dziwny poniewaz składa sie tylko z 9 cyfr.... i XX.XX.XX.XXX czyli napewno to nie jest mój nr konta... bo mam konto w bzw wbk a polskie numery kont sa bardzo długie .. coś chyba jest nie tak...

Misimovic 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 9:45 pm   

Czyli firma która Cię rozlicza podała swoje konto w Holandii i na te konto urząd przeleje pieniądze.

Szakalek 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 11:00 pm   

klejuelk napisał/a:
Robiłem poprzez firmę tax-pol zawiadomiłem ich, że dostałem takie pismo kazali zeskanować mi i wysłac na meila i gwarantowali odpowiedź..... wysłałem i nici z odpowiedzi.... Trochę boje się o swoje pieniądze teraz... jak daleko jeszcze jest do otrzymania zwrotu...

tax-pol tak robi i wiele innych firm które pobieraja sobie prowizje-najpierw przyjda pieniadze na ich konto - zwiną swoja prowizje i reszte ci przesla na twoje konto-jesli sa uczciwi-oczywiscie.ale zaraz po otrzymaniu zwrotu radze ci zmienic ten numer na swój-bo to nigdy nic nie wiadomo-i za kazdym razem jak zmieniesz konto lub z niewiadomych przyczyn twoje konto zostanie zmienione otrzymasz taki sam list jak dostałes teraz --- wiec szybko sprawdzaj czy to twój numer i wtedy albo dzwon albo wysyłaj znowu formularz ze swoim kontem-konto mozesz zmieniac nieokreslona ilosc-czasmi bywa tak ze mozesz podpisac Cesje nawet nie wiedzac o tym-poczytaj na ten temat -
http://www.nto.pl/apps/pb...RWPRC/424280294

pozdrawiam :039:

skorupa 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 8:55 am   

Akurat firmy tax-pol nie musisz się obawiać. Rozliczałem się z nimi i wszystko było ok. Przede wszystkim w ekspresowym tempie. Jak zaczniesz sam kombinować, to wszystko namieszasz. Jeżeli już im zaufałeś, to nie traktuj ich teraz jak oszustów. Firmy podają swoje holenderskie konta, bo podając polskie wszystko wydłuża się. Poczytaj inne wątki tego forum. Sporo forumowiczów skarżyło się na brak kasy, bo podawali swoje polskie konta.

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:10 am   

Witam.Moim zdaniem to nie jest uczciwe.Firma która rozlicza podaje swoje konto zeby tam przelał Belasting kase??? Moi znajomi dostali na polskie konta zwrot bez problemow
Rozliczenie To jest usługa za którą dostaję co roku fakturę .Jezeli nie otrzymałabym zwrotu mam prawo zadzwonic do takiego biura i spytac sie ,fakura jest podstawą do każdej reklamacji.Jakim prawem ktos ma rozporządzac moimi pieniądzmi i przelewac je na swoje konto najpierw? Rozliczam sie co roku u Pani Agnieszki Blomm drogą internetową i listownie
mam wszystkie potwierdzenia itd.W każdym razie skąd macie pewność ze firma która taki sposób rozliczania preferuje czyli najpierw przelewa na swoje konto nie splajtuje w tym roku? Nie mowcie ze to niemożliwe ...wystarczy właczyc dziennik.Pozdrawiam Ps.Adres Pani Ksiegowej znalazłam tytaj na Niedzieli w informatorze

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 10:24 am   

J atez nigdy w zyciu bym nie pozwolila na to zeby ktos decydowal o moich pieniadzach. Tak jakby nie mozna bylo wykreslic taryfy i po rozliczeniu i zwrotu podatku uiszczyc naleznosc wzgledem rozliczajacego biura.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 10:26 am   

Moj holenderski ksiegowy bierze € z gory (tzn wystawia rachunek i przysyla do zaplacenia w ciagu 2 tygodni). Po wypelnieniu zeznania a przed wyslaniem go do Belastingu

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 12:18 pm   

Hm.. tutaj przedstawiono tylko jedna strone, stronie KLIENTA rozliczajacego sie.
A moze tak zapytac biur rozliczajacych ile maja nie wplaconych prowizji, mimo zobowiazania do uregulowania prowizji, ktore przyszlo na konto danej osoby.
Chetnie bym zamiescila tutaj liste osob wraz z danymi oraz zaleglymi kwotami, ktore sa do uregulowania od kilku lat i jakos nie widac checi do dokonania takiej czynnosci.
Niemniej jednak chcialabym podkreslic, ze sa rowniez takie osoby,ktore reguluja swoje naleznosci zaraz po otrzymaniu zwrotu podatku na swoje konto.
Ostatnio zmieniony przez nollewska Sob Kwi 04, 2009 12:24 pm, w całości zmieniany 2 razy  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 2:20 pm   

A to nie mozna poprosic o uiszczenie przed rozliczeniem? CO za problem?

tadeo 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 2:31 pm   

Zgadzam się z Nollewską. Prowadzę małą firmę w Holandii (nie jest to branża związana ze zwrotem podatku) i napotykam na wielu oszustów ze strony KLIENTÓW. Jestem wręcz przekonany, że zwrot podatku poprzez firmę rozliczającą jest bezpieczniejszy. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że w systemie holenderskiego urzędu może widnieć konto waszego pracodawcy. Jeżeli w zeznaniu podatkowym firma rozliczająca nie umieści od razu innego holenderskiego konta (w tym momencie nie można podać polskiego konta), to urząd nie poinformuje was o koncie pracodawcy w waszych danych istniejących w urzędzie i nie poprosi was o podanie swojego polskiego konta, lecz od razu przeleje pieniądze na holenderskie konto widniejące w systemie. Wówczas prawdopodobnie żegnajcie pieniądze!!!
KONIECZNIE to przeczytajcie:
http://www.nto.pl/apps/pb...RWPRC/424280294

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:30 pm   

Przede wszystkim firma rozliczajaca musi dokonac wyplaty/przelewu pieniedzy danej osoby w ciagu 14 dni roboczych od chwili otrzymania tych pieniedzy z urzedu lub tez zwrocic pieniadze do holenderskiego urzedu.
Firmy rozliczajace sa dosc czesto kontrolowane i jakiekolwiek problemy stanowia podstawe do zamkniecia firmy, a przeciez nie o to chodzi.
Z prowizjami jest roznie, jedne biura pobieraja prowizje z gory, czyli od razu po rozliczeniu, inne kancelarie pobieraja prowizje z dolu.
W kancelarii w ktorej pracuje, idziemy na reke klientowi, gdyz oplata jest z dolu, czyli jak juz przychodza pieniadze. Jest to dla kancelarii o wiele wygodniejsze chociazby z tego wzgledu, iz jezeli dana osoba otrzyma za malo zwrotu od razu mozna zrobic reklamacje, bez oczekiwania np. na zgloszenie sie tej osoby z informacja, iz zwrot podatku byl za niski. Dodam, ze reklamacji takiej mozna dokonac w okreslonym terminie widniejacej na decyzji. Bardzo czesto jest tak, ze dana osoba moze zglosic fakt juz po terminie reklamacyjnym, moze nie zauwazyc ze jest za malo wyplacone, a co najgorsze, w urzedzie tez pracuja ludzie, ktorzy czasami sie myla na niekorzysc danej osoby.
Ale oczywiscie kazda kancelaria dokonuje czynnosci wg. wlasnej procedury, fakt, ze z gory pobierac prowizje byloby najlepszym rozwiazaniem, jednak z finansami to zawsze przewaznie jest krucho i wiele osob, wolalaby uregulowac te prowizje z dolu.

Odpowiedz do tematu