Rozliczenie z pracy w NL w polskim US |
Autor |
Wiadomość |
Robus_1
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy Wiek: 55 Dołączył: 10 Cze 2007 Posty: 82 Skąd: Barendrecht/Wroclaw
|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 9:45 pm
|
|
|
Czy ktos z Was moze polecic jakies sprawdzone biuro rozliczajace podatki w Polsce, dla osob pracujacych czesciowo w NL, czesciowo w PL (tzn. podatki w NL mam juz rozliczone), chce internetowo (nie mam mozliwosci wyjazdu do PL) porozliczac sie w Polsce, wlacznie z ew. zwrotem podwojnie zaplaconego podatku za 2007 r ...
Pozdr
Robert |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 11:54 pm
|
|
|
Mam ważne pytania:
* Jak potraktować wakacyjne pieniądze w rozliczeniu? Po prostu tak samo jak wypłaty przeliczyć je po kursie w dniu, w którym zostały przelane? Mam na nie również salaris papier, więc wydaje mi się, że tak?
* Czy 30% diety ma być naliczone tylko dla dni rzeczywiście przepracowanych (odliczając dni wolne, urlopy bezpłatne)? I czego to ma być 30%?
* Czy do US wysyłam tylko PITy? Czy może muszę załączyć kopie salarisów i mój to przeliczania (np. tabelkę z Excela)?
Muszę się sama rozliczyć, bo nie mam mozliwości jechać do Polski/nie mam tu nikogo kto mi w tym pomoże (a jest to mój pierwszy raz kiedy rozliczam takie rzeczy), więc bardzo proszę o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez calendargirl288 Nie Kwi 05, 2009 12:03 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 1:07 am
|
|
|
Do Robus:
Polecam Grupe Blue Tax SA. Korzystalem w tym roku z ich uslug i moge powiedziec, iz bylo warto.
Pozdrawiam,
Janosik |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
Bozinika
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 7:39 pm
|
|
|
Witam... Rozliczyła mnie polska księgowa z dochodów, które uzyskałam w Holandii za 2008 r. Pracowałam tylko i wyłącznie w Holandii. Wyszło jej, że mam do zapłaty do urzędu skarbowego ponad 700 zł. Jak to możliwe skoro mamy obecnie ulgę podatkową? Twierdzi, że związek to ma z uzyskanym zwrotem holenderskim za 2007, który uzyskałam w zeszłym roku, a jego abolicja nie dotyczy. Czy tak jest faktycznie? |
|
|
|
|
yustyna
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 5:29 pm
|
|
|
Bozinika napisał/a: | Witam... Rozliczyła mnie polska księgowa z dochodów, które uzyskałam w Holandii za 2008 r. Pracowałam tylko i wyłącznie w Holandii. Wyszło jej, że mam do zapłaty do urzędu skarbowego ponad 700 zł. Jak to możliwe skoro mamy obecnie ulgę podatkową? Twierdzi, że związek to ma z uzyskanym zwrotem holenderskim za 2007, który uzyskałam w zeszłym roku, a jego abolicja nie dotyczy. Czy tak jest faktycznie? |
Tak, to prawda. Jest to niedopatrzenie ze strony ustawodawcy. Ustawa abolicyjna miała zrównywać obciążenia podatników pracujących w różnych krajach, natomiast konieczność zapłaty do polskiego US zwróconego w NL podatku powoduje, że nadal metoda wyłączenia z progresją jest dużo korzystniejsza.
Również Rzecznik Praw Obywatelskich zauważył tę nieścisłość i wystosował oficjalne zapytanie w tej sprawie do Ministerstwa Finansów. Pozostaje tylko czekać na odpowiedź Ministerstwa. |
|
|
|
|
swiatol
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 10:05 am
|
|
|
Witam serdecznie mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku holenderskiego w Polsce . Cały galimatias polega na tym , że pracowałem w 2007 roku w Holandii i niestety sie nie rozliczyłem w Polsce , praca ta trwała 2 miesiące zwrot podatku z Holandii dostałem bez problemu . W 2008 pracowałem 6 miesięcy w Holandii i 4 miesiące w Polsce na najniższej pensji krajowej i to na pół etatu . Chciałbym się teraz 30 kwietnia rozliczyć w Polsce i chciałbym ujawnić te dochody Holenderskie zwrot podatku to nie całe 1500E obawiam się bardzo że strasznie dużo trzeba będzie dopłacać ? i nie wiem co mam zrobić ponieważ w 2007 roku rozliczyłem się tylko z NL a w Polsce normalnie tylko Polskie Pity .
Jak myślicie co zrobić czy czeka mnie jakaś poważna kara rozliczać się czy też nie czy rozliczyć się tylko z 2008 roku a nie wspominać nic o 2007roku sam nie wiem a czas się zbliża czekam na odpowiedź pozdrawiam swiatol |
_________________ http://robertknur.w.interia.pl |
|
|
|
|
yustyna
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 11:25 am
|
|
|
swiatol napisał/a: | Witam serdecznie mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku holenderskiego w Polsce . Cały galimatias polega na tym , że pracowałem w 2007 roku w Holandii i niestety sie nie rozliczyłem w Polsce , praca ta trwała 2 miesiące zwrot podatku z Holandii dostałem bez problemu . W 2008 pracowałem 6 miesięcy w Holandii i 4 miesiące w Polsce na najniższej pensji krajowej i to na pół etatu . Chciałbym się teraz 30 kwietnia rozliczyć w Polsce i chciałbym ujawnić te dochody Holenderskie zwrot podatku to nie całe 1500E obawiam się bardzo że strasznie dużo trzeba będzie dopłacać ? i nie wiem co mam zrobić ponieważ w 2007 roku rozliczyłem się tylko z NL a w Polsce normalnie tylko Polskie Pity .
Jak myślicie co zrobić czy czeka mnie jakaś poważna kara rozliczać się czy też nie czy rozliczyć się tylko z 2008 roku a nie wspominać nic o 2007roku sam nie wiem a czas się zbliża czekam na odpowiedź pozdrawiam swiatol |
To ile będziesz musiał dopłacić zależy od twojego dochodu. Szkoda, że nie rozliczyłeś się z 2007 roku, tym bardziej, że do 6 lutego obowiązywała abolicja. Moim zdaniem jeśli chcesz się w Polsce rozliczać z dochodu osiągniętego w Holandii, to rozlicz się z 2007 i 2008 roku. Jeśli podatnik sam zgłosi swoje dochody z 2007 roku wraz z pismem (tzw. czynny żal), w którym wyjaśni, że nie wiedział, iż musi się rozliczać z dochodu zagranicznego, to kara w praktyce mu nie grozi. Ale będziesz musiał zapłacić zaległy podatek (na starych zasadach, tzn. przed abolicją) wraz z odsetkami.
Jeśli chodzi o 2008 rok, to masz jeszcze dwa tygodnie. Decyzja należy do ciebie.
Zwrócony w Holandii podatek za 2007 rok niestety trzeba oddać do polskiego US, ale tylko w takiej wysokości w jakiej go w danym roku odliczyłeś. |
Ostatnio zmieniony przez yustyna Sob Kwi 18, 2009 11:27 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
swiatol
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 7:35 pm
|
|
|
yustyna napisał/a: | swiatol napisał/a: | Witam serdecznie mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku holenderskiego w Polsce . Cały galimatias polega na tym , że pracowałem w 2007 roku w Holandii i niestety sie nie rozliczyłem w Polsce , praca ta trwała 2 miesiące zwrot podatku z Holandii dostałem bez problemu . W 2008 pracowałem 6 miesięcy w Holandii i 4 miesiące w Polsce na najniższej pensji krajowej i to na pół etatu . Chciałbym się teraz 30 kwietnia rozliczyć w Polsce i chciałbym ujawnić te dochody Holenderskie zwrot podatku to nie całe 1500E obawiam się bardzo że strasznie dużo trzeba będzie dopłacać ? i nie wiem co mam zrobić ponieważ w 2007 roku rozliczyłem się tylko z NL a w Polsce normalnie tylko Polskie Pity .
To ile będziesz musiał dopłacić zależy od twojego dochodu. Szkoda, że nie rozliczyłeś się z 2007 roku, tym bardziej, że do 6 lutego obowiązywała abolicja. Moim zdaniem jeśli chcesz się w Polsce rozliczać z dochodu osiągniętego w Holandii, to rozlicz się z 2007 i 2008 roku. Jeśli podatnik sam zgłosi swoje dochody z 2007 roku wraz z pismem (tzw. czynny żal), w którym wyjaśni, że nie wiedział, iż musi się rozliczać z dochodu zagranicznego, to kara w praktyce mu nie grozi. Ale będziesz musiał zapłacić zaległy podatek (na starych zasadach, tzn. przed abolicją) wraz z odsetkami.
Jeśli chodzi o 2008 rok, to masz jeszcze dwa tygodnie. Decyzja należy do ciebie.
Zwrócony w Holandii podatek za 2007 rok niestety trzeba oddać do polskiego US, ale tylko w takiej wysokości w jakiej go w danym roku odliczyłeś. |
Zwrócony w Holandii podatek za 2007 rok niestety trzeba oddać do polskiego US, ale tylko w takiej wysokości w jakiej go w danym roku odliczyłeś ? Jakim prawem cały podatek mam oddać ? |
|
|
|
|
yustyna
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 4:33 pm
|
|
|
Bo takie jest polskie prawo. Nie cały podatek, a tylko tyle ile odliczyłeś za dany rok. Możesz się z tym nie zgadzać, ale takie są fakty. Pisałam już o tym, że jest to niedopatrzenie ustawodawcy, ale to niczego nie zmienia.
Nie chcesz oddawać, to nie oddawaj - nikt cię nie zmusza. |
Ostatnio zmieniony przez yustyna Pon Kwi 20, 2009 4:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
swiatol
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 5:50 pm
|
|
|
yustyna napisał/a: | Bo takie jest polskie prawo. Nie cały podatek, a tylko tyle ile odliczyłeś za dany rok. Możesz się z tym nie zgadzać, ale takie są fakty. Pisałam już o tym, że jest to niedopatrzenie ustawodawcy, ale to niczego nie zmienia.
Nie chcesz oddawać, to nie oddawaj - nikt cię nie zmusza. |
Rozumiem czyli rozliczam 2008 rok i robię korektę za 2007 |
|
|
|
|
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:19 pm
|
|
|
czy ktos moze napisac szerzej o co chodzi z tym oddawaniem podatku z holandii do urzedu polskiego?? jak sie to robi i co to wogole jest?
Dzieki |
|
|
|
|
yustyna
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:38 pm
|
|
|
chemik women napisał/a: | czy ktos moze napisac szerzej o co chodzi z tym oddawaniem podatku z holandii do urzedu polskiego?? jak sie to robi i co to wogole jest?
Dzieki |
Przykład:
Zarobiłaś w 2007 roku w Holandii 11.000 euro. Holenderski podatek dochodowy (z wyłączeniem skł. na ubezp. społeczne) to 2,5% dochodu, zatem 275 euro.
Przeliczasz euro na złotówki po kursie np. 4 zł.
Zgłaszasz do polskiego US (w rozliczeniu za rok 2007) dochód: 44000 zł. i odprowadzony w Holandii podatek, czyli 1100 zł.
Rozliczasz się też w Holandii i otrzymujesz zwrot np. 500 euro. Pieniądze te otrzymujesz na swoje konto w 2008 roku. Przeliczasz na złotówki po kursie NBP z dnia wpływu pieniędzy na konto np. 4,3 zł. Zatem wychodzi, że dostałaś zwrot podatku 2150 zł.
W rozliczeniu za rok 2008 powinnaś wykazać ten zwrot, ale tylko w takiej wysokości w jakiej odliczyłaś podatek holenderski w roku 2007, czyli 1100 zł. Kwotę tę powinnaś wpisać w pozycji 172 w PIT-36.
Pisałam już, że jest to niedopatrzenie ustawodawcy. Dopóki nie wprowadzą poprawki do ustawy lub nie podpiszą nowej umowy z Holandią odnośnie unikania podwójnego opodatkowania, to niestety trzeba zwracać.
Pozdrawiam
+ |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 10:46 am
|
|
|
Witam
Przeczytałem cały temat i mam pare pytań. Pracowałem w 2008 roku tylko w Holandii i nie wiem dokładnie jak sie rozliczyć w Polsce. Tzn na Jaaropgave mam pozycje:
- Fiscal loon
- Loonheffing
- Arbeidskorting
Czy przy wyliczaniu padatku mam korzystać z tych pozycji? Czy mam wziąć Fiscal lonn i od tego odiać dietey, a następnie obliczyć 2,5 % podatku dochodowego? Czy może kwtoa Loonfeffing będzie tym podatkiem.
I pytanie na które nie było wyrzej odpowiedzi:
- Czy razm z PITami trzeba skladac rownież tlumaczenia Jaaropgave? oraz inne dokumenty?
Z góry dzięki za odp. |
|
|
|
|
fati
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 1:28 pm
|
|
|
Witam! Mam pytanko czy jak pracowalam w 2008r w NL od marca do wrzesnia a w Polsce od wrzesnia do grudnia chce sie rozliczyc w NL z podatku czy jest to mozliwe jezeli w Polsce rozliczam sie za okres od wrzesnia do grudnia? Czy Polski US ma cos wspólnego z moja praca w NL? |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 2:28 pm
|
|
|
Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie:
- Czy razem z pitami PIT-36, PIT/ZG, PIT/O muszę składać przetłumaczone jaaropgave? |
|
|
|
|
|