NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
...SLUZBA ZDROWIA w Holandi jest w epoce SREDNIOWIECZA...
Autor Wiadomość
ginger 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 2:17 pm   

Moje doświadczenia z tutejszą służbą zdrowia są jak najbardziej pozytywne (może za krótko tu mieszkam :081: ). Ale słuchałam opowieści moich znajomych i czytając to forum to przychodzi mi na myśl jedno przysłowie, które chyba stosują holenderscy lekarze: Co nas nie zabije to nas wzmocni. :038:

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 3:23 pm   

RobKAM napisał/a:
A mnie sie troche w ten brak przemycia przed szyciem wierzyc nie chce.Tutaj maja inne podejscie do chorob ale brudasami nie sa i przywiazuje jednak wage do czystosci,zwlaszcza ze w przypadku takiego szycia i braku dezynfekcji moze wdac sie zakazenie.

Amen, wczoraj bylam w szpitalu, zabieg nie wielki, dwa razy po trzy szwy. Desynfekcja: metr na metr .

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 11:02 pm   

ja rowniez mam bardzo pozytywne doswiadczenie z tutejsza sluzba zdrowia(systemem opieki, ubezpieczycielami,zespolem lekarzy i pielegniarek w szpitaluakademickim itp.) .
Czego nie mozna powiedziec o jednym czy dwoch konowalach na caly kraj, tego nie podciagajmy pod ogolnie pojeta sluzbe zdrowia.
A jak Ci od 11 lat domowy nie pasowal, to po cholere sie go trzymalas kurczowo????
Ja bym po 5 minutach zmienila!

iwi 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 11:39 am   

andevi napisał/a:
Czego nie mozna powiedziec o jednym czy dwoch konowalach na caly kraj, tego nie podciagajmy pod ogolnie pojeta sluzbe zdrowia.

Ja zadalam tylko temat do dyskusji poniewaz jestem ciekawa jakie sa doswiadczenia innych osob ze sluzba zdrowia w Holandi. Moje doswiadczenia ze sluzba zdrowia sa baaardzo zle dlatego bylam ciekawa waszych reakcji.

andevi napisał/a:
A jak Ci od 11 lat domowy nie pasowal, to po cholere sie go trzymalas kurczowo????
Ja bym po 5 minutach zmienila!

... to jest juz moj trzeci lekarz domowy i wszyscy trzej sa pojednych pieniadzach...

Meliloti 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:08 pm   

iwi napisał/a:
krew tryskala jak z psikawki, pojechalam do szpitala w Den Haag bo w Delft trzeba najpierw udac sie do lekarza rodzinnego dyzurnego a potem on kieruje do szpitala.

Nie wiem skad masz takie info. Ani w Delft, ani w zadnym innym szpitalu na ostrym dyzurze nie odesla cie z krwawiacym palcem po skierowanie do domowego.

Iwi, musze przyznac ze sie gubie w Twoich relacjach. Pisalas, ze nie masz szans na zmiane domowego w calym Delft, a teraz piszesz ze jednak mialas juz trzech? Dziwne wydaje mi sie tez, ze lekarze domowi w Delft nie zgadzaja sie na wymiany pacjentow. Zmienilam lekarza po przeprowadzce, nie bylo zadnego problemu, ani z nowym i starym lekarzem (obydwaj w Delft), ani z przniesieniem karty.
Ostatnio zmieniony przez Meliloti Pią Kwi 17, 2009 12:15 pm, w całości zmieniany 2 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:14 pm   

Meliloti napisał/a:
Dziwne wydaje mi sie tez, ze lekarze domowi w Delft nie zgadzaja sie na wymiany pacjentow. Zmienilam lekarza po przeprowadzce, nie bylo zadnego probelmu, ani z nowym i starym lekarzem, ani z przniesieniem karty.

Niestety tak jest jak . Jesli zmieniasz miejsce zamieszkania nikt cie nie bedzie zmuszal iles km dalej jechac do poprzedniego lekarza . ALe jesli chcesz zmienic lekarza bo cos ci nie pasuje to faktycznie bedziesz miec problemy ze znalezieniem lekarza ktory bedzie chcial cie przyjac. Ja zmienialam 1 x lekarza bez zmiany miejsca zamieszkania i naprawde mialam tyle problemow ze musialam poprosic o pomoc moje ubezpieczenie.
Przy przeprowadzce nigdy nie kialam zadnych problemow. w 2 dni bylo zawsze wszystko zalatwione.

Meliloti 
Gaduła

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:17 pm   

OKi, zwracam honor ;)
Zmiany, bo mi nie pasowal jeszcze nie probowalam (na szczescie nie musialam).

a08083 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:47 pm   

Ja też nie mam dobrej opinii o tutejszych lekarzach.Dwa lata temu moja córeczka zachorowała:dostała wysokiej temperatury,nic nie jadła,nic nie piła,całymi dniami spała..."cudowny" paracetamol nie pomagał.Przez tydzień czasu codziennie jeździlismy po różnych lekarzach i żaden z nich nie wiedział co jej jest...tymczasem dziecko było coraz bardziej wychudzonei wykończone.Zadzwoniłam do naszego pediatry w Polsce z pytaniem co mamy robić,powiedział,że jak najszybciej przyjechać do Polski bo córka powinna w szpitalu leżeć.Chcielismy jechać,ale coś mnie naszło i zajrzałam dziecku do gardła,a tam cała jama ustna zawalona nalotami ropnymi.Pojechalismy jeszcze raz do tutejszego lekarza i powiedzieliśmy o tych białych nalotach.Okazało się,że córka złapała pierwszy raz w życiu wirus zimna,czyli zwykłą opryszczkę.Dostała antybiotyk i wyzdrowiała.Dziwne,że żaden lekarz badając jej gardło nie wykrył tych nalotów.
To tylko jedna z moich holenderskich "medycznych przygód".Niestety wszystkie są równie beznadziejne jak tutejsi lekarze.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:59 pm   

A po co miałby mnie kłamać ...

Sam fakt ze mu nie zgolił chociaz wokół tej rany tych włosów mnie rozwala ...przeciez wystarczyło aby kilka wpadło do środka tej rany i infekcja pewna ...

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 1:03 pm   

a08083 napisał/a:
Zadzwoniłam do naszego pediatry w Polsce z pytaniem co mamy robić,powiedział,że jak najszybciej przyjechać do Polski bo córka powinna w szpitalu leżeć.

Hmm jak widac POLSCY wszysko wiedzacy lakaze tez sie myla.

a08083 napisał/a:
Dziwne,że żaden lekarz badając jej gardło nie wykrył tych nalotów.

a08083
w fazie poczatkowej te "naloty ropne" wyglaja prawie tak samo jak jama ustna kogos kto ma goraczke z powodu n.p. grypy male biale plamki .

[ Dodano: Pią Kwi 17, 2009 1:09 pm ]
Beny.rac, moja mama poslizgnela sie w wannie przy upadku rozciela glowe .rezultat = wyladowalismy na pogotowiu lekarz nie wygalajac wlosow zalozyl 5 szwow .Rana zagoila sie po 10 dniach poszlismy na kontrole . szwow nie trzeba bylo wyciagac bo to byly samorozpuszczalne. Zadnych innfekcji zadnych problemow.
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Kwi 17, 2009 1:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 1:18 pm   

Ja tez mam pecha do lekarzy mam wybrana lekarke w przychodni pod jej nieobecnosc przyjmuje mnie inny lekarz od grudnia bardzo podupadlam na zdrowiu poszlam do lekarza zastepczego djagnoza nic i do domu a ze w domu zaslablam wiec maz zawiozl mnie do szpitala tam badania i anemia hgb tylko 5 jeszcze troszke nizsza i musialabym miec transfuzje zelazo i do domu .Pozniej do lekarza po nastepne pigolki tym razem zakatarzona.Raz w miesiacu musialam chorowac do tego dochodzilo kompletne oslabienie organizmu na to wszystko co miesieczny problem kobiet djagnoza mala ilosc krwi oslabienie organizmu z tego ciagle infekcje.Nie moglam sie doprosic o skierowanie do ginka bo doktorek chcial byc madrzejszy .Udalo mi sie znalazlam ginka sama na wlasna reke trafilam na normalnego czlowieka na wlasciwym miejscu .Diagnoza operacja.No bylam tak zla tak wsciekla ze chialam odrazu wpasc do tej przychodni i wszystko rozwalic Ale poczekalam skonczyly mi sie leki poszlam do swojej doktorki i powiedzialam jej jakie mialam przeboje z tym niby doktorkiem ze sama musialam szukac pomocy i sama znalazlam ginka to tak ma wygladac pomoc?Pierwsze pytanie gdzie ja sama znalazlam ?Place duze pieniadze na ubezpieczenie i mam prawo byc leczona i teraz bede na papierze wymagala opisu mojej choroby i leczenia mam powazne problemy z kregoslupem a doktorek chce mnie paracetamolem karmic gdzie ja musze miec dawke leku jak dla slonia.Uslyszalam tylko tyle ze mam przychodzic tylko do niej ona mi juz dzisiaj moze wypisac zabiegi pani mila az do przesady .Powiedzialm tylko dziekuje nie leki mam z polski od swojego lekarza a jak beda mi potrzebne zabiegi to przyjde i powiem albo zadzwonie ze nie przyjde i potrzebuje pomocy bo sie naprzyklad nie moge ruszyc .Nimi chyba trzeba potrzasnac albo co .O bym nie musiala czesto korzystac z ich uslug .Ale sie rozpisalam.

a08083 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 3:55 pm   

Bayleis,myslę,że polski lekarz miał wtedy rację.Moja córka przez ponad tydzień nic nie jadła i nie piła.Była odwodniona,żeby nie powiedzieć wysuszona.A tu jej nawet nie dali żadnej kroplówki na wzmocnienie,dziady...

pani_puchatkowa 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 4:24 pm   

Czytam i czytam i tak się poczułam jak w Polsce w jednej z tych nieeeeeeeekończących się kolejkach do doktora w poczekalni, gdzie ludzie organizują zawody co ich bardziej boli a który jest bardziej poszkodowany :D
Jak dotąd to mam takie same doświadczenia z lekarzami tutaj jak i w pl, z ta małą różnicą że tutaj nie muszę się kłócić o kolejkę wejścia do gabinetu bo lekarz sam wychodzi i wita się z pacjentem - i za to już należy im się szacunek.

Meliloti 
Gaduła

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 4:37 pm   

pani_puchatkowa napisał/a:
Czytam i czytam i tak się poczułam jak w Polsce w jednej z tych nieeeeeeeekończących się kolejkach do doktora w poczekalni, gdzie ludzie organizują zawody co ich bardziej boli a który jest bardziej poszkodowany :D

:038:

ginger 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 4:41 pm   

Zgadzam się z Panią_puchatkową. O polskiej służbie zdrowia też można by wiele złego napisać. Może trzeba otworzyć kolejny temat dotyczący polskich lekarzy.

Odpowiedz do tematu