NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chcę kupić autko
Autor Wiadomość
marttini 

Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 7:07 am   chcę kupić autko

Witam wszystkich zgromadzonych w studio... :032: Czy mogę nieprzerejestrowywać? o tak jeździć na holenderkich blachach? po opłaceniu czego trzeba,rzecz jasna(jakiś podatek,ubezpieczenie).zielony jestem.Jak tak,to jak długo?
Potrzebne autko tak,by się zorganizować tu, w tym pięknym i przyjaznym kraju,jak i do zaopatrzenia,rozumiecie. Interesuje mnie pobyt tu jak najdłużej,jak ma to znaczenie.
Pozdrawiam serdecznie.....jestem wesoły... :035: ...mam na przedmieściu domek...

iwi 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 9:09 am   

marttini napisał/a:
Czy mogę nieprzerejestrowywać?

chodzi Ci o przerejestrowanie auta na polskie blachy??
Jezeli tak to opdowiedz brzmi TAK, mozesz jezdzic na holenderskich blachach jezeli kupisz samochod i pojdziesz do Postbank'u (na poczte) aby go przerejestrowac na siebie.
Tutaj w Holandi jest to bardzo proste poniewaz nie ma calych "zawilosci" dotyczacych rejestracji auta z ktorymi mamy do czynienia w Polsce. Po prostu idziesz na poczte i przepisujesz auto na siebie, nie potrzebujac nawet umowy kupna sprzedazy gdyz takiej umowy tutaj w Holandi nie robia. Jedyne co potrzebujesz aby przepisac "zarejestrowac" auto na siebie to jest meldunek w Holandi (musisz miec tak zwany Uittreksel bevolkingsregister /potwierdzenie, ze jestes zameldowany/) albo Holenderskie prawo jazdy i mozesz juz przerejestrowac auto.
Nie musisz zmieniac tablic jak to sie robi w Polsce, poniewaz tutaj w Holandi tablice sa wydawane na auto a nie na osobe i sa one wydawane jednorazowo dla auto na cale jego zycie az do czasu jego zezlomowania lub wywiezienia za granice (wtedy te tablice trzeba oddac do Wydziala Komunikacji poniewaz sa one wlasnoscia panstwa Holenderskiego)
Nastepnie gdy to zrobiles musisz jeszcze auto ubezpieczyc, i mam tutaj takze bardzo mila wiadomosc mozna to zrobic przez telefon lub przez internet i po uplywie niecalych 15 minut od kupna auta mozesz juz nim jezdzic.

na tej stronce mozesz ubezpieczyc internetowo auto
https://www.ohra.nl/autoverzekering/aanvragen.jsp
albo na tej
https://www.ditzo.nl/nl/Auto/Premie/BrowseCar.htm

te sa chyba najbardziej popularne
Sama z nich kozystam i jestem zadowolona szybkoscia i latwosci zalatwiania spraw jezeli chodzi o jakies sltuczki itp.

Pozdrawiam :039:
Ostatnio zmieniony przez iwi Nie Kwi 19, 2009 9:18 am, w całości zmieniany 3 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 9:11 am   

No i pozniej nalezy czekac na niebieska koperte z Belastingu informujaca o miesiecznej wyskosci podatku drogowego

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu