Zamknięty przez: Gochna H Wto Kwi 02, 2013 10:04 pm |
Pilne podatek za 2008 do rozliczenia w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:48 am
|
|
|
ale to troche bledne kolo, nie mam NIP, wiec musze najpierw jechac wziazc NIP, a potem sie rozliczyc. |
_________________ EOF |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:57 am
|
|
|
jejak napisał/a: | ale to troche bledne kolo, nie mam NIP, wiec musze najpierw jechac wziazc NIP, a potem sie rozliczyc. |
Skladasz NIP3 korespondencyjnie... Tylko nie wiem czy go dosteniesz w 10 dni
Zadzwon do US i sie dowiedz co zrobic w takim przypadku |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 10:23 am
|
|
|
troche to zakrecone jest , nie mieszkam w polsce od 8 lat, nie mam nawet NIP, a musze sie rozliczac, wrr. |
_________________ EOF |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 10:31 am
|
|
|
jejak napisał/a: | troche to zakrecone jest , nie mieszkam w polsce od 8 lat, nie mam nawet NIP, a musze sie rozliczac, wrr. |
No to trzeba bylo zlozyc formularz NIP z podaniem adresu NL i certyfiaktem rezydencji podatkowej i nie trzeba by niczego skladac |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 2:08 pm
|
|
|
Witam
Podepnę się do tego tematu bo moje pytanie dot. również rozliczenia w polsce.
Od stycznia do sierpnia 2008 pracowałem w polsce - normalne zatrudnienie na umowę o pracę. Na koniec sierpnia wyjechałem do Holandii i zacząłem tutaj pracować.
Za pracę w polsce muszę sie rozliczyć - Pit-37 ale jak do tego się teraz ma moja praca w holandii? Szczerze nie mam pojęcia żadnego na ten temat czy muszę wykazywać czy też nie, o co chodzi z tą ulgą abolicyjną, itd. W holandii zaliczki na podatek były odprowadzane więc tu jestem rozliczony (jestem tu sam żadnych świadczeń/ulg nie miałem).
Bardzo proszę o informację jak należy się w takiej sytuacji rozliczyć w pl i proszę nie sugerować google bo gdybym miał swobodny dostęp do neta to bym spokojnie szukał informacji ale nie mam. Dlatego pytam PS Zameldowany cały czas jestem w pl.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
paulekkk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 2:30 pm
|
|
|
yabolik napisał/a: | Witam
Podepnę się do tego tematu bo moje pytanie dot. również rozliczenia w polsce.
Od stycznia do sierpnia 2008 pracowałem w polsce - normalne zatrudnienie na umowę o pracę. Na koniec sierpnia wyjechałem do Holandii i zacząłem tutaj pracować.
Za pracę w polsce muszę sie rozliczyć - Pit-37 ale jak do tego się teraz ma moja praca w holandii? Szczerze nie mam pojęcia żadnego na ten temat czy muszę wykazywać czy też nie, o co chodzi z tą ulgą abolicyjną, itd. W holandii zaliczki na podatek były odprowadzane więc tu jestem rozliczony (jestem tu sam żadnych świadczeń/ulg nie miałem).
Bardzo proszę o informację jak należy się w takiej sytuacji rozliczyć w pl i proszę nie sugerować google bo gdybym miał swobodny dostęp do neta to bym spokojnie szukał informacji ale nie mam. Dlatego pytam PS Zameldowany cały czas jestem w pl.
Pozdrawiam |
Witam z mojej wiedzy co ostatnio posiadłem musisz rozliczyć oba dochody polski i holenderski na jednym picie. Następnie musisz odjąć od siebie odprowadzone/należne składki i będziesz wiedział czy wychodzi Ci dopłata czy zwrot. Jeśli wyjdzie Ci dopłata umieszczasz tą róznice w picie w specjalnej rubryce jako ulga (abolicyjna) wtedy Ci się wszystko zeruje i jesteś na zero. Z tego co się orientuje to ma to wszystko na celu pochwalenie się swoimi dochodami. Musisz sam jeszcze poszperać na ten temat bo nie jestem tego wszystkiego pewien na 100% ale z tego co sam wypytywałem tak spraw się ma... |
|
|
|
|
magdalena14
Super gaduła Polka
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:54 pm zgodnie z umową
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Koniecznie napisz jutro jak bedziesz miala obliczenia |
zgodnie z umową - mamy zwrot podatku.niewiele,ale najwazniejsze,że nie dopłacamy!
odliczone są składki ub.społ. zdrowotne nie,bo musi być dowód ich opłacania.
tak jak przypuszczałam - moje niskie dochody i odliczenia (dzieci,internet) "zrobiło swoje"
hurrra !!! |
|
|
|
|
yustyna
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 5:57 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Tak sie teraz zastnawiam co do doplat (nie jestem piewien, wiec prosze sie niczym nie sugerowac - poporostu glosno mysle)...
To zalozmy ze w PL zarobilo sie 300pln w holandii 50k euro. Wtedy w najgorszym przypadku od tych 300pln zaplaciloby sie maksymalna stawke podatku w Polsce a wiec 40% od 300pln co da ~130zl...
Teoretyzuje - ale ma to sens |
Dokładnie tak jest. Nawet jeśli wpadniesz w najwyższy próg podatkowy, to obliczona stopa procentowa ma zastosowanie tylko do dochodu polskiego. |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 10:23 am
|
|
|
Z tego co sie dowiedzialem, bo dzwonilem do US w Warszawie, jesli jestem tutaj zemldowany, mam status rezydenta podatkowego, nie mam NIP polskiego to nie musze sie rozliczac w Polsce i nic skladac, tak mi przynajmniej powiedziano.
A swoja droga wczoraj otrzymalem "Declaration of Residence" jedna wersja po ang. druga po holendersku, co tam wogole powinno byc z moich danych personalnych, bo na moim jest tylko inicial imienia i nazwisko oraz gdzie jestem zameldowany w Holandii. Watpie czy taki papierek mozna gdzies uznac a moze sie myle ? A jak jest u was, macie jakies numery pesel czy BSN na tym papierku ? |
_________________ EOF |
|
|
|
|
|