obiady w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
kasianl
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 1:37 pm Filety a'la racuchy
|
|
|
3 piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
20dkg sera żółtego(tartego)
Piersi kroimy w dość dużą kostkę przyprawiamy delikatnie sola i pieprzem.
Do miski wbijamy jajka dodajemy majonez.mąkę i ser żółty dobrze mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy wrzucamy do tego pokrojony filet.Nakładać na rozgrzany olej jak placki ziemniaczane.
Polecam.Smacznego!!! |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 2:14 pm
|
|
|
uuuuuu brzmi smakowicie,trzeba wypróbować... |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 2:24 pm
|
|
|
bo jest świetne!!!!!!!! |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 2:26 pm
|
|
|
Chyba wiem co zrobię mężowi jutro na obiad |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 2:29 pm
|
|
|
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO
1/2kg jabłek
seler naciowy
15dkg orzechów(nie solonych)
sok z połowy cytryny,cukier do smaku(najlepiej brązowy),majonez
Jabłka i seler kroimy w drobną kostkę wsypujemy pokruszone orzechy dodajemy cukru do smaku i majonezu w ilości"jak kto lubi" |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
Bea
Gaduła
Dołączyła: 02 Gru 2006 Posty: 127
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 5:55 pm
|
|
|
Seler Naciowy pokroić zetrzeć na tarce białą rzodkiew dodać do smaku sól pieprz można jakąś mieszankę ziół do sałatek , dodać śmietany, wymieszać wstawić na pół godzinki do lodówki. |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 9:55 am
|
|
|
SUUUUUUUUPER SZARLOTKA
CIASTO:1 margaryna,30dkg cukru,3 żółtka,1 całe jajko,4 łyzki kwaśnej śmietany.45dkg mąki wymieszanej z 1 łyzeczką proszku do pieczenia.
Margarynę cukier,żółtka i całe jajko utrzeć mikserem.
Mąkę z proszkiem i smietanę zagnieść razem z utartym ciastem na stole.
Ciasto podzielić na dwie części ,jednączęścią wyłożyć spód foremki na to ok 1 kg jabłek(tartych) posypać cukrem z cynamonem na to druga część ciasta.
Piec ok50-55min w temperaturze 170 stponi.
śmacznego! |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
mruwa_
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 58 Skąd: Gliwice / Rotterdam
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 3:21 pm Re: Filety a'la racuchy
|
|
|
kasianl napisał/a: | 3 piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
20dkg sera żółtego(tartego)
Piersi kroimy w dość dużą kostkę przyprawiamy delikatnie sola i pieprzem.
Do miski wbijamy jajka dodajemy majonez.mąkę i ser żółty dobrze mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy wrzucamy do tego pokrojony filet.Nakładać na rozgrzany olej jak placki ziemniaczane.
Polecam.Smacznego!!! |
tez to robie, co tydzien bo mi tak smakuje
gdzie znalazlas przepis? ja na kuchnia.o2.pl
Pozdrawiam |
_________________ !! Children always understand. They have open minds. They have built-in bullshit detector !! |
|
|
|
|
mruwa_
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 58 Skąd: Gliwice / Rotterdam
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 3:29 pm
|
|
|
Mozecie jeszcze zrobic makaron z brokulami.
Szybki przepis
makaron (penne) zalezy ile osob je tyle makaronu
szynka, jedno lub dwa opakowania juz pociete w plasterki (schoulderham, sorry za bledy ale ja nie pamietam dokladnie nazwy:D)
glowka brokul
smietana zuur room x2 male kubeczki (no chyba ze macie duze ale ja u siebie nie dostalem)
makaron na wode rzucamy, w drugim garnuszku gotujemy wode z kostka rosolowa, i na ten wrzatek rzucamy wczesniej pociete na rozyczki brokuly. gotujemy 5 minut zeby sie z nich ciapa nie zrobila. na patelni smarzymy pocieta w kwadraciki (najlatwij nozyczkami! ja tak zawsze tne szynke ) szynke i jak jest juz tak lekko przyrumieniona dorzucamy brokuly. jak makaron jest gotowy to odcedzamy i wrzucamy spowrotem do garnka. dodajemy do makaronu szynke i brokuly i dorzucamy dwa kubeczki zuur room i troszke slaagroom zeby to nie bylo az takie gest. sol pieprz do smaku!
Zycze milego jedzenia
Pozdrowki |
_________________ !! Children always understand. They have open minds. They have built-in bullshit detector !! |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 3:37 pm
|
|
|
ja również lubię to danie,czasami robię zamiennie z kalafiorem. A czy ktoś mi może podać jakiś dobry przepis na zielone szparagi ale inny niż to co wszędzie wyszukałam czyli szparagi w sosie beszamelowym,zapiekane |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 5:11 pm
|
|
|
hej mruwa ten przepis to jeszcze moja babcia ...... robiła a skąd ona go miała to nie wiem |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
nelly
Super gaduła Pani Viking :)
Dołączyła: 05 Mar 2007 Posty: 205 Skąd: Uppsala
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 5:24 pm
|
|
|
kasianl napisał/a: | hej mruwa ten przepis to jeszcze moja babcia ...... robiła a skąd ona go miała to nie wiem |
Moja też Nadal robi... Dziwne. |
_________________ Nell |
|
|
|
|
Magda S.
Gaduła
Wiek: 51 Dołączyła: 03 Maj 2007 Posty: 112 Skąd: okolice Goudy
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 9:16 am
|
|
|
Wczraj zrobilam tego kurczaka kladzionego jak placki ziemniaczane od Kasi. Pycha! Moi faceci (maz i brat) nie mogli sie nachwalic. Bylo troche problemu z maka ziemniaczana - nie mieli jej w AH, wiec poszlam do sklepu z zywnoscia biologiczna, bo wiem, ze tam maja rozne rodzaje kasz. Make ziemniaczana dostalam, za 250 gram zaplacilam 2 euro, ale coz... nie mialam wyjscia.
Nastepnym razem pokroje kurczaka na jeszcze drobniejsze kawalki (1cm na 1cm), bo wydaje mi sie, ze beda jeszcze lepsze. Mozna tez dodac do smaku drobno pokrojona pietruszke, zesmazona cebulke lub pieczarki...jak kto lubi.
Mruwa, dzieki za adres na kuchnia.o2.pl. Mozliwosci sie przede mna otworzyly... |
_________________ Wąski strumień świadomości bardziej bawi mnie niż złości... |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 10:07 am
|
|
|
proponuję jeszcze stronkę www.moje gotowanie.pl |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
mruwa_
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 58 Skąd: Gliwice / Rotterdam
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 10:09 am
|
|
|
ja znam tez jeszcze jedna, bo w PL mialem kanal caly o kuchni
www.kuchnia.tv
tez pare fajnych przepisow skopiowalem |
_________________ !! Children always understand. They have open minds. They have built-in bullshit detector !! |
|
|
|
|
|