Grill po holendersku ;) |
Autor |
Wiadomość |
nelly
Super gaduła Pani Viking :)
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 3:40 pm
|
|
|
EwazHolandii napisał/a: | nie dziwię się,bo mieszkam z kilkoma facetami,ale jeden to kompletnie nie ma pojęcia o gotowaniu i pytał się mnie czy kiełbasę się wrzuca do zimnej czy gorącej wody,czy cytrynę trzeba wycisnąć do sałatki czy co he he przykładów byłoby wiele... |
Moj pan za to wspaniale gotuje. Nigdy się z tym nie spotkałam w przypadku polskich panów (bez urazy, widocznie na takich nie dane mi bylo trafic), ale widzę, że gotowanie może sprawiać przyjemność nawet facetom. Moj "latający holender" po prostu to lubi, tylko czasem przy jedzeniu jest niepewny moich polskich potraw: najpierw bada, potem trąca widelcem, na koniec probuje, a potem jest szeroki uśmiech - czyli mu smakuje |
_________________ Nell |
|
|
|
|
nelly
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 3:42 pm
|
|
|
kasianl napisał/a: | "nastawiłem sobie kiełbasę w rondelku a mam posolić wodę jak ją gotuję?" najlepsze było to ze pytał całkiem poważnie! |
Rety! To dobrze, że jak gotował wodę na herbatę to jej nie przypalił |
_________________ Nell |
|
|
|
|
nelly
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 3:44 pm
|
|
|
szeda napisał/a: | znajomi Holendrzy rowniez ale jedza diametralnie inne rzeczy pewnie dlatego lubia przychodzic do nas ) |
Mój przyszły teść wrzucił tuńczyka (plastry) na grilla |
_________________ Nell |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 4:38 pm
|
|
|
mój narzeczony Polak bardzo dobrze gotuje i lubi to.Mogę nawet powiedzieć,że lgotuje epiej ode mnie. |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 8:20 am
|
|
|
mój maz też super gotuje a nawet piecze ciasta tylko ze teraz nie ma zbyt dużo czasu ale niedziele kuchnia należy do niego |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
Anna Lucka
Gaduła
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 9:39 am
|
|
|
Hm. Uwielbiam facetow ktorzy potrafia gotowac... Niesety moj ukochany w kuchni to przepis na katastrofe. Serce nie sluga... |
_________________ szczesliwym byc - tego trzeba sie nauczyc (eurypides) |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 9:44 am
|
|
|
Aniu ale niektórym mężczyznom gotowanie wychodzi tylko dlatego że robią to rzadko i bardziej się do tego przykładają jak już gotują i tyle |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
nelly
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 10:35 am
|
|
|
kasianl napisał/a: | Aniu ale niektórym mężczyznom gotowanie wychodzi tylko dlatego że robią to rzadko i bardziej się do tego przykładają jak już gotują i tyle |
Czasem tak jest, ale są też tacy, którzy po prostu to robią prawie codziennie. Mojego najcześciej w kuchni mozna zastac, przez to przytyl ostatnio Co chwile probuje co upichcil |
_________________ Nell |
|
|
|
|
izunia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 12:49 pm
|
|
|
proponuje pyszne ziemniaczki z grila:
ziemniaki umyc, przekroic,posypac przyprawa do ziemniakow i frytek(moga byc inne ziolka, jak kto woli,vegeta etc.) dodac plasterek maselka,czosnek w kosteczke drobna pokrojony, tarty zolty ser i zlaczyc dwie polowki,zawinac w folie aluminiowe,my tak z godzine, poltorej grilujemy(zalezy od wielkosci ziemniakow)do tego rybka tez grilowana i sos czosnkowy.palce lizac!!polecam |
|
|
|
|
nelly
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 2:06 pm
|
|
|
izunia napisał/a: | proponuje pyszne ziemniaczki z grila:
ziemniaki umyc, przekroic,posypac przyprawa do ziemniakow i frytek(moga byc inne ziolka, jak kto woli,vegeta etc.) dodac plasterek maselka,czosnek w kosteczke drobna pokrojony, tarty zolty ser i zlaczyc dwie polowki,zawinac w folie aluminiowe |
Tak, my robimy podobnie Smakuą po swojsku jak z ogniska. Do tego zdziwiłam się trochę, bo pochodzę z Wielkopolski i mamy ten cały "gzik" (biały ser zmieszany ze śmietaną, mlekiem lub jogurtem) do ziemniaków. I gdy robiliśmy grilla w Holandii, mój pan kupił coś podobnego w Albert Heijn, w małych plastikowych pudełkach. Było praktycznie identyczne jak poznański "gzik" Byłam w szoku! |
_________________ Nell |
|
|
|
|
|