Wyłączenie z progresją, a składka "społeczna" |
Autor |
Wiadomość |
minneola
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:04 pm
|
|
|
wahaz79 napisał/a: | ...dostałem odpowiedź - przy zastosowaniu ulgi abolicyjnej również odliczam składki na ubezpieczenie zdrowotne NL. Dostałem też wiadomość iż te składki powinnienem odliczyć jako pierwsze a dopiero później ulgę co jest oczywistym lecz ma znaczenie (gdybym najpierw odjął ulgę to bym musiał zmniejszyc składkę do poziomu podatku 0).
|
A możesz się tutaj bardziej rozwinąć?, bo nie rozumiem...
W pozycję 176 wpisujesz składki zdrowotne(sumę PL+NL) w pozycję 180 ulgę z PIT/O.
W pozycję 185 podatek minus (składki + ulga).
Chyba, że źle to robię...
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 7:09 pm ]
chemik women napisał/a: | a ja mam inen pytanie, a jak ze skladka spoleczna w nl??? czy tez ja wpisuje do PIT-u ? jak wiadomo ona pomniejsza sume od ktorej liczy sie podatek? w nl placimy podatek + ubezpieczenia spoleczne jako calosc. czyli po rozbicu moge odliczyc podatek i skladke spoleczna???
wszyscy mowia tylko o zdrwotnej wiec co z ta druga?
dziekie za odpowiedzi |
Tak, składkę jak najbardziej uwzględniasz w metodzie proporcjonalnej.
Dla kwot do 17046 euro:
podatek dochodowy = "podatek" holenderski * 2,45 / 33,6
ubezp. społeczne = "podatek" holenderski - podatek dochodowy
Qba |
Ostatnio zmieniony przez minneola Wto Kwi 21, 2009 6:13 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:20 pm
|
|
|
mozesz napisac co to jest "podatek holenderski" i jaki ma skrot na pasku lub jarografie? wlasnie nie bardzo wiem co sie dokladnie wlicza w ubezpieczenie spoleczne
dzieki |
|
|
|
|
minneola
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:27 pm
|
|
|
chemik women napisał/a: | mozesz napisac co to jest "podatek holenderski" i jaki ma skrot na pasku lub jarografie? wlasnie nie bardzo wiem co sie dokladnie wlicza w ubezpieczenie spoleczne
dzieki |
U mnie "podatek" holenderski(tzn. podatek dochodowy + składki) na salarisach nazywa się: ingehouden loonbelasting, a na jaaropgave ta sama pozycja nosi nazwę ingehouden loonheffing.
Qba |
|
|
|
|
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:36 pm
|
|
|
ok . zgadzam sie z tym:) dzieki |
|
|
|
|
robin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 11:14 pm
|
|
|
Jeszcze raz sprawdzilem wszystkie zapisy i odniesienia. Macie racje, moze wyjsc zwrot. Chyba niezupelnie o to chodzilo fiskusowi
Pozdrawiam |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 2:23 pm
|
|
|
minneola napisał/a: |
Dla kwot do 17046 euro:
Qba |
Dla mnie takie liczenie jest dziwne. Wg mnie podatek dochodowy to 2,45% z calego dochodu.
A z tego co podajesz to wychodzi ze podatek dochodowy to 2,45% z podatku placonego w holandii. |
|
|
|
|
minneola
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 3:11 pm
|
|
|
tomkod napisał/a: | minneola napisał/a: |
Dla kwot do 17046 euro:
Qba |
Dla mnie takie liczenie jest dziwne. Wg mnie podatek dochodowy to 2,45% z calego dochodu.
A z tego co podajesz to wychodzi ze podatek dochodowy to 2,45% z podatku placonego w holandii. |
Tu masz rację, podatek dochodowy to 2,45% z calego dochodu. Tylko zwykle nie znamy kwoty od której liczony jest podatek.
Ale w drugiej cześci już racji nie masz, gdybym liczył 2,45% od podatku to bym napisał 0.0245*"cały podatek", a mój wzór jest inny, bo oblicza właśnie podatek dochodowy
Qba |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 3:26 pm
|
|
|
masz racje. sorry ale cos mi sie pomieszalo.
Tylko przy twoim wzorze trzeba założyć ze "podatek holenderski" jest równy 33,6% z dochodów |
Ostatnio zmieniony przez tomkod Śro Kwi 22, 2009 3:38 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|