NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaaropgave i brak Salarisów - jak policzyć przychód?
Autor Wiadomość
roobal 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 5:04 pm   Jaaropgave i brak Salarisów - jak policzyć przychód?

Witam!

W 2008 roku pracowałem w jednej i tej samej firmie z tą różnicą, że od stycznia do października pracowałem przez biuro pośrednictwa pracy, od której dostałem na koniec lutego 2009 jedynie Jaaropgave, pieniądze do końca marca były wypłacane do ręki, od kwietnia na konto w banku. Nie dostawałem żadnych salarisów ani pasków wypłat. 1 listopada podpisałem z firmą umowę o pracę i za listopad i grudzień dostawałem salarisy i pod koniec stycznia 2009 dostałem od firmy Jaaropgaaf.

Na salarisie w pozycji Cumulatieven, mam pozycję brutto loon, na jaaropgaaf pozycję loon loonbelasting, która znacząco się różni od brutto loon.

W wielu artykułach czytałem, że loon loonbelasting to nasz dochód, jednak rozliczać się powinniśmy z brutto loon, prawda?

Natomiast na jaaropgave mam tylko pozycję loon lonbelastin, nie ma tam pozycji typu loon lub brutto loon, jak pisałem wyżej nie dostawałem pasków wypłat, w takim razie jak mam policzyć brutto loon, czy może w tym wypadku pozycja loon loonbelasting to mój rzeczywisty dochód jaki osiągnąłem pracując u pośrednika?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez roobal Wto Kwi 21, 2009 5:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 5:45 pm   

Dochód, który bierzemy pod uwagę przy rozliczaniu się z polskim fiskusem to właśnie loon loonbelasting, czyli podstawa opodatkowania. Loon loonbelasting jest wyższy od dochodu brutto, gdyż zawiera także skł. na ubezpieczenie zdrowotne.

roobal 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:28 pm   

yustyna napisał/a:
Dochód, który bierzemy pod uwagę przy rozliczaniu się z polskim fiskusem to właśnie loon loonbelasting, czyli podstawa opodatkowania. Loon loonbelasting jest wyższy od dochodu brutto, gdyż zawiera także skł. na ubezpieczenie zdrowotne.

Gdzieś tu na forum czytałem, że podatek odprowadza się od brutto loon, czyli tak samo podatek powinnienem odprowadzać nie od brutto loon tylko od tego co mam na jaaropgaaf tak samo jak mam na jaaropgave?

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam!

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:35 pm   

Podatek w Holandii oblicza się od podstawy opodatkowania (loon loonbelasting) i tę kwotę bierzesz pod uwagę przy wykazywaniu dochodu w Polsce.

roobal 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 2:38 am   

Ok teraz już mam jaśniejszy umysł, dziękuję za odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

minneola 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 3:55 pm   

yustyna napisał/a:

A tu się nie zgodzę w sprawie wysokości kwot.
U mnie brutto jest większe od Loon loonbelasting.

Qba

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 4:05 pm   

No cóż, a u mnie odwrotnie.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 8:43 am   

W jakiej instytucji zglasza sie brak jaaropgave kiedy firma jest z innego kraju i nie ma tu biura a tu tylko swiadczy uslugi?

Odpowiedz do tematu