NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Intrygujace pytanie, ktore zadal mi holender
Autor Wiadomość
ginger 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 9:25 pm   

Co do dziwnych pytań zadawanych przez Holendrów.
5 grudnia jak wiadomo tutaj obdarowują się prezentami. W szkole oczywiście Mikołaj się pojawia, dzieci biegają za ZwartePitami. Pewna miła Holenderka spytała się, jak podoba mi się ich tradycja Św. Mikołaja. Jakże zdziwiona była, że do nas też Mikołaj przychodzi, tylko w innym terminie :)
Ostatnio zmieniony przez ginger Czw Kwi 23, 2009 9:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  

O.L.A. 
Poczatkujacy
Huliganjetta

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 10:08 pm   

AnkaL napisał/a:
Z tego, co wiem, to imię Kuba jest w oficjalnej wersji jako Jakub. A nie inaczej. Tak jak Anka w domu to oficjalnie Anna, a Ewcia - Ewa.

Masz rację, że Kuba to zdrobnienie od Jakuba, tyle, ze czasem niektóre zdrobnienia imion zaczynają żyć własnym życiem. I tak zakorzeniła się Nina (od Janiny), Lena (od Heleny), Magda (od Magdaleny) i zdarza się nawet Ola ( od Aleksandry) itp. I mówię tu o tym, że te zdrobnienia funkcjonują jako imię oficjalne w dokumentach/dowodzie itp.
Ale bardzo dużo zależy od urzędnika w USC - czasem przymyka oko i da sie przemycić imię w takiej formie jaka nam sie podoba. Ale czasem jest nieugięty :)

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 10:39 pm   

AnkaL napisał/a:
U nas na przyklad na Katarzyne mozna wolac na wiele innych sposobow. W holenderskim nie.

Ze znanych mi holenderskich zdrobnien imienia Katarzyna (Caterina) znam takie: Rineke,Rine, Catie, Tine, Tini, Katrine.Tez mozna na wiele sposobow:)

pani_puchatkowa 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 8:33 am   

Ja właśnie mam na imię Katarzyna, mamcia dała mi tak , żebym w przyszłości nie miała problemów w razie gdybym chciała wyjechać poza granice Polski. Nie wiedziała wtedy, ze ja będę taka uparta :P bo teraz i tak się przedstawiam jako Katarzyna, albo po prostu Kasia. Mam piękne imię i nie mam najmniejszej ochoty zmieniać jego brzmienia bo ktoś nie potrafi go wymówić. No i takim oto sposobem w sąsiedztwie jestem Kacia :119:

Jaxek 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 9:32 am   

A to ciekawe bo holendrzy nie mają C takiego jak u nas i wymowiaja jak nasze S. Sam kiedyś próbowałem poprawić w pracy jednego holendra bo wkurzało mnie, że każdy na mnie woła "Jasek" ale w trakcie tlumaczenia (po angielsku) zdałem sobie sprawe, że w angielskim tez nie ma naszego C więc dałem sobie spokój.

Do dziś jestem Jassek. Zdecydowanie gorzej mają moi znajomi: Asia i Irek. Na nich wołają: Azja i Iraq ;)

dachma 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 9:34 am   

W sumie moge sie cieszyc bo urzedniczka w naszej małej pipidówie, nie czepiała sie gdy nadawaliśmy synowi imię Natan :) Sami mamy nietypowe imiona, a teraz kombinujemy cos oryginalnego dla córki, która lada dzień bedzie z nami:)

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 9:46 am   

pani_puchatkowa napisał/a:
No i takim oto sposobem w sąsiedztwie jestem Kacia :119:

Jaxek napisał/a:
A to ciekawe bo holendrzy nie mają C takiego jak u nas i wymowiaja jak nasze S.

Mysle ze mowia - Katja a to brzmi jak Kacia ;-)
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pią Kwi 24, 2009 9:48 am, w całości zmieniany 1 raz  

siemej 
Gaduła

Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 3:17 pm   

Jaxek moze sprobuj im wytlumaczyc, ze nasze C czyta sie jako ich "TZ". Mysle, ze wtedy by zrozumieli :) brzmi bardzo podobnie bynajmniej.
Ostatnio zmieniony przez siemej Sob Kwi 25, 2009 3:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu