NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie z pracy w NL w polskim US
Autor Wiadomość
yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 4:57 pm   

tomkod napisał/a:
Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie:
- Czy razem z pitami PIT-36, PIT/ZG, PIT/O muszę składać przetłumaczone jaaropgave?

Nie składasz żadnych innych dokumentów oprócz PIT-ów, które wymieniłeś. Dokumenty potwierdzające twoje dochody i odprowadzony podatek przechowujesz przez 5 lat (w razie kontroli US).

calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 11:12 pm   

RATUNKU! Właśnie wypełniam PIT na podstawie tego, jak wypełnił mi znajomy pracujący w US w zeszłym roku... Tylko nie wiem skąd wytrzasnął kwotę 'Koszty uzyskania przychodów'. Jak to obliczyć? Mam mało czasu, proszę pomóżcie szybciutko!

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 8:08 am   

calendargirl288 napisał/a:
RATUNKU! Właśnie wypełniam PIT na podstawie tego, jak wypełnił mi znajomy pracujący w US w zeszłym roku... Tylko nie wiem skąd wytrzasnął kwotę 'Koszty uzyskania przychodów'. Jak to obliczyć? Mam mało czasu, proszę pomóżcie szybciutko!

Koszty uzyskania przychodu podane są w broszurze do PIT 36 i jest to stała kwota (kwoty) :039:

Do obliczenia dochodu uzyskanego w 2008 r. z tytułu stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej, roczne koszty uzyskania przychodów wynoszą nie więcej niż:
• 1.335 zł (miesięcznie 111 zł 25 gr), w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody z
tytułu jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych),
• 2.002 zł 05 gr, w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody równocześnie z więcej niż jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych),
• 1.668 zł 72 gr (miesięcznie 139 zł 06 gr), w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu),
• 2.502 zł 56 gr, w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody równocześnie z więcej niż jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych), a miejsce stałego lub czasowego
zamieszkania podatnika było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład
pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów
dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu).

calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 9:24 pm   

Ja już nic nie wiem... Pan pracujacy w Urzędzie Skarbowym, który w zeszłym roku wypełniał mi PITy, powiedział, że nie muszę się wcale rozliczać z polskim US, bo pracowałam więcej niż pół roku (183dni) w Holandii i nie uzyskałam żadnego dochodu w Polsce... Z tego co wy tutaj pisaliście, to zrozumiałam że tak czy tak muszę... Jak to w końcu jest?

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 4:40 pm   

Tak to właśnie jest z niektórymi "kompetentnymi" urzędnikami US. Zupełnie nie rozumiem jak można się wypowiadać na temat, o którym się ma mgliste pojęcie. Owszem nie rozliczasz się jeśli pracujesz ponad 183 dni za granicą i nie osiągnęłaś dochodu w Polsce, ale pod warunkiem, że złożyłaś do US druk NIP-3, w którym aktualizujesz swój adres zamieszkania na holenderski i jeszcze musisz uzyskać w Holandii Certyfikat Rezydenta Podatkowego. Szkoda, że drugiej części ci nie dopowiedział...
Ja w moim US musiałam udowadniać, że ustawa abolicyjna wprowadziła nie tylko abolicję na lata 2002-2007, ale także ulgę abolicyjną na rok 2008 i kolejne lata... Brak słów.
Najlepiej zadzwoń do Krajowej Informacji Podatkowej, tam utwierdzą cię w tym co wyczytałaś na tym forum, że rozliczyć się trzeba.
Ostatnio zmieniony przez yustyna Pon Kwi 27, 2009 4:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kasiakiko 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 29, 2009 7:41 pm   

witam, już na chwilę obecną zdecydowanie polecam rozliczanie się z podatku w Polsce, choćby dla własnego spokoju, nam wyszła dopłata zaledwie 200 zł :) ....pracowaliśmy pół roku w polsce i pół w holandii!!!

swiatol
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 1:44 pm   

Ciekawe czy ujawniacie zwroty z holandi ktore wpłyneły na wasze konta ponoć to też musi byc opodatkowane naprzykład jak ktos pracował w 2007 roku w Nl dostał zwrot załużmy 300E to powinien go wykazać w picie za 2008 masakra co za debilny kraj Polski i z tego na bank cos potrącą

kasiakiko 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 9:01 pm   

swiatol napisał/a:
Ciekawe czy ujawniacie zwroty z holandi ktore wpłyneły na wasze konta ponoć to też musi byc opodatkowane naprzykład jak ktos pracował w 2007 roku w Nl dostał zwrot załużmy 300E to powinien go wykazać w picie za 2008 masakra co za debilny kraj Polski i z tego na bank cos potrącą

...to chyba oczywiste, że należy ujawnić, to przecież również dochód!

didi9006 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 06, 2009 1:58 pm   A 2009?

Mam do Was pytanko. Jak to jest jezeli chodzi o rok 2009? Mam zamiar w tym roku pracowac w Holandii i czy w zwiazku z tym bede sie musiala tez rozliczac z zarobkow w Holandii rowniez w Polsce czy juz zostalo to zniesione?

malgos5z 
Poczatkujacy
mmm

Wysłany: Pon Sie 10, 2009 9:09 am   

UWAGA!!! nastąpiła zmiana przepisów dot. kursu przeliczania euro na zł.
Dotyczy dochodów otrzymanych od 01.01.2009
"Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe zastosowanie kursu, o którym mowa w ust. 3 zdanie pierwsze, lub bank nie ogłasza kursu walut, do przeliczenia przychodu uzyskanego przez podatnika na złote, stosuje się kurs średni walut obcych ogłaszany przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu." ustawa o podatku doch. od osób fiz. art.11 ust.4
(środki otrzymywane na rach. bankowy w banku , który ogłasza odpowiedni kurs - przelicza się tak jak kiedyś, czyli z dnia wpływu)

muzia 
Poczatkujacy
muzia

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 11:18 am   dodatek na dziecko...

Chcialbym sie dowiedziec czy znacie jakies biuro ktore zalatwi sprawy zwiazane z dodatkiem na dziecko? Dzieki z gory!

Lilla Matejko 
Poczatkujacy
Lilla

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 1:05 pm   

Najpierw musisz miec przyznane rodzinne a pozniej w urzedzie skarbowym na tej podstawie wysylaja ci formularz do wypelnienia , ktory musisz zamowic telefonicznie , ja moge ci pomoc w tym , potrzebuje dane twoje czyli sofi numer i dokladny adres zamieszkania oraz date urodzenia ...
Mam biuro posrednicze w Holandii , tym sie zajmujemy , ja jestem 2 razy w Rotterdamie w tygodniu a biuro mam w Enschede.
z powazaniem L.M. Personeelsdiensten

bibunia 
Nieśmiały użytkownik
bibunia

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 2:07 pm   

Witam a ja mam takie male pytanko gdzie sie udac po ten Certyfikat rezydenta podatkowego???? z gory dziekuje :038: :039:

annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 3:27 pm   

Jak długo czeka się na formularz z us na dodatek na dziecko , bo ja czekam juz od czerwca?

lechowiec 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 8:17 pm   

Witam i proszę o pomoc. Co robić w takim przypadku. Praca w 2008 tylko w Holandii. W marcu 2009 zrobione rozliczenie z polskim US, ulga abolicyjna pokryła różnicę i nie musiałem nic dopłacać do polskiego US. Następnie w lipcu na konto polskie wpływają euro ze zwróconego podatku. Co teraz mam zrobić?? Jakaś korekta do pit za 2008?? Czy trzeba będzie oddać zwrócony podatek?? Jeśli tak, to jaki jest sens odzyskiwania, jeżeli wg prawa holenderskiego ten zwrot mi się należy bo nie przekroczyłem progu 5000 euro?? Czy w polskich przepisach coś się zmieniło na korzyść?? Bardzo dziękuję za pomoc.

Odpowiedz do tematu