Prywatne badania |
Autor |
Wiadomość |
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 5:37 pm Prywatne badania
|
|
|
Mieszkam tutaj od roku i jestem ubezpieczona.Przez ten czas dopiero 2-krotnie skorzystałam ze służby zdrowia.Za pierwszym razem choć potrzebowałam to nie otrzymałam skierowania do ginekologa mimo że mam przewlekłe schorzenie.Dzisiaj udałam się do lekarza,bo mam powiększony węzeł chłonny.Pani doktor mimo mojej delikatnej sugesti nie dała mi skierowania nawet na morfologię,która jest przecież podstawowym badaniem.Dodam,ze nigdy nie przeprowadziła ze mną wywiadu na temat przebytych chorób,jak również nie zbadała mnie ani razu(ciśnienie,itp.)
Ktoś z Was orientuje się czy można prywatnie zrobić badania morfologi,ob,usg,itp.??
(mieszkam w okolicach Bredy). |
_________________ Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili. |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 5:48 pm
|
|
|
Star Medisch Diagnostisch Centrum,jest w kazdym miescie i tam mozna zrobic platne badania.
Dodano: Pon Kwi 27, 2009 6:49 pm
http://www.star-mdc.nl/locaties/prikposten.php |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
Baska
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 9:43 pm
|
|
|
Po pierwsze, w NL nie sugeruje sie lekarzowi jakis badan, tylko sie ich rzada! Oni tutaj sa nastawieni na ochrone interesow firm ubiezpieczajacych, a nie pacjentow. Mowisz po prostu lekarzowi jakie badanie chcesz miec zrobione. Jesli odmawia, prosisz o uzasadnienie na pismie i mowiesz, ze za badanie zaplacisz. Zazwyczaj okazuje sie w tym momencie, ze jadnak da sie to zrobic w ramach ubezpieczenia |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 4:36 pm
|
|
|
a jak to jest z badaniami okresowymi,np. chłopak jest stoczniowcem i w Polsce miał co roku robione takie badania bezpłatnie.Jak to jest tutaj?Jeśli np. nie można tego zrobić w ramach ubezpieczenia to czy można prywatnie i ile to kosztuje?Interesują mnie okolice Groningen. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2009 9:49 pm
|
|
|
EwazHolandii,
z tego co wiem to nie ma badan okresowych
byc moze sa jakies grupy zawodowe, u ktorych trzeba przeprowadzac okresowe badania corocznie, ale na ten temat nie mam blizszych informacji (piloci ,wojskowi,i inne sluzby )
musisz po prostu pojsc do lekarza powiedziec mu.... o co biega
nie mow lekarzowi ze ''rzadasz'' jak zasugrowala nam tu Baska, bo doskonale znamy roznice miedzy prosba a zadaniem i uzywajac tej drugiej opcji nie jestem pewna czy uda Ci sie wogole cokolwiek zalatwic, (ciekawe czy w Polsce tez ludzie zadaja )ja znajac swojego huisarts...wole jednak poprosic i zazwyczaj nie ma problemu...
wszystkie badania przeprowadzone w prywatnej klinice sporo kosztuja mozna jednak wczesniej zadzwonic do swojego ubezpieczyciela i zapytac sie czy moze on pokryc koszty takiego badania i czy wyraza zgode na to ...jesli nie to mozesz byc pewna dostaniesz spory rachunek ....
mowimy oczywiscie o sytuacji kiedy lekarz domowy nie wydal Ci skierowania na badanie o jakie poprosilas.
ps.
Agattka masz racje pisze sie żądanie przez z z kropka
ale...moze, z czasem zauwazysz ze ortografia to walka z wiatrakami i to nie tylko na naszym forum ....
pozdrawiam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Maj 21, 2009 5:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jolcia88
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Gru 2008 Posty: 190
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2009 9:53 pm
|
|
|
No ja mialam podobna sytuacje jak Martyna i jednak musialam rzadac bo zwykle prosby mial za nic. Dopiero jak powiedzialam ze tak i koniec ze moje zdrowie itp. Wiec zacznij grzecznie ale nie wychodz bez rezultatu |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 10:57 am
|
|
|
aaaaaaaaaaaaa.....zadac...a nie rzadac.... |