Alimenty od holendra |
Autor |
Wiadomość |
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 7:56 pm
|
|
|
ANICOLA, Sad i tak wezmie pod uwage wiele czynnikow
np. to ze corka dostawala owe 250 Eur to sa juz jakies pieniadze
to bedzie rowniez przemawialo na jego korzysc... wiesz dla Sdu nie ma wielkiego znaczenia to co powiesz ...wszystko bedzie musialo byc sprawdzone i to dokladnie
napewno przeprowadzony zostanie wywiad srodowiskowy w twoim najblizszym otoczeniu by potwierdzic lub zaprzeczyc, temu co zeznasz przed Sadem
musisz uzbroic sie w cierpliwosc bo to niestety odwlecze sie w czasie .... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 8:04 pm
|
|
|
ANICOLA napisał/a: |
Dzięki. Prawo polskie mówi, że alimenty płaci ojciec dziecka do czasu ukończenia nauki. Czy w tym przypadku też ma to zastosowanie?
Bo ona ma 16 lat. Chce studiować.
A jeśli on nie będzie chciał płacić, to czy można to zgłosić bezpośrednio do jego firmy z powiadomieniem pracodawcy, że żądam potrącania tego z jego wynagrodzenia??? |
Tak,moj syn ma 21 lat,studiuje i otrzymuje nadal alimenty.
W Holandii jest instytucja LBIO LANDELIJK BUREAU INNING ONDERHOUDSBIJDRAGEN i tam trzeba sie zglosic,jesli beda problemy z otrzymywaniem alimentow:
http://www.cbai.nl/lbio/lbio.htm |
|
|
|
|
Celina
Poczatkujacy Falkon
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 8:06 pm
|
|
|
Mam trochę podobną sytuację - córkę, z którą mieszkam w Polsce a ojciec dziecka- Polak jest w Holandii.
To on złożył wniosek w urzędzie holenderskim a oni przesłali do odpowiedniego Ośrodka Polityki Społecznej.Aby otrzymywać zasiłek musiałam złożyć odpowiednie dokumenty, jak również sprawdzono czy dziecko nie pobiera zasiłku w Polsce. Następnie dokumenty wróciły do Holandii. I tu kończą się zabiegi o zasiłek. Córka nie dostaje ani złotówki a mam potwierdzenie że ojciec otrzymał te świadczenia. Starał się także o dodatek do zasiłku bo przesłal do szkoły, w której uczy się córka dokumenty, aby dyrekcja potwierdziła jej aktualny stan edukacyjny.
Moje sprawy o zasiłek załatwia ośrodek polityki społecznej i znam dalszą procedurę. Sprawa oprze się o MSZ. |
_________________ Falkon |
|
|
|
|
ANICOLA
Poczatkujacy alicja
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 8:15 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Sad i tak wezmie pod uwage wiele czynnikow
np. to ze corka dostawala owe 250 Eur to sa juz jakies pieniadze
to bedzie rowniez przemawialo na jego korzysc... wiesz dla Sdu nie ma wielkiego znaczenia to co powiesz ...wszystko bedzie musialo byc sprawdzone i to dokladnie
napewno przeprowadzony zostanie wywiad srodowiskowy w twoim najblizszym otoczeniu by potwierdzic lub zaprzeczyc, temu co zeznasz przed Sadem
musisz uzbroic sie w cierpliwosc bo to niestety odwlecze sie w czasie .... |
Czyli, dlatego, że płacił może spowodować, że potraktują go pobłażliwie i mogą przez lupę, czyli bardzo z daleka potraktować moje wymogi 500 Eur???
A wywiad, jak najbardziej zgadzam się, niech zrobią.
[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 8:19 pm ]
Witch01 napisał/a: | ANICOLA napisał/a: |
Dzięki. Prawo polskie mówi, że alimenty płaci ojciec dziecka do czasu ukończenia nauki. Czy w tym przypadku też ma to zastosowanie?
Bo ona ma 16 lat. Chce studiować.
A jeśli on nie będzie chciał płacić, to czy można to zgłosić bezpośrednio do jego firmy z powiadomieniem pracodawcy, że żądam potrącania tego z jego wynagrodzenia??? |
Tak,moj syn ma 21 lat,studiuje i otrzymuje nadal alimenty.
W Holandii jest instytucja LBIO LANDELIJK BUREAU INNING ONDERHOUDSBIJDRAGEN i tam trzeba sie zglosic,jesli beda problemy z otrzymywaniem alimentow:
http://www.cbai.nl/lbio/lbio.htm |
Dziękuję ci za informacje. Rzeczywiście warto się starać. Jeszcze jak by nie było jest kilka lat nauki przed nią. Ale gdyby chciała studiować zaocznie i płatnie???, a dużo jest takich wyższych uczeli teraz w Polsce. Sama ukończyłam jedną z nich w zeszłym roku, ale mając stypendium naukowe nic prawie za nią nie płaciłam.
Jeśli zaocznie i płatnie, to nadal musi płacić alimenty???
[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 8:29 pm ]
Celina napisał/a: | Mam trochę podobną sytuację - córkę, z którą mieszkam w Polsce a ojciec dziecka- Polak jest w Holandii.
To on złożył wniosek w urzędzie holenderskim a oni przesłali do odpowiedniego Ośrodka Polityki Społecznej.Aby otrzymywać zasiłek musiałam złożyć odpowiednie dokumenty, jak również sprawdzono czy dziecko nie pobiera zasiłku w Polsce. Następnie dokumenty wróciły do Holandii. I tu kończą się zabiegi o zasiłek. Córka nie dostaje ani złotówki a mam potwierdzenie że ojciec otrzymał te świadczenia. Starał się także o dodatek do zasiłku bo przesłal do szkoły, w której uczy się córka dokumenty, aby dyrekcja potwierdziła jej aktualny stan edukacyjny.
Moje sprawy o zasiłek załatwia ośrodek polityki społecznej i znam dalszą procedurę. Sprawa oprze się o MSZ. |
Szok!!! Wiesz co, FACET TO ŚWINIA!!!
Proszę, aby ci porządni tego nie czytali i się nie denerwowali.
Niech mu się dobiorą do skóry. Bo inaczej dalej będzie szedł z takim kłamstwem i oszustwem przez całe swoje życie. Współczuję ci serdecznie. Jak to wytłumaczyć dziecku??? Tatuś cię olał, tatuś cię nie kocha.
Chyba najlepiej nie komentować dziecku nic, tylko powiedzieć prawdę. Nie przesyła pieniędzy. Ale to już strasznie dziecko boli, ten fakt powoduje, że samo sobie tłumaczy: on mnie nie kocha.
Należy się ojcu niezła lekcja pokory!!!
Życzę ci, aby tak się stało. Może się opamięta.
pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 8:35 pm ]
KOCHANI DZIĘKUJĘ WAM BARDZO ZA TO, ŻE PODZIELILIŚCIE SIĘ ZE MNĄ SWOIM DOŚWIADCZENIEM I WIEDZĄ. DZIĘKUJĘ ZA WASZ CZAS I POMOC!!!
DZIĘKI!!!
Jak wspomniałam, zajmuję się też sferą finansową. Więc jeśli będę mogła wam w czymś pomóc. Piszcie. Odpowiem na wasze pytania.
pozdrawiam wszystkich bez wyjątku
wszystkie informacje były cenne.
dzięki! |
_________________ Alicja |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Maj 03, 2009 8:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 8:41 pm
|
|
|
ANICOLA, Cytat: | Jeśli zaocznie i płatnie, to nadal musi płacić alimenty??? | moze ale nie musi
wszystko zalezy od tego czy bedziesz miala zasadzone alimenty na maloletnia corke musisz tez rozgraniczyc pewne sprawy
to co mowi Rodzinne Prawo polskie, nie ma odbicia lustrzanego tu w Holandii... najlepiej zacznij dzialac
zglos sprawe zacznij od napisania wniosku o alimenty i zloz je w Sadzie...
pozdrawiam i trzymam kciuki |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 8:47 pm
|
|
|
ANICOLA jezeli corka bedzie uczyc sie zaocznie i pracowac i bedzie w stanie sama sie utrzymac to wtedy nie bedzie musial placic.Zerknij na prywatne wiadomosci. |
|
|
|
|
ANICOLA
Poczatkujacy alicja
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 9:03 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | ANICOLA, Cytat: | Jeśli zaocznie i płatnie, to nadal musi płacić alimenty??? | moze ale nie musi
wszystko zalezy od tego czy bedziesz miala zasadzone alimenty na maloletnia corke musisz tez rozgraniczyc pewne sprawy
to co mowi Rodzinne Prawo polskie, nie ma odbicia lustrzanego tu w Holandii... najlepiej zacznij dzialac
zglos sprawe zacznij od napisania wniosku o alimenty i zloz je w Sadzie...
pozdrawiam i trzymam kciuki |
dzięki bardzo!
zrobię to jak najszybciej
pozdrawiam
[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 9:05 pm ]
Witch01 napisał/a: | ANICOLA jezeli corka bedzie uczyc sie zaocznie i pracowac i bedzie w stanie sama sie utrzymac to wtedy nie bedzie musial placic.Zerknij na prywatne wiadomosci. |
dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam serdecznie |
_________________ Alicja |
|
|
|
|
annamagdalena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 12:32 pm Re: Alimenty od holendra
|
|
|
ANICOLA napisał/a: | WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!
Mieszkam w Polsce (służę pomocą w finansach - doradztwo kredyty, ubezpieczenia, emerytura)
Was zaś poproszę o POMOC w sprawie:
1) kindersbijslag
2) alimenty
Moja córka (lat 16 obecnie) , urodzona w Polsce i tam mieszka ze mną. Ojciec dziecka - holender uznał w polskim UM swoje ojcostwo.
Gdy córka miała 2,5 roku, pojechałyśmy do NL i tam miałyśmy zostać. Niestety szybko wróciłyśmy do Polski, bo ojciec dziecka miał liczne związki z kobietami. a ja się na to nie zgodziłam. Po prostu nieźle grał i oszukiwał. Wręcz perfekcyjnie
Ale zanim to nastąpiło, podpisywałam coś w jakimś urzędzie, najprawdopodobniej zgodę na to, aby pobierał kindersbijslag, bo ja nie pracowałam w NL. Chyba też nie byłam zarejestrowana, zameldowana (CHYBA). Nie zdążyliśmy tego zrobić.
Mam plan i PROSZĘ POWIEDZCIE CZY DOBRZE MYŚLĘ???
Chcę zadzwonić do SVB i zgłosić, że nie otrzymuję na dziecko kindersbijslag, który pobiera ojciec. Niestety znam tylko imię i nazwisko, stary adres zameldowania i chyba stary nr paszportu.
Bo taka jest prawda. On się ukrywa.
CO O TYM MYŚLICIE ? ? ?
Znalazłam na internecie jego jako dyrektora i współwłaściciela firmy.
A on dopiero po kilku telefonach z łaski przesyła na dziecko 150-250 Eur.
Pewnie bierze kindersbijslag , dokłada jakieś grosze i przez 13 lat gra wielkiego maczo - super ojca - bo takie.......extra alimenty przesyła.
PRAWDZIWA ŚWINIA !!!
Chcę również złożyć sprawę o alimenty, ale nie wiem co i jak i gdzie najlepiej, bo uważam , że powinien i stać go na to przesyłać minimum 500 EUR - bez żadnej łaski.
Narazie nie znam jego adresu i chcę, aby moje dziecko dostało kindersbijslag (zaznaczam , że nie ma obywatelstwa holenderskiego, tylko polskie. Ma uznanie ojcostwa - przez holendra, jeżeli chodzi o dokumenty.
odpiszcie proszę |
Wiesz alimenty w Holandii to bzdura, mialam advokata oplacilam go moj ex kupil dom ozenil sie wiem gdzie i ile zarabia wszystkie informacje i co i nic od marca nie dostalam nawet centa! Nie chce placic i basta tyle co moge napisac stracilam tylko niepotrzebnie mase pieniedzy na advokata totalna sciema .Oczywiscie posiadam nakaz z sadu ale co tam . Wiem jedno tu prawo jest po stronie kretynow a my matki ktore dzwigamy trud wychowania jestesmy pozostawione samym sobie , latwo im zostawic wlasne dziecko , kretyni i tyle szkoda tylko tych dzieciaczkow bo zasluguja na godne zycie |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 3:38 pm
|
|
|
Licze sie z tym ze wiekszosc z was mnie zaraz zlinczuje za to co teraz napisze , nie mowie ze wszystkie z was ale jest czesc dziewczyn/kobiet ktore same sie prosily o taka sytuacje , bo myslialy ze jak zlapaly holendra i szybko zajda w ciaze to sa ustawione do konca zycia , czemu zamiast pchac sie w dzieci najpierw nie pomieszkac razem pare lat a jak sie ta osoba sprawdzi to wtedy pomyslec o dzieciach .Dziewczyny macie po dwadziescia pare lat i nie marnujcie sobie zycia w przypadkowych zwiazkach .
A ile z was liczy na wyskoie alimenty (500 euro-2000 zly PARANOJA ) , te z was ktore faktycznie maja problemy z alimentami jest tu LIBIO w Rotterdamie ktore moze sciagnac z wyplaty danej osoby alimenty
Monika |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 6:40 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | Licze sie z tym ze wiekszosc z was mnie zaraz zlinczuje za to co teraz napisze , nie mowie ze wszystkie z was ale jest czesc dziewczyn/kobiet ktore same sie prosily o taka sytuacje , bo myslialy ze jak zlapaly holendra i szybko zajda w ciaze to sa ustawione do konca zycia , czemu zamiast pchac sie w dzieci najpierw nie pomieszkac razem pare lat a jak sie ta osoba sprawdzi to wtedy pomyslec o dzieciach .Dziewczyny macie po dwadziescia pare lat i nie marnujcie sobie zycia w przypadkowych zwiazkach .
A ile z was liczy na wyskoie alimenty (500 euro-2000 zly PARANOJA ) , te z was ktore faktycznie maja problemy z alimentami jest tu LIBIO w Rotterdamie ktore moze sciagnac z wyplaty danej osoby alimenty
Monika |
jak racja to racja |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 7:23 pm
|
|
|
annamagdalena napisał/a: | Wiem jedno tu prawo jest po stronie kretynow a my matki ktore dzwigamy trud wychowania jestesmy pozostawione samym sobie , latwo im zostawic wlasne dziecko , kretyni i tyle szkoda tylko tych dzieciaczkow bo zasluguja na godne zycie |
Wybacz, ale to Ty wybralas kretyna za meza, nie kraj, nie dziecko... |
|
|
|
|
annamagdalena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 14, 2011 12:21 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | Licze sie z tym ze wiekszosc z was mnie zaraz zlinczuje za to co teraz napisze , nie mowie ze wszystkie z was ale jest czesc dziewczyn/kobiet ktore same sie prosily o taka sytuacje , bo myslialy ze jak zlapaly holendra i szybko zajda w ciaze to sa ustawione do konca zycia , czemu zamiast pchac sie w dzieci najpierw nie pomieszkac razem pare lat a jak sie ta osoba sprawdzi to wtedy pomyslec o dzieciach .Dziewczyny macie po dwadziescia pare lat i nie marnujcie sobie zycia w przypadkowych zwiazkach .
Monika |
Tak jasne zgadzam sie z Toba tylko sie nie zrozumielismy ,z ojcem mojego dziecko bylam dlugo, jest Polakiem mieszkajacym na stale w Holandii tak jak ja wiec dzieki niby celowemu zajsciu w ciaze sobie nie polepszylam poniewaz mialam tu juz staly pobyt mieszkanie prace brakowalo mi do szczescia tylko drugiego dziecka , wiec jak nie wiesz to nie osadzaj mloda bo nie znasz zycia ,okazalo sie ze ojciec mojego dziecka lubi mezczyzn co sie duzo pozniej okazlo i zaczal pic , bo meczyl sie w zwiazku. Jescze za malo wiesz o zyciu zeby sie wypowiadac ! pozdrawiam
[ Dodano: Sro Wrz 14, 2011 12:25 pm ]
Monika |
A jeszcze jedno jezeli Tobie wystarcza 500 euro i uwazasz ze jest to ustawienie sie do konca zycia to wiesz wspolczuje Ci widac nie masz za grosz ambicji ! |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Wrz 14, 2011 3:11 pm
|
|
|
sorry mloda nie jestem bo mam prawie 45 lat , alimenty sa na dziecko a nie na matke i wiem cos o tym bo moj maz tez je placi i jakos 190 euro wystarcza tej osobie , a moze dlatego ze ona jest holenderka a nie chciwa na pieniadze polka
zamiast zondac 500 euro i nic nie robic lepiej poszukac pracy , a nie ciagnac od
aha i prosze czytac uwaznie bo w moim poprzednim poscie pisze ze nie dotyczy to wszytkich co napiasalam ale niektorych osob
A zreszta jest stare polskie powiedzenie: uderz w stol a nozyce sie odezwa
reszte zostawiam bez komentarza
monika |
Ostatnio zmieniony przez mavd Śro Wrz 14, 2011 3:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Wrz 14, 2011 10:06 pm
|
|
|
annamagdalena napisał/a: | A jeszcze jedno jezeli Tobie wystarcza 500 euro i uwazasz ze jest to ustawienie sie do konca zycia to wiesz wspolczuje Ci widac nie masz za grosz ambicji ! |
no wybacz ale alimenty to pieniadze na dzieci a nie na ciebie i na to zebys sie mogla ustawic !!! |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Wrz 14, 2011 10:52 pm
|
|
|