NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bilety w Rotterdamie
Autor Wiadomość
kaasia. 

Wysłany: Sob Maj 09, 2009 5:03 pm   Bilety w Rotterdamie

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jakie bilety obowiązują w Rotterdmie na metro, autobus , tramwaj i pociąg. Z góry baaardzo dziękuję i pozdrawiam.

silver 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 09, 2009 7:58 pm   

Witam,
mozesz uzywac jeszcze przez moment STRIPENKAART (o ile jeszcze wogole sa do dostania). Musisz kupic karte (wyglada jak karta bankowa:) ) ktora kosztuja 7 euro i musisz ja doladowac - wchodzac do tramwaju przykladasz ja do czytnika a przy wyjsciu znow przykladasz do czytnika - system sam pobierze z twojej karty automatycznie kwote jaka wynika z ilosci przystankow! NIE ZAPOMNIJ przystawic przy wychodzeniu - inaczej system pobierze NAJWYZSZA mozliwa oplate (chyba okolo 5 euro) Do metra nie wejdziesz bez tej karty - metro obsluguja TYLKO karty NOWE - bez stripenkaart.Mam nadzieje ze pomoglem

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 8:45 pm   

Sa nowe tzw OV-chipkaart.Zeby je dostac musisz wypelnic formularz,ktory jest dostepny tam gdzie kupowalo sie strippenkaart do tej pory.Wysylasz ze zdjeciem i po 2 tyg dostajesz te karte.Ja wsiadasz to przystawiasz do czytnika i naliczana jest oplata za droge w wysokosci 0.19 cena za kilometr(chyba).Na zwykle karty juz nie mozna jezdzic.

Coccolinco 
Super gaduła

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 8:02 pm   

W autobusie i tramwaju można jeździć na strippenach, jeśli nie masz strippenkarty to bilet można nabyć u kierowcy busa lub kontrolera w tramwaju.
Jeśli chodzi pociąg, to bilety kupuje się w automatach na dworcach, płacisz gotówką lub kartą płatniczą.

Pozdrawiam :031:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 10, 2009 8:04 pm   

silver napisał/a:
Do metra nie wejdziesz bez tej karty - metro obsluguja TYLKO karty NOWE - bez stripenkaart.Mam nadzieje ze pomoglem

do metra mozesz kupic karte "jednorazowa" - 2h/2 przejazdy/1 dzien

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu