Polskie absurdy - czyli za czym nie tęsknimy w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 8:01 pm
|
|
|
jsobanski napisał/a: | Tesknie za:
- widokiem wielu ladnych dziewczyn na ulicy |
Zgadzam sie z tym - Polski to bardzo piekne Kobiety i jest ich sporo ...
Jednakże w NL można spotkać kobiety z różnych krajów - mi osobiście najbardziej podobają sie Latynoski ...:D
Ostatnio miałem przyjemność imprezować w REPUBLICE CZESKIEJ ;p i powiem szczerze ze w szoku byłem - nie widziałem w PL tylu pięknych kobiet w jednym miejscu co w klubach u Pepików ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
ginger
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 79 Skąd: Noorden
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 9:02 pm
|
|
|
za czym nie tęsknię??
że każdy dzień był podobny do poprzedniego ( pobudka - przedszkole - praca - przedszkole - obiad - dobranoc ),
że ciągle żyłam w biegu i jeszcze foch pani przedszkolanki, że jestem punkt szesnasta a nie pięć minut przed,
że męża widziałam tylko rano i wieczorem, a i tak starczało nam tylko na rachunki,
że w każdym urzędzie czułam się jak piąte koło u wozu,
że kawę piłam żeby w miarę normalnie funkcjonować,
...
.. tęsknię, że nie mogę iść na jagody lub grzyby do lasu. |
_________________ Kobiety są największa mniejszością |
|
|
|
|
Dorisben
Super gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 11:23 pm
|
|
|
hmmm. co do kolezanki z laboratorium... raczej nie ma zadnego powodu zeby mnie klamac... nie jestem jej szefem... a dobra kolezanka...
wedliny w NL nie maja smaku ale... patrzmy na inne dobra, a polskie zarcie zawsze mozna sobie przywiesc albo kupic cos w polskim sklepie.
Wole miec kase na wszystko niz wybierac w tanich wedlinach w PL... w moim ... rodzinnym kraju, ktory mimo uczciwej pracy nie pozwolil mi normalnie zyc... |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 5:38 am
|
|
|
a ja nie tesknie
za policja- chowajaca sie w zaroslach, wyskakujaca zzza krzakow z lizakiem w reku
nie tesknie za ZUS-em- ktory okradal mnie z moich pieniedzy
za szkolnictwem- nadmiar nieprzydatnych przedmiotow, przeladowane programy.
za polskimi drogami,ktore nauczyly mnie tylko dobrze jezdzic slalomem by nie wpadadac w ogromne dziury
za moim mieszkaniem- po wielu latach pracy mojej i meza jedynie czego dorobilismy sie to dwupokojpwe mieszkanie w nieciekawej dzielnicy - tutaj po kilku latach pracy i zycia mam dwupietrowy domek w szeregowcu w dobrej dzielnicy
za czym tesknie....?
od kilku minut siedze i mysle za czym - i niestety nic nie przychodzi mi na mysl- wiec chyba za niczym - co potrzebuje znajduje tutaj
o juz wiem.. niestety nie tyczy to Polski- zaczynam tesknic za synem- wlasnie dzis wylatuje na 3-miesiace do Hiszpani na staz-
i tak a propops czy mieszkajac w Polsce mialby taka szanse? |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
Ostatnio zmieniony przez agata Pią Maj 15, 2009 5:41 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jaxek
Poczatkujacy
Wiek: 43 Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 25 Skąd: Hengelo / Poznań
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 7:24 am
|
|
|
Dorisben napisał/a: | hmmm. co do kolezanki z laboratorium... raczej nie ma zadnego powodu zeby mnie klamac... nie jestem jej szefem... a dobra kolezanka... |
To jest inne podejście, dla nich chemia to same plusy. Kiedyś rozmawiałem z takim laboratorantem, jak usłyszał, że jestem z Polski to opowiedział mi o dziwnych rytuałach które mamy w Polsce. Np. widział jak ludzie brali brudny kij wbijali w mięso i wkładali w ogień. W Holandii nie do pomyślenia: tyle bakterii i zarazków Ale ładować pełno E-cośtam to jest dla nich normalne. W Polsce nie ładujemy tyle chemii z prostego powodu: to kosztuje.
A tak apropo przyzwyczajeń: nienawidze holenderskiego chleba, pod każdą postacią. (kupuje niemiecki, blisko granicy mieszkam). Chciałem pokazać kiedyś jak dobry jest polski chleb jednemu holendrowi a ten stwierdził, że paskuctwo i zajadał się tym ich "tostowym badziewem". Kwestia przyzwyczajenia. Ale za to polska kiełbasą był zachwycony :] |
|
|
|
|
dannythedog
Gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 10:42 am
|
|
|
[quote="agata"]i tak a propops czy mieszkajac w Polsce mialby taka szanse?[/quote]
I tu sie mylisz. Sporo moich znajomych podczas studiow robilo semestry za granica, staze itp. Dla chcacego nic trudnego. |
_________________ brak |
|
|
|
|
semilka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 10:51 am
|
|
|
Nie każdego stać na studia, szczególnie jak się nie umie wyryć na blachę i zadbać o to by uzyskać stypendium. Jakby nie było studia to dosyć droga sprawa, jak się jest na swoim i nie zarabia ze trzy tysiące. A te wszystkie statystyki i średnie krajowe zarobków i opinii. Nie wiem skąd oni to biorą, ale to jakaś lipa. |
_________________ pozdrawiam
semilka |
|
|
|
|
dannythedog
Gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 12:24 pm
|
|
|
@semilka
Odbiegam troche od tematu ale ...
Ludzie studiuja na dziennych bez zadnej kasy od rodzicow i sobie dobrze radza. System stypendialny juz i tak dosc dobrze funkcjonuje. Chyba nie wiecie o czym mowicie. Nie wiem czy studiowaliscie czy nie, w kazdym razie nie wszyscy maja kase, w akadamikach mieszkaja czesto ludzie z biedniejszych rodzin. Poznalem wielu, zaliczylem 5 lat akademik i nie wciskajcie kitu. Pozatym denerwuje mnie troche nastawienie niektorych ludzi do Polski ... ludzie, tam sie urodziliscie, wychowaliscie i docencie troche to, bo wielu nie mialo tego szczescia. Jest wiele biedniejszych panstw na swiecie. |
_________________ brak |
|
|
|
|
semilka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 12:46 pm
|
|
|
Okij, to jest Twój punkt widzenia, a nie wiesz dokładnie z kim rozmawiasz i jakie on ma doświadczenia - więc proszę nie wyżywaj się na mnie, że nie jestem taką patriotką jak Ty.
Więc proszę zejdź ze mnie.
Nie po to został założony ten temat. |
_________________ pozdrawiam
semilka |
|
|
|
|
Catarzyna
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 21 Sty 2009 Posty: 117 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 12:50 pm
|
|
|
Ja nie tesknie za urzednikami i wiadomosciami w tv.
Natomiast tesknie za polskimi lasami, jeziorami oraz jedzonkiem |
_________________ Catarzyna |
|
|
|
|
Reusel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 6:19 pm
|
|
|
Nie tesknie za polskimi kierowcami i drogami!!
Jak mam jechac do Polski to nabiera mnie strach !
Poprostu wariaci i idioci !! Jezdza samochodami marki "po wypadku na zachodzie" , po dziurawych drogach i to 100 km/h !! |
Ostatnio zmieniony przez Reusel Pią Maj 15, 2009 6:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomaszxxx
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 9:13 pm
|
|
|
a ja nie lubie polskiego chleba , ale lubie przyrode w polsce i ta taka dzicz , a pozatym jest tam nudno , w sumie sa zalety i wady i polski i holandi , trzeba sie wszedzie umiec znalesc , a w hadze tureckie sklepy sprzedaja polskie pieczywo i ogorki kiszone ( uwielbioam )
pozdrawiam |
|
|
|
|
|