NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Wto Cze 21, 2011 5:18 pm
niepelnosprawne dziecko
Autor Wiadomość
AgiechA 
Poczatkujacy
AgniechA

Wysłany: Sob Maj 16, 2009 11:35 pm   niepelnosprawne dziecko

Szukam osób ktore wiedza cos na temat opieki zdrowotnej, pomocy, gdzie kierowac sie z dzieckiem niepelnosprawnym. Oboje z mezem pracujemy w Holandii i chcemy przywiesc tutaj naszego synka. Bede wdzieczna za wszelka pomoc oraz porade. Z gory dziekuje

tomaszxxx 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Maj 17, 2009 10:25 am   

Witam
jako pierwsze rozumiem ze macie ubezpieczenie w holandi i dziecko jest nieletnie. pierwszy krok to lekarz rodzinny , gemente umowic sie z osoba wydzial zdrowia i spraw socjalnych i ubezpieczalnia. jezali dziecko przebywa w polsce musicie wpierw zameldowac go tutaj i wyrobic brn numer i zglosic go do ubezpieczenia. rowniez dokumenty zdrowotne z polski sa wazne i tlumaczenie ich . sorry ze tak chaotycznie ale dopiero wstalem .

opieka tutaj jest dobra ale jest troche zalatwiania , miejcie zawsze kogos ze soba kto naprawde dobrze zna jezyk

pozdrawiam tomasz

AgiechA 
Poczatkujacy
AgniechA

Wysłany: Nie Maj 17, 2009 11:16 am   

Witam dziekuje za odpowiedz.
Jest to dla nas trudna decyzja, syn wymaga ciągłej rehabilitacji ma cztery latka i nie chodzi.
Potrzbuje pomocy osoby, bądz rodziny która by mnie pokierowała by nie zmarnować tego co udało się dokonać w Polsce, gdyż są efekty rehabilitacji. Może ktoś ma podobną sytuacje.
Oboje z mężem pracujemy tutaj ponad rok nie oczekujemy pomocy finansowej lecz pomocy w pokierowaniu ponieważ nie znamy języka niderlandzkiego.
Pozdrawiam

tomaszxxx 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Maj 17, 2009 11:35 am   

nie jestem specjalista w tym temacie ale mialem stycznosc z takimi tematami , najwazniejsze to zameldowanie dziecka tutaj i ubezpieczalnia , to jest pierwszy krok . podam swoj numer , jezeli chcecie to mozemy porozmawiac , moze moje wiadomosci pomoga wam .

pozdrawiam tomasz
06 179 397 48

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 1:17 pm   

troche info, ktore juz jest na forum:

http://www.niedziela.nl/f...sprawne+dziecko

mozesz sie ubiegac o Persoon Gebonden Budget (PGB)

misiek99 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Maj 18, 2009 5:36 pm   

Witam serdecznie :)Przyjechłam do holandi tez synkiem z porazeniem mózgowym,napoczątku było cieszko..... nie znam jezyka ani holenderskiego ani angielskiego i z tej strony jest cieszko ale duzo moge zawdzieczac swojej kuzynce,która duzo mi pomogła i nadal pomaga jestem zadowolona z opieki synkan tutaj jaka ma.Dąże do tego ze czeba miec osobe zaufana która pomoze w duzo sprawach tu bo inaczej jest troszke cieszko.Trzeba byc cierpliwym.......pozdrawiam

mati767 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 21, 2011 5:14 pm   

Witam,mam 15 letniego syna który cierpi na porazenie mózgowe,nie chodzi porusza sie tylko na wózku inwalidzkim.Bedziemy za kilka miesiecy przeprowadzac sie do Holandii gdzie pracuje mój partner.Mam w zwiazku z tym ogromną prośbe o pomoc w pokierowaniu nas gdzie mamy sie udac aby zaltwic wszelkie formalnosci zwiazane z rehabilitacja i finansami na dziecko,prosze o informacje odnosnie rehabilitacji jak ona wyglada i w Holandii i ogólnie jaka jest pomoc socjalkna dla niepełnosprawnych osób,chetnie nawiaze kontakt z polskimi rodzinami zamieszkujacymi w Holandii które maja niepełnosprawne dzieci.Pozdrawiam Ania.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 5:28 pm   

Duuvelke napisał/a:
troche info, ktore juz jest na forum:

http://www.niedziela.nl/f...sprawne+dziecko

mozesz sie ubiegac o Persoon Gebonden Budget (PGB)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi