pytanie o religie |
Autor |
Wiadomość |
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 9:46 am
|
|
|
tomala napisał/a: | A widziałeś kiedyś araba co modli się wspólnie z żydami lub chrześcijanami do tego samego boga ? |
tak, widzialam... mialam pare lat temu praktyki w szkole chrzescijanskiej... do ktorej chodzily dzieci pochodzenia m.i. Marokanskiego, Tureckiego...
to, ze szkola ma w nazwie 'chrzescijanska' wcale nie znaczy, ze chodza tam dzieci tylko i wylacznie wyznania chrzescijanskiego... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 5:16 pm
|
|
|
No, ja bym sie w Holandii nie bala chrzescijanskiej indoktrynacji w szkolach.Nawet w kosciolach jej nie ma.
A jesli chodzi o normy, to wolalabym poslac dziecko do szkoly chrzescijanskiej, bo wiem, ze tam sie nauczy tego, co w zyciu potrzebne. Ze nie bedzie tam indoktrynacji New Age, za to wychowanie do bycia dobrym, uczciwym, szanujacym innych i szanowanym czlowiekiem.
Pracowalam swego czasu w szkole rejonowej. Dzieci byly zaznajamiane i z czarami, i z kartami Tarota, i swietowaly Halloween.Wszystko w formie zabawowej.
No, to ja juz wole, by moj syn zakochal sie w muzulmance z klasy, niz byl satanista |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 5:36 pm
|
|
|
andevi napisał/a: | Pracowalam swego czasu w szkole rejonowej. Dzieci byly zaznajamiane i z czarami, i z kartami Tarota, i swietowaly Halloween.Wszystko w formie zabawowej.
No, to ja juz wole, by moj syn zakochal sie w muzulmance z klasy, niz byl satanista |
no coment .................. |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Maj 17, 2009 5:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 8:36 pm
|
|
|
andevi napisał/a: | No, ja bym sie w Holandii nie bala chrzescijanskiej indoktrynacji w szkolach.Nawet w kosciolach jej nie ma.
A jesli chodzi o normy, to wolalabym poslac dziecko do szkoly chrzescijanskiej, bo wiem, ze tam sie nauczy tego, co w zyciu potrzebne. Ze nie bedzie tam indoktrynacji New Age, za to wychowanie do bycia dobrym, uczciwym, szanujacym innych i szanowanym czlowiekiem.
Pracowalam swego czasu w szkole rejonowej. Dzieci byly zaznajamiane i z czarami, i z kartami Tarota, i swietowaly Halloween.Wszystko w formie zabawowej.
Chyba juz wiem kto popiera ruch przeciwko Harremu Potterowi
Co jest zlego w zakochaniu sie w muzulmance... a wszyscy tu placza, ze sa dyskryminowani... pozal sie Boze... |
Ostatnio zmieniony przez suska Nie Maj 17, 2009 8:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 9:56 pm
|
|
|
suska napisał/a: |
Co jest zlego w zakochaniu sie w muzulmance... a wszyscy tu placza, ze sa dyskryminowani... pozal sie Boze... |
A to,ze muzulmanka nie moze poslubic niemuzulmanina.
Poza tym nie kazdemu musi ich kultura odpowiadac co chyba nie jest jednoznaczne z rasizmem,prawda? |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Maj 17, 2009 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 8:54 am
|
|
|
suska napisał/a: | Co jest zlego w zakochaniu sie w muzulmance... |
A no wlasnie nic. Wole, by syn mial kolegow muzulmanow, a nawet moze randkowac z ich siostra, jesli klan rodziny Mahmad na to pozwoli:)
Martwilabym sie jednak, gdyby moj syn potrzebowal pomocy egzorcysty z powodu praktyk magicznych uprawianych w szkole.
Taki byl sens mojej wypowiedzi, dla wyjasnienia. |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 12:39 pm
|
|
|
suska napisał/a: |
W dzisiejszych czasach po 1 milosc nie rowna sie malzenstwie a dwa coraz wiecej jest "wyzwolonych" muzulmanek i muzulmanow
Ja nie mowie o rasizmie a o dyskryminacji, ktorej przejawem jest dla mnie selekcjonowanie ludzi wedlug kultury czy wyznania. Zarowno muzulmanka jak i katoliczka moze byc wyjatkowa i godna milosci. A kultura to bariera do przeskoczenia. |
Suska gdzie sa te "wyzwolone"muzulmanki?Jak dlugo tu mieszkam nie spotkalam ani jednej muzulmanki zwiazanej z niemuzulmaninem.
Kazdy jest godny milosci,nie tylko muzulmanie i katolicy ale jezeli mi nie pasuje wiazac sie z kims,bo nie mam ochoty rezygnowac z moich dotychczasowych zwyczajow i nawykow to jaka to dyskryminacja?To predzej ja moge czuc sie dyskryminowana,ze mi sie wielu rzeczy zabrania.Moge sie z nimi znac,przyjaznic (znam bardzo wielu ) i to wszystko
To jest moje zdanie oparte na podstawie moich osobistych doswiadczen i nie tylko...Oczywiscie nie musisz go podzielac,nie mam na celu nikogo przekonywac,chcialam sie tylko ustosunkowac do tego,co napisalas. |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 2:53 pm
|
|
|
No nie to mialam na mysli...poniewaz mezczyzna muzulmanin moze ozenic sie z kobieta niemuzulmanka, takie malzenstwa funkcjonuja,zadna ze stron nie musi rezygnowac ze swojej wiary.Obchodza razem swieta Bozego Narodzenia jak i Ramadan.Ale jesli chodzi o kobiety - wedlug Koranu muzulmanka nie moze poslubic niemuzulmanina,wiec ma tylko jedna opcje - zrzec sie wiary.
Jezeli chodzi o zwiazek bez slubu to:
Cytat: | Islam zabrania związków pozamałżeńskich. Kobieta i mężczyzna nie mogą mieszkać pod jednym dachem bez ślubu (również
prawnie jest to zabronione), a dzieci z takich związków, nie są uznawane za dzieci mężczyzny. |
Zabronione oczywiscie wedle ich prawa, tak ze to wszystko nie jest takie proste,przynajmniej ja takiej " odwaznej" muzulmanki jeszcze nie spotkalam,ktora zwiazalaby sie z niemuzulmaninem a do tego zyla z nim bez slubu.
Mozna sobie poczytac:
kliknij |
|
|
|
|
suska
|
|
|