M-form |
Autor |
Wiadomość |
dizzy83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 7:07 pm
|
|
|
Na formularzu M rozliczałam się w ubiegłym roku. I miałam dopłatę... :-/ Trzeba się rozliczyć jeśli się dostało wezwanie, jeśli nie to można (jak przewiduje się jakiś zwrot) ale nie trzeba. Formularz M przeznaczony jest dla osób które przez część roku były zameldowane w NL, a część poza. Formularz M to jedyny przypadek kiedy nie można się rozliczyć przez internet. Jeśli ktoś rozliczy się na innym, to zeznanie wraca spowrotem. Nie polecam rozliczania się w PL na tym formularzu, bo nikt nie wie co to jest i co z tym zrobić... Jeśli rozlicza się tylko na podstawie jaaropgave i nie ma żadnych odliczeń to wypełnienie nie jest skąplikowane. Trzba tylko odpowiedzieć na masakrycznie dużo pytań. Najważniejsze to zdecydować czy za okres kiedy się nie było zameldowanym chce się być traktowanym jako binnen- czy buitenlaandse belastingplichtige (trudno mi to nazwać po polsku). Potem tylko mnóstwo zakreślania i wpisanie swoich cyferek za jaaropgave. Powodzenia! |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 6:53 am
|
|
|
Ja przebywalem caly 2008 w Holandii i ksiegowy rozliczyl mnie na formularzu "M"... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
dizzy83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 5:19 pm
|
|
|
Ja też przebywałam w NL cały rok, ale dopiero pod koniec roku się zameldowałam. Chodzi o to czy było się cały rok ZAMELDOWANYM, a nie czy się przebywało... |
|
|
|
|
annab
Gaduła zocha
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 6:32 pm
|
|
|
Ksiegowa rozlicza nas też na tym formularzu , a w naszy przypadku ja mieszkam w Polsce a mąz pracuje w Holandii . |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 9:58 pm
|
|
|
To jest cytat ze strony Belastingdienst - pisze wyraznie :Als u een deel van het jaar in Nederland hebt gewoond, dan moet u gebruikmaken van het M-biljet. U kunt in dat geval niet elektronisch aangifte doen. |
|
|
|
|
dachma
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2009 12:20 pm
|
|
|
kochani...nie wszyscy forumowicze znaja język holenderski. temat mnie interesuje ( jak masa innych) ale nie zawsze dowiem się co i jak bo cytujecie po holendersku.
Żeby nie było krytyki...ile mogę i potrafię staram sie uczyc |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2009 4:09 pm
|
|
|
Wiec tlumacze: Jesli mieszkal pan /pani/ przez czesc roku w Holandii wtedy nalezy uzyc druk M. W tym wypadku nie mozna rozliczyc sie elektronicznie.
Z tym ze przez mieszkal rozumieja stale zameldowanie czyli wpisanie do rejestru gminy tzw. GBR |
|
|
|
|
dachma
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Maj 20, 2009 6:58 pm
|
|
|
dziękuję Alfa |
|
|
|
|
Karolina_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 08, 2012 3:51 pm
|
|
|
Co powinnam dokładnie napisać jeśli chciałabym zamówić listownie formularz M do Polski? A może ma ktoś sprawdzoną "formułkę" po holendersku ewentualnie po angielsku? |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 09, 2012 5:55 pm
|
|
|
Mozna krotko: Hierbij wil ik M biljet 2011 ( lub inny rok) aanvragen. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 2:40 pm
|
|
|
Ja spotkalam sie pare razem z brakiem formularza po pisemnej prosbie. Chyba jednak lepiej dzwonic.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Karolina_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 3:20 pm
|
|
|
Dziękuję wam bardzo |
|
|
|
|
pytajnikjeden
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2012 6:37 pm
|
|
|
Witam, księgowa mi napisała o mbilet ale nie przyszedl a mineło więcej jak dwa miesiące, czy ktoś wie pod jaki numer można zadzwonić aby zrobić to telefonicznie?
Chciałbym też wysłać listownie ale niewiem pod jaki adres?
Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2012 11:45 pm
|
|
|
pytajnikjeden , jesli mieszkasz w okolicy Hilversum to mam formularze M w oprogramowaniu , niestety ale nie moge wydrukowac czystego i ci wyslac , pomysl nad tym |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Maj 15, 2012 5:25 am
|
|
|
mavd napisał/a: | pytajnikjeden , jesli mieszkasz w okolicy Hilversum to mam formularze M w oprogramowaniu , niestety ale nie moge wydrukowac czystego i ci wyslac , pomysl nad tym |
brzmi jak reklamowanie swojej dzialalnosci na forum wnioskuje o ban na 3 miesiace |
|
|
|
|
|