NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Urlop
Autor Wiadomość
Atita 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 02, 2009 10:26 pm   

Dziękuję za info :-)

Oskar 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Maj 03, 2009 9:39 am   

Mysle, ze w "WAZNE TEMAT" tj tematy przyklejone powinien sie znalezc temat cos na styl "PRACA MINI PORADNIK" lub cos w tym stylu. W nim znajdowac sie powinny takie wlasnie pytania z krotkim opisem i przejrzysta odpowiedzia. Nie trzeba tego robic od razu, mozna krokami :) np

1) Czy przysluguje mi platny urlop

a)Tak
-polska umowa o prace
-holenderska umowa o prace
-kontrakt holenderski
b)Nie
-polska umowa o dzielo
-holenderska umowa o dzielo
-posiadanie wlasnej firmy lub zzp (w tym wypadku placimy sobie sami :P )

Co do samego tematu to sie po prostu wyczerpal :P
Ostatnio zmieniony przez Oskar Nie Maj 03, 2009 9:40 am, w całości zmieniany 1 raz  

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Wto Maj 26, 2009 11:03 pm   

Niekoniecznie bo wreszcie natrafilem na to co chcialem:P

Explanation:
vakantietoeslag to zdecydowanie dodatek urlopowy. Wydaje mi się, że 'toeslag vakantiedagen' dotyczy przede wszystkim pracowników zatrudnionych w niepełnym wymiarze godzin lub pracowników czasowych. Ponieważ nie mają płatnego urlopu, rezerwują co miesiąc jakąś kwotę w postaci specjalnego dodatku na rzecz dni wolnych od pracy.

I oto mi chodzilo.A dokladnie o:"dotyczy przede wszystkim pracowników zatrudnionych w niepełnym wymiarze godzin lub pracowników czasowych. Ponieważ nie mają płatnego urlopu"czyli mozna nie miec platnego urlopu;) To ile mi przysluguje dni wolnych itp sam sobie moge wygoglowac np, to nie informacje dostepne dla wybranych:P
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Wto Maj 26, 2009 11:10 pm, w całości zmieniany 2 razy  

marekd1986 
Poczatkujacy
Den Haag

Wysłany: Czw Sie 16, 2012 11:18 am   

Tak na poczatku dodam ze przy umowie-zlecenie mozna miec urlop i placic skladki ubezpieczeniowe normalnie jak przy umowie o prace, tylko ze decyduje o tym pracodawca. Mojego poprosilem/zmeczylem o to zeby placil skladki i wszystko mialem tak jak przy umowie o prace, normalny urlop, ubezpieczenie, emeryture etc.

A teraz moje pytanie, czy jest ktos tutaj na oddelegowaniu w Holandii, czyli nie na wyjezdzie sluzbowym ale jakby jest zatrudniowy w Polsce, ale jego miejsce pracy wedlug wszystkich umow jest w Holandii?
Wiem ze objety jestem swietami holenderskimi ktorych jest mniej niz w PL, jednak w NL maja za to wiecej urlopu i probuje ustalic czy lapie sie na to czy nie? Ktos jest w podobnej sytuacji?

Pozdr
Ostatnio zmieniony przez marekd1986 Czw Sie 16, 2012 11:21 am, w całości zmieniany 3 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 12:27 pm   

marekd1986, moze to ja moze juz za stara jestem ale nie mam pojecia co ty chcesz sie dowiedziec ? na co masz sie lapac ?
poczytaj artykul o oddelegowaniu w ktorym sa opisane formy delegacji .
NP.:
Cytat:
Obowiązek dostosowania umowy o pracę istnieje jedynie wówczas, gdy warunki zatrudnienia w kraju oddelegowania są dla pracownika korzystniejsze niż w Polsce. Zawsze jednakże konieczna jest zmiana umowy o pracę w zakresie miejsca świadczenia pracy w okresie oddelegowania. Jeżeli miejsce świadczenia pracy nie zostanie zmienione, wówczas należy przyjąć, iż pracownik świadczył pracę poza granicami kraju w ramach podróży służbowej. Jeżeli nowo zatrudniony pracownik ma być oddelegowany poza granice kraju, wówczas należy na etapie tworzenia umowy o pracę wprowadzić stosowne postanowienia.

http://prawo.money.pl/akt...,0,450813.html#

[ Dodano: Czw Sie 16, 2012 12:29 pm ]
ponizej kilka innych linkow ktore ci moga cos niecos wyjasnic.
http://www.bankier.pl/wia...ca-2395357.html

http://www.podatkirachunk...za-granica.html

marekd1986 
Poczatkujacy
Den Haag

Wysłany: Czw Sie 16, 2012 3:18 pm   

Dzieki,
baileys nie wiem jaka fraze/zapytanie wpisalas do googla ale mi sie nic sensownego nie udalo znalezc.

Ogolnie jak pytasz co chce sie dowiedziec, to sprawa jest o tyle skomplikowana ze nie dostaje "diet" A jestem za granica, tutaj pracuje, nawet ze zatrudniony jestem w PL i tam jest siedziba mojej firmy i moje "glowne miejsce pracy", ja nadal nie mam "diet". Dodam ze wszystko jest legalnie i zgodnie z prawem.
Jesli to Ciebie nie dziwi, to ok, jesli tak no to rozumiemy sie, ciezko jest cokolwiek znalezc na temat tego radzaju pracy, jednak juz powoli wszystko wygrzebuje.
Jeszcze raz thx.
Pozdr

TenTyp 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 16, 2012 3:47 pm   

Marek walcz o wolne bo 25 + 13 (38) na starcie to troszke wiecej niz w PL ;)

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Sie 16, 2012 6:20 pm   

TenTyp, o czym ty bredzisz ???
jakie 25+13 ?? a na jakiej bazie to piszesz ?
oswiec bo moze sie wilu ludziom przydac.
marekd1986 napisał/a:
nie wiem jaka fraze/zapytanie wpisalas do googla

a no "
oddelegowanie pracownika do pracy za granicą"
https://www.google.nl/#hl...iw=1440&bih=743
marekd1986 napisał/a:
to sprawa jest o tyle skomplikowana ze nie dostaje "diet"

bo sa rozne formy oddelegowania i nie w kazdej sie dostaje diety .
marekd1986 napisał/a:
zatrudniony jestem w PL i tam jest siedziba mojej firmy i moje "glowne miejsce pracy

marekd1986 napisał/a:
A teraz moje pytanie, czy jest ktos tutaj na oddelegowaniu w Holandii, czyli nie na wyjezdzie sluzbowym ale jakby jest zatrudniowy w Polsce, ale jego miejsce pracy wedlug wszystkich umow jest w Holandii?

mieszasz kilka spraw . i dlatego nie rozumiem o co ci chodzi .
A nie zabardzo rozumiem pierwszego pytania
marekd1986 napisał/a:
probuje ustalic czy lapie sie na to czy nie?
na co masz sie lapac ???

TenTyp 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 16, 2012 6:37 pm   

Baileys nie zachowuj sie jak opozniona [zobacz na swoje posty i jak Ty sie odnosisz do ludzi jak brakuje Ci wiedzy:)]...
...oczywiscie, ze pisze bazujac na swojej sytuacji.

Ponizej cytat z mojego "personeelshandboek" (nazwa firmy celowo usunieta #@#$)

"Bij #@$%% heeft een werknemer bij een fulltime dienstverband recht op 25 vakantiedagen, waarvan wettelijk 20 dagen en bovenwettelijk 5 dagen. 1 vakantiedag staat voor 8 uur.Wanneer een werknemer parttime in dienst is, wordt het aantal vakantiedagen naar rato berekend.
Bij @#$^% kan een werknemer naast vakantiedagen ook recht hebben op ADV. Bij een fulltime dienstverband krijgt een werknemer 13 ADV-dagen."

W skrocie... mam 38 dni gwarantowanego wolnego z czego 13 wynika z fakty, ze tydzien pracy w NL liczy sobie 36h. Normalnie pracujemy 40h a te 4h roznicy w skali roku daja 13 dni. Oczywiscie bezposrednia umowa (taka sama jak dla Holendrow).
Ostatnio zmieniony przez TenTyp Czw Sie 16, 2012 6:48 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Kiepo 
Gaduła

Wysłany: Czw Sie 16, 2012 9:15 pm   

Cytat:
Tak na poczatku dodam ze przy umowie-zlecenie mozna miec urlop i placic skladki ubezpieczeniowe normalnie jak przy umowie o prace, tylko ze decyduje o tym pracodawca. Mojego poprosilem/zmeczylem o to zeby placil skladki i wszystko mialem tak jak przy umowie o prace, normalny urlop, ubezpieczenie, emeryture etc.

Umowa o prace w PL czy w NL ? (masz placony ZUS i wszystkie inne skladki w Polsce, prawda? )

TenTyp

Podejrzewam, ze Marek jednak pracuje na polskich warunkach skoro jest oddelegowany, wiec o jakich Ty 13 dniach ADV mowisz w polskim kodeksie pracy ?
Ostatnio zmieniony przez Kiepo Czw Sie 16, 2012 9:20 pm, w całości zmieniany 1 raz  

TenTyp 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 16, 2012 9:19 pm   

Heh on chyba jeden mnie rozumie :P
Chodzilo mi o to aby przeszedl na Hol. warunki jak najszybciej... w ten czy w inny sposob...

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 11:25 pm   

Cytat:
TenTyp, o czym ty bredzisz ???
jakie 25+13 ?? a na jakiej bazie to piszesz ?
oswiec bo moze sie wilu ludziom przydac.

Mowa prawdopodobnie o Arbeidstijdverkorting ATV dagen, ale aby przyjac warunki tutejszem,to trzebabylo by zmienic umowe polska tak chyba wynika z tego co wstawilas
baileys napisał/a:
Cytat:
Obowiązek dostosowania umowy o pracę istnieje jedynie wówczas, gdy warunki zatrudnienia w kraju oddelegowania są dla pracownika korzystniejsze niż w Polsce. Zawsze jednakże konieczna jest zmiana umowy o pracę w zakresie miejsca świadczenia pracy w okresie oddelegowania. Jeżeli miejsce świadczenia pracy nie zostanie zmienione, wówczas należy przyjąć, iż pracownik świadczył pracę poza granicami kraju w ramach podróży służbowej. Jeżeli nowo zatrudniony pracownik ma być oddelegowany poza granice kraju, wówczas należy na etapie tworzenia umowy o pracę wprowadzić stosowne postanowienia.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Sie 17, 2012 12:24 am   

ewcia.pol, wstawilam mu cos o delegowaniu ludzi poza granice panstwa . Delegacje sa na rozne sposoby mozliwe wiec nie mam pojecia jakim sposobem jest delegowany .cytat podany przypadkowo skpiowany z danej strony o delegacjach .Moze to moje odczucie ale marek pisze jak by o dwuch roznych formach oddelegowania ( odnosnie jego osoby ) przeczytaj cytaty w mojej powyzszej odpowiedzi .
Z ospisu markad jest trudno sie rozebrac jaka sytuacje mozna do niego "przykleic" i dlatego nadal nie wiem na co on chce sie "zalapac" . Jesli mu chodzi o dni wakacyjne to ( znow wracamy do poczatku mojej wypowiedzi ) zalezy o od systemu dylegowania pod jaki on podlega .
TenTyp, wiem dokladnie co mowie "przyspieszony typie " i nie moge sobie przypomniec bym ci kiedys pomagala tu na forum .
TenTyp napisał/a:
skrocie... mam 38 dni gwarantowanego wolnego

to teraz powiem ci tak twoja sytuacja nie ma nic wspolnego z jego sytuacja i nie kazdy ma 25 dni sa ludzie co maja podstawowo 22-24 dni wakacji . Dowiedz sie lepiej o co chodzi autorowi nim zaczniesz mu dawac odpowiedz . Ja jak na razie nie widze by sam autor wypowiwedzi wiedzial jaka sytuacja jest jemu odpowiednia i dlatego nie jest mu latwo pomoc . No ale sorry ty jestes nie opuzniony tylko przyspieszony wiec wiesz wszystko juz na zas .

TenTyp 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sie 17, 2012 8:46 am   

baileys ... :) Nadal nic sie nie zmienilo w Twoich wypowiedziach - widocznie jestes za stara na zmiany...

On pracuje w dobrej firmie i raczej celuje w najlepsze mozliwe warunki a nie "tyle co inni" i ja mu te mozliwosci (jesli chodzi o wolne tu na miejscu) nakreslilem.

Ale przynajmniej kup slownik ortograficzny jezyka polskiego!

Ps. nigdy mi nie pomagalas bo jesli potrzebuje pomocy to od osob z wiedza - google mam sam. ...wredne babsko :)

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pią Sie 17, 2012 9:47 am   

TenTyp napisał/a:
...wredne babsko

troche hamuj z tekstami.

Baileys masz racje jest tak napisane,ze ciezko domyslec sie jaki marekd ma kontrakt.

Odpowiedz do tematu