Ciekawy artykul |
Autor |
Wiadomość |
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 4:38 pm Ciekawy artykul
|
|
|
Witam polecam , bardzo ciekawy artykul.
http://wyborcza.pl/1,9921..._zawracaja.html
Jak go przeczytalem to dokladnie bylem w takiej samej sytuacji...
Wrocilem do PL, bylem 3 tygodnie..Jestem znowu tutaj.. |
_________________ www.stalgorzow.pl |
Ostatnio zmieniony przez darkis Śro Cze 03, 2009 4:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 4:42 pm
|
|
|
Dobry artykul ale.... ja prawie ze odliczam miesiace do powrotu do PL....
Co mnie uderzylo
Cytat: | "Ewa: - Za minimalną pensję byliśmy w stanie kupić pięć razy więcej niż w Polsce. Wreszcie nie musieliśmy się martwić o rachunki. Kupiliśmy auto. Wynajmowaliśmy ładne trzypokojowe mieszkanie. Pojechaliśmy na wycieczkę do Paryża..." |
jest w tym sens... Ale tez cale zycie mieszkac w wynajmowanym mieszkaniu, tyrac po 65h tygodniwo za niewiele wiecej niz minalna? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Cze 03, 2009 4:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 4:51 pm
|
|
|
Odliczalem tygodnie, dni..wreszcie nadszedl ten dzien...Dzien powrotu do ojczyzny...Cudownie..Pieknie...
Po kilku dniach ...zaczelem szukac pracy,pierwsza oferta 1200 zl (??) oferta 2 ,1300 zl...
Pomyslalem sobie przeciez tyle to ja TAM (NL ) zarabialem na tydzien!!!
Zapytalem sie rodzicow jak mozna wyzyc z ich emerytury?
Mama odparla, mozna(okolo 2300 zl razem z tata)
Mialem przy sobie swoj holenderski telefon..nie wiem po co ale nosilem go caly czas...i po 3 tygodniach zadzwonil........
Czy jeszcze szukam pracy?
Tak oczywiscie...Wiec (to byl piatek) , zapraszamy w poniedzialek na rozmowe..Zapytano sie mnie czy pasuje..oczywiscie odparlem ,pasjue mi..W ciagu kilku godzin spoakowalem sie i jestem TERUG.....
JAk do tej pory tesknilem za ojczyzna, tak teraz wiem ze ...nie ma za czym tesknic...
przykre ale prawdziwe.... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 7:02 pm
|
|
|
Drobny aczkolwiek wazny szczegol - NL nie zarabiales 1200zł na tydzien tylko (przy kursie €1=4zl) €300. To NIE jest to samo... |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 7:22 pm
|
|
|
darkis napisał/a: | Odliczalem tygodnie, dni..wreszcie nadszedl ten dzien...Dzien powrotu do ojczyzny...Cudownie..Pieknie...
Po kilku dniach ...zaczelem szukac pracy,pierwsza oferta 1200 zl (??) oferta 2 ,1300 zl...
Pomyslalem sobie przeciez tyle to ja TAM (NL ) zarabialem na tydzien!!!
Zapytalem sie rodzicow jak mozna wyzyc z ich emerytury?
Mama odparla, mozna(okolo 2300 zl razem z tata)
Mialem przy sobie swoj holenderski telefon..nie wiem po co ale nosilem go caly czas...i po 3 tygodniach zadzwonil........
Czy jeszcze szukam pracy?
Tak oczywiscie...Wiec (to byl piatek) , zapraszamy w poniedzialek na rozmowe..Zapytano sie mnie czy pasuje..oczywiscie odparlem ,pasjue mi..W ciagu kilku godzin spoakowalem sie i jestem TERUG.....
JAk do tej pory tesknilem za ojczyzna, tak teraz wiem ze ...nie ma za czym tesknic...
przykre ale prawdziwe.... |
Dobrze,ze masz mozliwosc powrotu i zarobku.Gorzej jak wracasz do Polski ,pare tygodni wszystko fajnie ,a po paru miesiacach nie masz na chleb,bo oszczednosci sie skonczyly a pracy nie ma.
Powodzenia |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 8:09 pm
|
|
|
alicja2911 napisał/a: | Dobrze,ze masz mozliwosc powrotu i zarobku.Gorzej jak wracasz do Polski ,pare tygodni wszystko fajnie ,a po paru miesiacach nie masz na chleb,bo oszczednosci sie skonczyly a pracy nie ma. |
Tak masz racje, bo nie sztuka jest duzo zarabiac, sztuka jest myslec o przyszlosci czyli oszczedzac ,bo zle czasy moga przyjsc..i wtedy jest tragedia...jak kasy nie ma , nadziei nie ma... |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 11:13 pm
|
|
|
"m4rcin" a czemu wracasz, przeciez Ty w IT ? pracujesz. nie mow, ze w Polsce lepsze warunki zaoferowali |
_________________ EOF |
Ostatnio zmieniony przez jejak Śro Cze 03, 2009 11:13 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 11:50 pm
|
|
|
Wracam bo mialem takie zalozenie - dziewczyna konczy doktorat i wracamy do PL.
W Polsce mam ciagle otwarta bardzo dobra finansowo i ciekawa oferte pracy od mojego ostatniego polskiego poracodawcy, na goldenline miesiecznie mam jedna-dwie oferty pracy... Wot - wstrzelilem sie (przypadkiem zreszta ) w bardzo rozwiajaca sie branze
Pozatym naprawde latwo dostac w IT lepsze warunki finansowe w Polsce niz w Holandii. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Cze 04, 2009 12:48 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Cze 03, 2009 11:58 pm
|
|
|
To zalezy czym sie kto zajmuje, wiekszosc moich znajomych programistow .NET w PL ma zarobki w granicach 4.5 - 6k pln netto, wiec nie wiem czy tam jest tak kolorowo. |
_________________ EOF |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:51 am
|
|
|
Wlasnie zalezy kto sie czym zajmuje W tej chwili programistow robi sie na juz na pęczki... W mojej branzy tez zaczyna sie robic ciasno, ale ludzi z duzym doswiadczeniem (czyli takich co zaczeli 3-4 lata temu) jest stosunkowo niewiele.
Z innej beczki - np. inzynier VMWare z certyfikatami (bez wiekszego doswiadczenia) zaczyna rozmowe od 10k pln netto ... Trenerzy jeszcze wyzej. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Cze 04, 2009 12:52 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 8:21 am
|
|
|
Witam,
Artykuł moim zdaniem bardzo prawdziwy i trafny...
Aż mi sie smutno zrobiło po przeczytaniu go...
Człowiek wierzy tym "NIEROBOM " z rządu że warto wracać a po powrocie dostaje niezły "kubeł zimnej wod na głowe "
Po prostu żal mi tych ludzi a najgorsze jest to że za pare dni wyjeżdżam do NL (jak szef nie zmieni zdania) i za jakiś rok może dwa też będę myślał o powrocie ...
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 10:07 am
|
|
|
No tak koledzy IT.....jestescie w calkowicie innej sytuacji niz 99% nas ...
Niestety wiekszosc z nas tutaj (oprocz Was ) pracuje tutaj w CALKOWICIE innch sektorach gospodarki z CALKOWICiEEEEEEEEEEEEEEE innymi zarobkami...
Beny.rac napisał/a: | Człowiek wierzy tym "NIEROBOM " z rządu że warto wracać a po powrocie dostaje niezły "kubeł zimnej wod na głowe " |
To nie jest tak , po prostu nasza gospodarka stala w miejscu przez 40 lat, gdy gospodarki innych krajow gnaly do przodu...
No i taka jest kolej rzeczy iz w PL zarabia sie teraz 1400 zl...za 20-30 lat bedzie to zapewne rownowartosc 1400 eur...no ale latka uciekaja |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 10:04 pm
|
|
|
Za 20-30 lat to ja jucz będę na emeryturze a moje dzieci będą mialy własne rodziny, domu itd.
Nie uśmiecha mi sie w Polsce "klepać biedę" będąc na emeryturze w wys; 600 zł i znów wybierać - jedzenie, opłaty czy lekarstwa??? Patrzeć jak kolejne pokolenie młodych ludzi siedzi na bezrobociu i przepija zycie ktore nie ma zadnych perspektyw.
Nie wierzę obietnicom polskiego rządu, nie wierzę że bedzie lepiej. Zbyt dużo się w Polsce naoglądalam, zbyt dużo sie wydarzyło, zbyt wielu ludzi obłudnych ludzi rządzi tym krajem.
Nie wracam bo nie mam do czego. Może mlodsi ode mnie mają jeszcze wiarę w ten kraj i nadzieje na "lepsze jutro". Jesli uważają za słuszne niech wracają, ale niech przemyslą wszystkie za i przeciw. Nie zyczę nikomu rozczarowania.
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 11:34 pm
|
|
|
w ten weekend ostatni byłem 3 dni w Polsce po prawie 1,5 roku nieobecności tam, i stwierdziłem, że nie mam tam do czego wracać, zero przyszłości, godnego życia, różnica w Pl i w Nl życia, stopy życiowej b.wielka , także kłamstwom rządzących nie wierzę i nie wracam... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 11:46 pm
|
|
|
Dyszka napisał/a: | [...] także kłamstwom rządzących nie wierzę i nie wracam... [...] |
a byles na wyborach czy "nie chcialo mi sie"? |
|
|
|
|
|