NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
brutto - netto - a koszt calkowity
Autor Wiadomość
kryyysia 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 3:32 pm   brutto - netto - a koszt calkowity

witam
mam moze nietypowe pytanie - otoz pracuje aktualnie na zasadach payroll, ale moj szef zaproponowal mi kontrakt - jednakze nie chialby ponosic dodatkowych kosztow z tytulu mojego zatrudnienia bezposrednio u siebie - moze jasniej.....
moj szef placi do firmy posredniczacej za godzine mojej pracy 16,50 EUR - z tego dla mnie przypada 9,85 EUR brutto - nie ponosi wiecej kosztow gdyz wszystkie podatki placi posrednik - aktuanie propnujac mi kontrakt chcialby aby moja godzina takze kosztowala go 16,50 EUR wraz ze wszystkim podatkami itp, moja pytanie brzmi ile z tej kwoty przypadnie dla mnie - czy bedzie to 12,13 a moze 11 EUR brutto - pewne jest raczej ze bedzie to wiecej niz zarabiam do tej pory, np. zakladajac ze bedzie to 12 EUR brutto - czy te 4,50 EUR (16,50 - 12,00) na kazda godzine starczy na pokrycie wszystkich podatkow itp ktore musi poniesc pracodawca???
z gory dziekuje za odpowiedzi - mam nadzieje ze tekst jest zrozumialy i jasny, jesli nie - prosze o dodatkowe pytania
pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 6:23 pm   

ponizej podaje ci link do wyliczenia co i jak z brutto na netto
http://www.jobcircle.nl/t...etto-calculator

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 8:12 pm   

Jeśli będziesz miała opłacany fundusz emerytalny to netto może wynieść jakieś 9 euro.Aby się dokładnie dowiedziec poproś szefa o salaris pro forma,wtedy będzie czarno na białym.Jeśli brutto będzie większe to przynajmniej wakacyjne takze.Dni wolne płatne.To są te dobre strony kontraktu,ale róznica między brutto i netto ... duża.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Sob Cze 13, 2009 8:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 8:14 pm   

Jeszcze odejmij 8% od brutto na fundusz wakacyjny :039:
wiec 16.50 *0.92 = 15.18brutto

Miesiecznie masz najczesciej w okolicach 176 godzin wiec :
~2600 brutto miesiecznie co da ~1800-1900netto czyli ~10-11netto/godzina

Wydaje mi sie, ze pracodawca nie ponosi poza tym extra kosztow. Ale tutaj moge sie mylic. :039:

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

kryyysia 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 8:48 pm   

witam ponownie i dziekuje za odpowiedzi
obawiam sie jednak ze nie zrozumieliscie mojego pytania - 16,50 to nie bedzie moje wynagrodzenie brutto - 16,50 to kwota na ktora sklada sie moje wynagrodzenie brutto (o ktorej jeszczze nie wiem - to jest moje pytanie) + podatki i wszelkie oplaty ktore poniesie pracodawca - w polsce jesli zarabiasz 3000 brutto to nie kosztujesz 3000 zl Twojego szefa tylko 3000 + podatki, ktore ma on do zaplacania
pozdrawiam raz jeszcze

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 8:51 pm   

Wydaje mi sie, ze tutaj jak masz 16 brutto to kosztujesz szefa 16 brutto i koniec. Ale najlepiej niech sie wypowie ktos biegly bo nie chce wprowadzic w blad.

W Polsce faktycznei czesc skladek jest placona przez pracownika czesc przez pacodawce (np. ZUS, chorowe, FGSP, etc).

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 9:02 pm   

m4rcin napisał/a:
Wydaje mi sie, ze pracodawca nie ponosi poza tym extra kosztow. Ale tutaj moge sie mylic.

Troche sie jednak mylisz
szefa to kosztuje okolo 60% do 80 % extra . Podatki oplaty ubezpieczenia itd
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Cze 13, 2009 9:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 9:08 pm   

No to znaczy, ze w tym przypadku biuro NIC nie zarabia?

Pracownik kosztuje szefa przez biuro €16 brutto.
Biuro dostaje €16.
Pracownik dostaje od biura do reki €10 .

Jesli jest jak mowisz, to biuro przy koszcie pracowika = pensja + 60% nie zarabia nic....

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Cze 13, 2009 9:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 9:14 pm   

kryyysia, W jakim sectorze pracujesz ? bo jesli szef chce nadal z wszystlkimi oplatami placic za i dla ciebie 16 e to mi wychodzi jakies 6.50 e netto dla ciebie na godzine a wiec 6.50 x 175 = to jest okolo 1130 e ( to jest w przyblizeniu ). Jesli jestes mlodsza jak 23 lata to jest jeszcze ok . Jesli powyzej 23 lat sprawdz na tym linku co ci podalam ile powinnac zarabiac na godzine w danym sektorze.

[ Dodano: Sob Cze 13, 2009 10:17 pm ]
m4rcin,Biura maja inne prawa jak pracodawca a i kazde biuro pracy ma wiecej pracownikow jak przecietna firma . Kazde biuro zarabia minimalnie 1 e na godzine przepracowana przez pracownika .

[ Dodano: Sob Cze 13, 2009 10:19 pm ]
p.s. KAzdy sektor tez ma troche inne zasady i prawa , oplaty itd

[ Dodano: Sob Cze 13, 2009 10:23 pm ]
m4rcin, tu ,asz odpowiedz
Voordelen

Je weet vooraf wat jouw personele kosten zullen zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden in jouw berekeningen.
Je betaalt een vast tarief en ontvangt periodiek één factuur. Zo heb je een zeer nauwkeurige inzage in jouw totale salaris- en personeelskosten.
Facturen en/of aangiften van instanties zoals het UWV, de Belastingdienst, diverse pensioen- en aanverwante verzekeringen, de Arbo-dienst, de verzuimverzekering en accountants (met betrekking tot salaris- en personeelsadministratie) ontvang je niet meer.
Jouw financiële administratie wordt hierdoor beperkter en veel inzichtelijker, waarmee je direct een aanzienlijke kostenbesparing kunt realiseren.
Voor jouw medewerkers verandert er feitelijk niet veel, behalve dat zij kunnen terugvallen op een professionele dienstverlener op het gebied van personeel en organisatie.

zacytowane z :
http://www.mkbservicedesk...-payrolling.htm

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Nie Sty 06, 2013 11:08 am   

Ile z brutto bedzie 2238 ?

Odpowiedz do tematu