polska kraj staruszków |
Autor |
Wiadomość |
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 8:42 am polska kraj staruszków
|
|
|
od pewnego czasu zaobserwowałam brak młodzieży w naszym kraju. masowe wyjazdy za pracą, lepszym życiem gdzie nie spojżysz sami seniorzy mam wrażenie że POLSKA przegrała wszystko. przecież młodzi to przyszłość narodu tylko gdzie ich szukać po świecie? |
|
|
|
|
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 9:01 am
|
|
|
bony ja tam nie generalizowalabym tak bardzo. Pewnie , że sporo młodych wyjechało. Ale jak ja jadę do rodziców to w W-wie widzę bardzo dużo młodych ludzi. Myślę, że problem braku młodych w dużo większym stopni dotyczy małych miast i miasteczek, skąd ludzie wyjeżdzają (niekoniecznie nawet za granicę kraju), bo nie mają tam perspektyw na rozwój. |
|
|
|
|
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 11:49 am
|
|
|
zgodzę się małe miasteczka i miejscowości pustoszeją w dużych są większe możliwości i z pracą jest lepiej ale ogólnie wyjeżdzają i będą wyjeżdzać bo tutaj się nic nie robi żeby można było normalnie żyć |
|
|
|
|
Marek74
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 2:26 pm
|
|
|
Holandia to jest dopiero kraj staruszków.
Mało tego według ostatnich danych aż 44proc holenderskiej młodzieży chce wyemigrować ze swojego kraju
a aż 94 proc uważa że coś się musi w Holandii zmienić (chodzi im zwłaszcza o przestępczość).
zródło: http://www.infeite.nl/2007/03/jongeren_willen.html
Czyli wszędzie dobrze gdzie nas nie ma a do Polski napewno część młodych wróci nie wszyscy wyjechali na stałe |
|
|
|
|
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 2:36 pm
|
|
|
pewnie wrócą jako seniorzy |
|
|
|
|
Anna Lucka
Gaduła
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 6:37 pm
|
|
|
Hm. Poruszonego zjawiaska nie zauwazylam. Podczas moich ostatnich wizyt w polsce dostrzeglam natomiast, ze znajomi ktory nie wyemigrowali swietnie sobie radza w naszym kraju i w ogole nie mysla o przyszlosci za granica.
pozdrawiam |
_________________ szczesliwym byc - tego trzeba sie nauczyc (eurypides) |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 8:34 am
|
|
|
Bony, gdzie Ty mieszkasz???
W moich okolicach mamy bardzo duzo mlodych ludzi, moja rodzina wcale nie jest az taka stara (ponizej 40 roku zycia) i mieszka w Polsce a nawet pracuje i zaklada swoje rodziny.
To ze studenci wyjezdzaja z Polski bo maja taka mozliwosc i moga wcale nie oznacza ze teraz Polska jest krajem staruszkow. Sprawdz ile tam zostalo ludzi w wieku 25-40 lat, w pelni sil i pracujacych... |
|
|
|
|
bony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 8:51 pm
|
|
|
pracuje w dużym zakładzie w kluczborku gdzie są dziury po młodych zostają ci co muszą |
|
|
|
|
Kamila80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 9:48 pm
|
|
|
W ciągu roku wyjechała część moich znajomych - Ludzie młodzi, często mgr. Wyjechali by zarobić na lepszy start i wrócić za pare lat- bynajmniej tak twierdzą.
Zauważyłam, że przeważnie (w mojej miejscowości) emigrują mężczyżni, kobiety tylko sezonowo, a całe rodziny to już sensacja. |
|
|
|
|
mojaholandia
Gaduła
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 10:46 pm
|
|
|
W Wielkopolsce tego trendu "starzenia sie miast i miasteczek " nie zauwazylam. Bede w wakacje to jeszcze sie dobrze przyjrze.
Pozdrawiam |
_________________ <b>Pozdrawiam serdecznie
Monika herbu przypalony racuszek
czyli belferka z Bergen op Zoom
</b> |
|
|
|
|
Kamila80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 10:51 pm
|
|
|
mojaholandia napisał/a: | W Wielkopolsce tego trendu "starzenia sie miast i miasteczek " nie zauwazylam.
Jeszcze trochę ludzi młodych zostało np. ja hahaha
Bede w wakacje to jeszcze sie dobrze przyjrze. Jezeli mogę spytać w jakiej miejscowości będziesz?
Pozdrawiam | |
|
|
|
|
mojaholandia
Gaduła
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 11:03 pm
|
|
|
Okolice Poznania: Lubon, Puszczykowo, Mosina |
_________________ <b>Pozdrawiam serdecznie
Monika herbu przypalony racuszek
czyli belferka z Bergen op Zoom
</b> |
|
|
|
|
Kamila80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 8:23 am
|
|
|
Ja jestem ze Złotowa i myslałam, ze jak byś była bliżej to mogłybyśmy sie spotkać i pogadać , bo informacje zdobyte w ten sposób są dla mnie cenniejsze niż zdobyte przez internet. Jednakże i tak życze miłych wakacji |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 9:20 am
|
|
|
ja rowniez nie zauwazylam, zeby w wielkopolsce brakowalo mlodych... prawda, ze wiele osob wyjechalo z mojego malego miasteczka... ale wiekszosc juz wraca... wyjechali zeby odlozyc troszke kasy i wracaja... co niektorzy juz wrocili... |
|
|
|
|
Kamila80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 9:26 am
|
|
|
tak. Ludzie młodzi wyjeżdzają głównie by zarobić kase na mieszkanie. Wracają bo wolą pracować w swoim zawodzie a w Holandii to nie zawsze jest możliwe. |
|
|
|
|
|