NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obiady w Holandii
Autor Wiadomość
Ewa
Gaduła


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 112
Skąd: Den Haag
Wysłany: Sob Lis 04, 2006 4:26 pm   obiady w Holandii

witam wszystkim, chcialam zaczac troche kulinarny temat, wszystko dlatego ze wlasnie siedze glodna w pracy kiszki mi marsza graja i wiem ze jak wroce do domu to czeka na mnie pusta lodowka i wielki zal ze nie ma nic do zjedzenia, poprosze o przepisy na obiadki ktore mozna szybko wykonac kupujac produkty w holenderskich sklepach, do polskiego sklepu mam niestety kawalek, a i czasu na dlugie gotowanie brak
dzieki :-)
 
 
marcin_zet 
Super gaduła

Dołączyła: 15 Sie 2006
Posty: 304
Wysłany: Sob Lis 04, 2006 4:29 pm   Prosze

Jakie sobie zyczyc przepisy
 
 
gosia
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Den Haag
Wysłany: Sob Lis 04, 2006 5:30 pm   

jeśli lubisz włoską kuchnię polecam spaghetti carbonara, lub po prostu makaron ze szpinakiem
chętnie podam przepisy
 
 
Ewa
Gaduła


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 112
Skąd: Den Haag
Wysłany: Sob Lis 04, 2006 5:34 pm   

gosia napisał/a:
jeśli lubisz włoską kuchnię polecam spaghetti carbonara, lub po prostu makaron ze szpinakiem
chętnie podam przepisy

Tak tak jak najbardziej, prosze podaj przepisy tutaj na forum to wiecej ludzi skorzysta, dzieki serdeczne
 
 
Duuvelke 
Mega gaduła


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 25 Paź 2006
Posty: 3713
Skąd: 's-Gravenhage
Wysłany: Sob Lis 04, 2006 8:07 pm   

ja jak nie mam czasu zeby gotowac to kupuje quiche... wrzucam do piekarnika i po 10 min mam obiad gotowy... :-)
 
 
Duuvelke 
Mega gaduła


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 25 Paź 2006
Posty: 3713
Skąd: 's-Gravenhage
Wysłany: Sob Lis 04, 2006 8:10 pm   

albo... rosottorijst... nie wiem czy znasz... przygotowuje go tak jak na opakowaniu jest podane... i jak juz jest gotowy to wrzucam do niego warzywa... co?? zalezy od tego co mam w domu... np. troche ugotowanej fasolki z kawalkami kurczaka... albo po prostu paczke warzyw... :-)
 
 
Ewa
Gaduła


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 112
Skąd: Den Haag
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 1:07 am   re: obiadki

Duuvelke napisał/a:
albo... risottorijst... nie wiem czy znasz... przygotowuje go tak jak na opakowaniu jest podane... i jak juz jest gotowy to wrzucam do niego warzywa... co?? zalezy od tego co mam w domu... np. troche ugotowanej fasolki z kawalkami kurczaka... albo po prostu paczke warzyw... :-)

a tak znam ale dzieki za przypomnienie bo juz nie jadlam tego pare lat i tutaj taka mala spowiedz: mam dwie lewe rece do gotowania :shock: dlatego prosze od razu o cale instrukcje jak cos sie robi, dzieki wiekie
 
 
Ewa
Gaduła


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 112
Skąd: Den Haag
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 1:10 am   

Duuvelke napisał/a:
ja jak nie mam czasu zeby gotowac to kupuje quiche... wrzucam do piekarnika i po 10 min mam obiad gotowy... :-)

A tego nie znam, gdzie to sie kupuje? Jadlam to u znajomych kiedys bardzo dawno ale nigdy nie widzialam tego w sklepie i nie wiedzialam ze tak to sie nazywa (znalazlam przez chwila na necie), moze dlatego ze przez sklep przelatuje jak blyskawica
 
 
Duuvelke 
Mega gaduła


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 25 Paź 2006
Posty: 3713
Skąd: 's-Gravenhage
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 2:35 pm   

Ewa napisał/a:
A tego nie znam, gdzie to sie kupuje? Jadlam to u znajomych kiedys bardzo dawno ale nigdy nie widzialam tego w sklepie i nie wiedzialam ze tak to sie nazywa (znalazlam przez chwila na necie), moze dlatego ze przez sklep przelatuje jak blyskawica


ja to kupuje w albercie... ale chyba w kazdym sklepie mozna kupic...
w albercie mozesz quiche znalezsc... hmm... musze pomyslec... zazwyczaj przy wejscu do sklepu tam gdzie sa zupy, hod-dogie... w lodowce...
 
 
Duuvelke 
Mega gaduła


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 25 Paź 2006
Posty: 3713
Skąd: 's-Gravenhage
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 2:41 pm   Re: re: obiadki

Ewa napisał/a:
a tak znam ale dzieki za przypomnienie bo juz nie jadlam tego pare lat i tutaj taka mala spowiedz: mam dwie lewe rece do gotowania :shock: dlatego prosze od razu o cale instrukcje jak cos sie robi, dzieki wiekie


hehe... risotorijst jest bardzo latwo przygotowac... obierasz cebule i kroich ja... cebule wrzucasz na patelnie, zeby sie zlocista zrobila... w tym czasie zagotowujesz wode... do cebuli dorzucasz ryz... nie za duzo... bo on w czasie gotowania urosnie... jak ryz zrobi sie zlocisty to dolewasz do niego wode z bulionem... ja robie zawsze 0,5l wody i kostke bulionu... i po woli dolewam go do ryzu... jak mi sie woda skonczy... to zazwyczaj jest ryz gotowy... jesli nie to dolewam jeszcze troche wody...

jak ryz jest gotowy do wrzucam do niego warzywa... ktore wczesniej ugotowalam albo usmazylam... zalezy co to jest... i mam obiad gotowy... aha... jak mam w lodowce ser to posypuje ryz serem... :-) w ciagu 30 min. masz obiag gotowy... :-)
 
 
AnnaW 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 22 Paź 2006
Posty: 551
Skąd: Delft
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 8:54 pm   

No ja to tak zawsze sobie szybko gotuje z woka, no wiesz z takiej patelni duzej :) jak chinczycy maja i tam sobie smaze male kawalki fileta z kurczaka i jak juz jest taki zlocisty to go polewam troche Ketjap Manis no taki czarny indonezyjski chyba plyn w butelce lub soja tez w butlece to ma taki slodki smak troche i np potem jakies warzywka alebo dorzucam do tego, tak zeby twardaw troche byly po tym wokowaniu i do tego mozesz jakis gotowy sos do woka kupic lub bez tez jest ok.

I do tego robisz sobie ryzyk lub noodles. jest bardzo bardzo fajne......

jeju ide soc zjesc..... :?
 
 
Ewa
Gaduła


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 112
Skąd: Den Haag
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 6:28 pm   re: obiady

Hejka dziekie za szybkie przepisy, wszystkie zanotowane. Bylam u znajomej ktora podala mi swoje szybkie przepisy
Wieprzowina z pieczarkami (Varkenvlees met champignons)
potrzebne: wieprzowina, pieczarki, sol, pieprz
wieprzowine pociac na paseczki, krotko podsmazyc na sredniowysokim ogniu, wrzucic pieczarki w plastrach (mozna kupic w plasterkach, lub mozna miec takie ustrojstwo ktore tnie w plastry, sa takie do jajek, ale sa tez do twardszych rzeczy, to taka wskazowka dla leniwych i nieciepliwych tak samo jak ja) i jeszcze chwile na ogniu potrzymac, ciagle mieszjac zeby sie nie przypalilo, dodac pieprzu, soli wedlug lub dodac inne przyprawy i juz gotowe.
Kurczak po meksykansku (Mexicaanse kip)
potrzebne: papryka, ostra papryczka (Spaanse peper), filet z kurczaka (kipfilet), kukurydza (moze byc z puszki, najlepiej jak jest slodka), pomidorusmazyc kurczaka pocietego na kawalki, dorzucic papryke pocieta na paseczki, dodac ostra papryczke pociata na male kawaleczki, wrzucic kukurydze i pociety na kawalki pomidor i poddusic chwile az warzywa beda miekkie
(to juz robilam sama, naprawde proste i smaczne)
Na razie tyle,
Pozdrawiam
PS. widzialam w sklepie quiche, 2.45 - bez miesa, 2.75 z miesem jak dobrze pamietam, to wklada sie tylko do pieca i gotowe, poniewaz bylam w sklepie przelotem i nie w drodze do domu wiec kupie nastepnym razem.
 
 
gosia
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Den Haag
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 5:30 pm   

Spaghetti Carbonara

potrzebne będą: makaron spaghetti lub inny(nie za drobny), żółtko(1 na jedną osobę), śmietana słodka(nie gęsta), parmezan, boczek(można kupić już krojony)

podsmażyć boczek, wstawić makaron do gotowania i w międzyczasie zrobić sos tzn. roztrzepać żółtko dodać śmietany i parmezan, sos nie powinien być gęsty (śmietany i parmezanu daję zawsze "na oko").
makaron odcedzić ale nie przelewać zimną wodą, musi być gorący, wymieszać z podsmażonym boczkiem, na koniec wlewać sos i mieszać.No i spaghetti carbonara jest gotowe, można posypać bazylią. Należy jeść od razu bo szybko stygnie Ważne żeby nie dodawać soli bo parmezan jest słony i boczek który się kupuje też niekiedy jest bardzo solony.
 
 
gosia
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Den Haag
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 5:45 pm   

Makaron ze szpinakiem

potrzebne: makaron(nie za drobny) może być tagiatelle, penne lub inny
szpinak (najlepszy jest mrożony) a' la creme, jeśli kupimy zwykły to będzie też potrzebna słodka śmietana(slagroom), czosnek, masło, oliwa lub margaryna do podsmażenia, sól, pieprz

WERSJA 1
Makaron gotujemy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Podsmażyć, ale nie za długo. Jeśli nie mamy szpinaku a' la creme to wlać
trochę śmietany. Do tego przecisnąć czosnek(ilość zależy od upodobania) doprawić według uznania, solą pieprzem lub/i ziołami. Na koniec wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Danie gotowe, można posypać startym żółtym serem lub parmezanem.

WERSJA 2

Prawie to samo co powyżej tylko że szpinak surowy ( ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami) mieszamy z ugotowanym makaronem i zapiekamy w mikrofalówce lub piekarniku. Pod koniec zapiekania można posypać startym żółtym serem lub parmezanem żeby się rozpuścił.
[/u]
 
 
Karola 
Poczatkujacy

Wiek: 39
Dołączyła: 02 Lis 2006
Posty: 39
Skąd: Haga / Szczecin
Wysłany: Pią Lis 17, 2006 11:38 am   

Kurczak z brokulami
Potrzebne beda:
piers z kurczaka
cebula
brokuly
sos czosnkowy (Calve)
oliwa do smazenia
przyprawy ( ja dodaje wegete, pieprz, czosnek i papryke)
makaron

1 Brokuly kroimy w male rozyczki, zagotowujemy wode, jak sie bedzie gotowac wrzucamy brokuly na ok 1-2 min odcedzamy
2 Kurczaka i cebule kroimy w kostke, kuraczka przyprawiamy i odstawiamy na chwilke.
3 Na rozgrzana patelnie wrzucamy cebulke i smarzymy ja az stanie sie miekka ( zalezy jak kto lubi mozna smarzyc krocej)
4 Kiedy cebula bedzie juz gotowa dodajemy kurczaka i smazymy
5 Do usmazonej cebuli i mieska wrzucamy brokuly mieszamy zalewamy to 2-3 lyzkami sosu czosnkowego (jak ktos lubi to mozna wiecej)
6 Czemy az sos przejdzie smakien brokul
Podajemy z makaronem
Smacznego
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group