NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Wto Lip 07, 2009 4:01 pm
czy możliwa jest jazda w ciemno?
Autor Wiadomość
gregory273 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 07, 2009 12:32 am   czy możliwa jest jazda w ciemno?

zamierzam jechać własnym samochodem z kolegą, mamy po kilkaset euro, bagażnik jedzenia... nie interesują nas biura, myślę że nam się uda. Czy ktoś tak już zrobił?

Tymek 
Gaduła

Wysłany: Wto Lip 07, 2009 8:25 am   

Gratulacje, odwaga jest często doceniana.
Tylko zostawcie sobie odpowiednią ilość pieniędzy na powrót.
I nie zapomnijcie, że trzeba też gdzieś spać, myć się i załatwiać.
Jak będziecie brudni, nie umyci i śmierdzący to szanse na pracę
maleją wprost proporcjonalnie do ilości dni bez prysznica ;)

marcelis28 
Gaduła

Wysłany: Wto Lip 07, 2009 8:42 am   Re: czy możliwa jest jazda w ciemno?

gregory273 napisał/a:
zamierzam jechać własnym samochodem z kolegą, mamy po kilkaset euro, bagażnik jedzenia... nie interesują nas biura, myślę że nam się uda. Czy ktoś tak już zrobił?

Mam nadzieję ze macie juz obrany plan działania i choc jeten z Was mówi trochę po niderlandzku? Bo jezeli nie to zyczę powodzenia i mnóstwo szczęscia,bo będzie Wam potrzebne.Czasy holenderskiej ziemi obiecanej juz dawno,bezpowrotnie mineły.Tak jak mój przedmówca napisał brudni,niewyspani i z kaleczącym językiem marne macie szanse na odniesienie tutaj sukcesu.Pieniądze szybko sie rozejdą,bagaznik jedzenia opróznieje i co dalej...Proponuję mimo wszystko zaryzykowac,podjąc prac przez posrednika,zbadac holenderski rynek pracy,miedzy czasie szukac mieszkania i pracy bezposrednio u pracodawcy.Moim zdaniem porywacie się z młotyka na słonce i pomimo tego ze do odwaznych swiat nalezy,za duzo macie do stracenia...Nikt gwaracji ze pracę znajdziecie tutaj Wam nie da,szczególnie teraz kiedy problem z jej znaleziem maja nie tylko obcokrajowcy ale i sami Holendrzy! Pozdrawiam.

jaromazurr 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 07, 2009 9:02 am   

Witam
Powiem Ci to tak, idz do sklepu kup sobie mlotek i wybij to sobie z glowy,
chyba ze znasz jezyk Holenderski !!!!!! od dwoch tygodni probuje znalesc prace dla
trzech gosci z Monster ,drammmaaaaatttt mieli obiecana prace, a teraz spia w samochodzie dwa tygodnie na parkingu przy autostradzie ,bo za spanie przy campingu zaplacili mandat po 90 euro od osoby i jeszcze maja nadzieje ,nikt dzisiaj praktycznie nie potrzebuje ludzi bez jezyka ...komunikacja ..zastanowcie sie dobrze
i nie jedzcie, masz w domu internet tu go nie bedziesz mial , wiec poszukaj czegos gdzie zagwaranyuja Ci prace i mieszkanie nawet za marne grosze i wtedy mozesz zgrywac twardziela i szukac pracy besposrednio u pracodawcy omijajac biura ..
ale bedziesz mial dach nad glowa .....

Pozdrawiam J .

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Lip 07, 2009 10:34 am   

jaromazurr napisał/a:
za spanie przy campingu zaplacili mandat po 90 euro od osoby

Mozesz rozwinac te mysl? To znaczy spali w samochodzie na parkingu w poblizu jakiegos pola namiotowego? Planuje kiedys wycieczke samochodem po Europie i myslalem wlasnie o okazjonalnym spaniu gdzies przy drodze, wiec jestem tym zywo zainteresowany.

jaromazurr 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 07, 2009 11:11 am   

Rozwinac mysl...
Zdajesz sobie sprawe ze wybierajac sie do innego kraju ty jestes zobowiazny do zapoznania sie i przestrzegania zasad i praw obowiazujacych w danym kraju, nieznajomosc prawa nie zwalnia cie od odpowiedzialnosci i ponoszenia zwiazanych z tym konsekwencji.
Jak przyjechalem do Holandii nie mialem pojecia o wielu zeczach, a barjera jezykowa sprawiala ze nawet najmniejsze problemy czesto byly nie do przeskoczenia, z ktorych dzisiaj sie po prostu smieje ...
Musisz wiedziec ze spanie w samochodzie jest zabronione i w Holandii karane mandatami, ale zawsze jest jakies wyjscie ...
Spac mozna przy autostradzie na parkingu i tam nikt nigdy nie wlepi Ci mandatu ..
czemu ..zmeczyly Ci sie oczy i odpoczywasz ..(NIGDY DO NICZEGO SIE NIE PRZYZNAWAJ )WYBIERZ zawsze jakas alternatywna opcje.
Nawet gdybys spal i zlapala Ci policja to zawsze mow ze nie spales tylko odpoczywasz bo zaraz jedziesz dalej .. jak sie przyznasz to placisz, a uwierz mi ze policja czesto przymyka oczy ,nawet jak wiedza ze ktos spi w samochodzie i nie reaguja ,ale zyczliwosc i opiekunczosc naszych rodakow czesto zmusza ich do zgloszenia takiego zdarzenia ...no i wtedy placisz bo policja dostala zgloszenie ....i musza napisac z tego raport ...
Ale wracajac do twojej wycieczki po Europie kup sobie namiot , zrob trase i wez przewodnik turystyczny tam masz adresy wszystkich pol namiotowych w Europie
i zycze Ci powodzenia
a po wycieczce napisz na forum swoje doswiadczenia ....
Pozdrawiam J.

[ Dodano: Wto Lip 07, 2009 11:21 am ]
NO NO
Ja Ci tu pisze o spani na parkingach a ty na PREZESA startujesz :119:

gregory273 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 07, 2009 12:55 pm   

dziś już wiem, że będę miał darmowe zakwaterowanie w den haag, a polak który pracuje tam ( kolega mojego kolegi z mojego miasta w polsce) on już załatwia nam pracę w szklarni. Jestem bardzo ucieszony z tej wiadomości. Dzięki za ostrzeeżenia kochani.. pozdr.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 1:03 pm   

Wiec zycze ci powodzenia- tylko wez sobie na wszystko poprawke- znam tutaj wiel osob, ktore siedza juz po kilka tygodni w domu i szukaja pracy, to, ze ktos ci mowi, ze masz prace ok- ale moze sie okazac ze jest ona tylko na kilka dni- wez to pod uwage. wielu osobom udalo sie i zyja juz po kilka lat w Nl. ale wielu sie nie udalo i wracaja do polski albo koczuja gdzie popadnie. tutaj tez musisz placic za wszystko- mieszkanie, jedzenie... obecnie jest ciezko z praca. ale odezwij sie w pozniejszym terminie i napisz jak ci sie udalo? bo zycze ci, wszyskiego dobrego :041:

playyyer 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 08, 2009 2:49 pm   

post usuniety nie ma nic wspolnego z tematem watku
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lip 08, 2009 5:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bobster 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 08, 2009 6:19 pm   Re: czy możliwa jest jazda w ciemno?

gregory273 napisał/a:

koledzy się chyba z choinki urwali :033:
Tak proste to nie jest :039:

filnec 
Gaduła

Wysłany: Śro Lip 08, 2009 6:45 pm   

generalnie do wszystkich którzy noszą lub nosili się z czymś jak gregory27. Lepiej spróbować gdzieś na wschodzie (np Overijsel,Drenthe); po pierwsze 200 km bliżej, po drugie nie ma takiej konkurencji na rynku. Można oczywiście się zaczepić przez jedno z istniejących tu biur pracy jak np : www.europrofessionals.nl. W tych rejonach można się również dobrze porozumiewać po niemiecku. powodzenia

zzzxz 

Wysłany: Pon Lip 13, 2009 9:35 am   

filnec napisał/a:
generalnie do wszystkich którzy noszą lub nosili się z czymś jak gregory27. Lepiej spróbować gdzieś na wschodzie (np Overijsel,Drenthe); po pierwsze 200 km bliżej, po drugie nie ma takiej konkurencji na rynku. Można oczywiście się zaczepić przez jedno z istniejących tu biur pracy jak np : www.europrofessionals.nl. W tych rejonach można się również dobrze porozumiewać po niemiecku. powodzenia

dzięki...jesli ma ktos jeszcze jakies rady niech pisze...np. w jaki rejon najlepiej sie udac? gdzie potencjalnie moze byc najwiecej pracy (np fizycznej w szklarni itp). Mieliśmy z kumplem jechac z Otto ale po przeczytaniu wszystkich tych komentow na temat "pośredniaków" wolimy jechac w ciemno. dzieki wszystkim z gory.pzdr

Odpowiedz do tematu