Ubezpieczenie małzonki druk E 106 mały problem |
Autor |
Wiadomość |
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 1:21 pm
|
|
|
To, ze w Holandii jak ktos czegos nie wie to mowi ze sie nie da to jest chyba norma.
Zastanawiam sie, co jak przyjdzie do placenia a ubezpieczalnia holenderska powie wala bo pani Iksinska wg nas nie jest ubezpieczona? Moze poprostu wtedy NFZ bierze na siebie koszty? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 9:32 pm
|
|
|
[quote]Zastanawiam sie, co jak przyjdzie do placenia a ubezpieczalnia holenderska powie wala bo pani Iksinska wg nas nie jest ubezpieczona? Moze poprostu wtedy NFZ bierze na siebie koszty?
A to już jest problem NFZ - w każdym razie możliwość ubezpieczenia małżonki była,bo nawet pracownicy biur pracy w Polsce wyrejestrowywali osoby bez prawa do zasiłku z ubezpieczenia zdrowotnego i kazali się "podpinać" pod ubezpieczenie małżonka pracującego za granicą.Tak było zaraz po wejściu Polski do Unii-jak jest na dzień dzisiejszy,nie wiem. |
Ostatnio zmieniony przez dorota w Wto Lip 07, 2009 9:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 10:29 pm
|
|
|
Zaraz po wejsciu do unii czyli w 2005 roku, ale w 2006 holenderski system zdrowotny przeszedl "drobne" zmiany. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
ammmi
Poczatkujacy ammmi
|
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 12:55 pm
|
|
|
Żyje w Konkubinacie ale nie zarejestrowanym. Mamy 3 letnie dziecko. Wyjeżdżam do Nl (mój konkubent tu pracuje). Meldujemy się wszyscy jednego dnia w tym samym miejscu i od tej pory musimy być z córka ubezpieczone.
* Czy możemy wziąć/ wykupić rodzinne ubezpieczenie nie mając ślubu tak by obejmowało mnie, konkubenta i nasza corke? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 1:14 pm
|
|
|
Nie ma czegos takiego, jak ubezpieczenie rodzinne. Ew. Twoj partner moze 'podpiac' Ciebie i dzieciatko pod ubezpieczenie, ktore on ma na siebie. Tak czy siak, Ty bedziesz za ubzpieczenie tez placic, a dziecko do 18 lat jest podpiete pod ubezpieczenie rodzicow. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
ammmi
Poczatkujacy ammmi
|
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 1:40 pm
|
|
|
Załóżmy, że mój Partner płaci teraz 80 euro na miesiąc a dopisanie mnie kosztuje tyle samo w tym dziecko bezpłatnie wychodzi 160 euro na miesiąc
* czyli jeśli żyjemy w związku nieformalnym (łączy nas dziecko i wspólne zameldowanie) to możemy mieć z partnerem wspólną polisę tak?
* jeśli założyłabym swoja a on swoja i jedno z nas dopisało by Malutką to wyszło by drożej czy na to samo?
I jeszcze pytanko:gdzie znajdę więcej informacji o takim nieformalnym związku w Holandii?
Czytam czytam i nic ciekawego nie znalazłam. Chodzi mi o nierejestrowany konkubinat w Holandii Polki i Polaka ze wspólnym dzieckiem
Czy tutaj są jakieś przeszkody z tym związane, czy mogą za jakiś czas z tego powodu spotkać mnie nieprzyjemności?
Jakie są różnice w przypadku małżeństwa, konkubinatu rejestrowanego a nierejestrowanego?
W Polsce wiem jak to działa- co możemy a do czego praw nie mamy a w Holandii? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 2:22 pm
|
|
|
Bedziecie ubezpieczeni w tej samej ubezpieczalni i nic poza tym, kazde z Was bedzie mialo osobna polise. Jesli Twoj partner ma mozliwosc zalogowania sie na stronie swojej ubezpieczalni, to niech sprawdzi, czy ma opcje, aby dopisac czlonkow rodziny.
Nie ma znaczenia, do kogo bedzie dopisane dzieciatko, nie bedzie tez roznicy w cenie.
Nie wiem, jak odnosza sie przepisy do niezarejestrowanych zwiazkow partnerskich, w tym Ci nie pomoge.
Pozdrawiam ! |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
|