NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Msza święta w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego
Autor Wiadomość
sammakko 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 6:41 pm   Msza święta w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego

Powinnam chyba napisać coś w rodzaju wstępu, ale wyszłaby z tego sporej objętości opowieść o histerii Kościoła i nie tylko, więc sobie daruję zwłaszcza, że informacji mnóstwo w internecie znaleźć można.
Ale krótko: co to jest Msza święta w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego? Mówią też na to "stara msza" albo "trydencka" albo jeszcze inaczej, a chodzi o liturgię wg Mszału z 1962 roku: po łacinie i tyłem do ludu. To takie najbardziej rzucające się w oczy różnice ;)
Piszę nieco w formie zapraszającej, bo nie wiem czy wiecie, ale w Holandii mieszka x. Andrzej Komorowski FSSP (czyli z Bractwa Kapłańskiego św. Piotra) i co niedzielę odprawia Mszę w Utrechcie, w kościele św. Willibrorda (przepiękny kościół, Minrebroederstraat 21) o 17:30. Kazanie głosi, co prawda, po niderlandzku, ale mniejsza o to. Pierwotne plany zakładały, że Msze te będą odprawiane do połowy lipca tylko, więc jeśli się to nie zmieniło to w Utrechcie ostatnia szansa ;) Opcja druga: Amsterdam, kościół św. Agnieszki (Amstelveenseweg 161), 11:00.
Ksiądz stwierdził ostatnio, że chyba Polacy w Holandii nie są miłośnikami "starej Mszy" a ja sobie pomyślałam, że pewnie po prostu nie wiedzą. No to niech wiedzą

nieco wiedzy
kościół w Utrechcie

Odpowiedz do tematu