Dla osób,które planują zostać w Holandii na stałe |
Autor |
Wiadomość |
guma
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 1:36 pm
|
|
|
Jasno , czytelnie i wyczerpująco . Dziękuję za wyjaśnienie . |
_________________ Zwykle inspiracją jest coś lub ktoś, a najczęściej Ona . |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 2:29 pm
|
|
|
U mnie tez tak bylo ja umialam powiedziec tylko Dzien dobry po holendersku to wszystko ale jak bardzo wystarczylo .Dostalam list i przydzial klasy |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 4:58 pm
|
|
|
Pisze w imieni mojej znajomej, ktora tez dostala taki zapraszajacy list- i nie wie czy to jest obowiazkowe. Kilka lat temu bylo troszke inaczej wiec nie umiem jej odpowiedziec- ona nie chce chodzic do szkoly a w liscie nic nie jest napisane czy obecnosc jest obowiazkowa- moze ktos z was wie? |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
semilka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 5:18 pm
|
|
|
jak nie chce chodzić to poco wysyłała zgłoszenie? |
_________________ pozdrawiam
semilka |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 5:32 pm
|
|
|
To radze dowiedziec sie u zrodla zeby sie pozniej nie okazalo ze bedzie musiala zwrocic koszty nauki .Dostala list wiec napewno jest na liscie uczniow i za nia napewno poszly albo pojda pieniadze za nauke. |
|
|
|
|
ginger
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 79 Skąd: Noorden
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 6:43 pm
|
|
|
jak ja bym chciała być na miejscu Twojej koleżanki, moja gmina nie organizuje takich kursów |
_________________ Kobiety są największa mniejszością |
|
|
|
|
agata21229
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Gru 2008 Posty: 125
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 11:34 am
|
|
|
agata napisał/a: | Pisze w imieni mojej znajomej, ktora tez dostala taki zapraszajacy list- i nie wie czy to jest obowiazkowe. Kilka lat temu bylo troszke inaczej wiec nie umiem jej odpowiedziec- ona nie chce chodzic do szkoly a w liscie nic nie jest napisane czy obecnosc jest obowiazkowa- moze ktos z was wie? |
Jeżeli nie podpisywała jakiejkolwiek umowy w szkole to żadne konsewkencje finansowe jej nie grożą, ale uprzejmnie z jej strony byłoby poinformować szkołę o zaistniałym fakcie. |
|
|
|
|
wernyhora
Poczatkujacy
Wiek: 47 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 4 Skąd: Polska Holandia
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 12:06 am czasc
|
|
|
A orientujecie sie jak wyglonda sprawa w Hardenbergu ?
napewno wiecie jak wyglonda sprawa jesli polka ma dziecko z holendrem bez slubu to jakie dziecko uzyska obywatelstwo i jesli jest zona holenda tez jakie i jak wyrobic dziecki polski obywatelstwo ? |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 355
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 7:44 am
|
|
|
wernyhora napisał/a: | napewno wiecie jak wyglonda sprawa jesli polka ma dziecko z holendrem bez slubu to jakie dziecko uzyska obywatelstwo i jesli jest zona holenda tez jakie i jak wyrobic dziecki polski obywatelstwo ? | a co to ma wspólnego z tematem? |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 9:21 am
|
|
|
dzieki za odpowiedzi ale wlasnie chodzi o to, ze ona nigdzie niczego nie wysylala- dostala to zaproszenie na rozmowe i dlatego pyta czy musi tam isc- czytalam ten list i tam tylko pisze ze gdyby nie mogla wstawic sie w podanym terminie to prosza o kontakt ale nic nie pisze ze to jest verplicht- ja tez nie wiem wiec dlategfo pytam was |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 11:24 am
|
|
|
Wydaje mi sie ze jezeli dostala juz list ktory jest imienny jak sie domyslam. Powinna isc na to spotkanie i tam wszystkiego sie dowie .Jezeli jest to przydzial do szkoly wtedy tez dowie sie wszystkiego i zawsze bedzie mogla zapytac o rezygnacje i ewentualne konsekwencje .Albo poprostu skontaktowac sie z nimi i zapytac o co naprawde chodzi .Nigdy nie pisze ze jest to obowiazkowe.Nie wiem czy dobre jest nieodezwanie sie bo niewiem o co chodzi poprostu byc moze jeden telefon zalatwi cala sprawe .A wiec zadzwoncie dziewczyny i sie wszystkiego dowiedzcie nie snujcie domyslow co to dlaczego ? i co by bylo gdyby? .Powodzenia. |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 7:24 pm
|
|
|
Tez dostalem takie zaproszenie i napisano tam iz:
"U bent verplicht op deze afspraak te verschnijen....."
Wiec wstawiennictwo obowiazkowe...
W podanym terminie nie moglem sie wstawic bo pracuje, zadzwonilem i poinformowalem o tym fakcie, spotkanie przelozone mam na wrzesien...bo vakantje periode maja teraz w gminie...ale telefonicznie nic wiecej sie nie dowiedzialem o co chodzi.. |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
ricofederico
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 1:24 pm Re: Dla osób,które planują zostać w Holandii na stałe
|
|
|
[quote="agata21229"]Taka oto informacja pojwiła się dzisiaj w mediach.
http://www.nos.nl/nosjour...inburgeren.html
OMG. Pani Polka tak pieknie mowi po holendersku ze napisy wrzucili heh. Prawda jest jednak ze Holendrzy tego nie ulatwiaja. Jak widza ze slabo mowisz po NL automatycznie zaczynaja po ANG. Niemiec bedzie tak dlugo do Ciebie gadal po niemiecku az sie nauczysz No ale to nie zmienia faktu ze ja bym sie wstydzil tak odezwac przed kamera.... |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 355
|
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 2:04 pm
|
|
|
ricofederico napisał/a: | No ale to nie zmienia faktu ze ja bym sie wstydzil tak odezwac przed kamera.... | no to dobrze ty się wstydzisz a ona zdobywa doświadczenie a co najważniejsze przełamała ta okropna blokadę językowa. Nie obwiniaj holendrów ze po angielsku zaczynają jak się z nimi dogadać nie umiesz, bo to od ciebie tylko zależy czy się poddasz i przejdziesz na niderlandzki czy będziesz twardo obstawał przy swoim. |
|
|
|
|
ricofederico
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 4:09 pm Re: Dla osób,które planują zostać w Holandii na stałe
|
|
|
Ja sie nie wstydze rozmawiac po Holendersku, nawet jesli nie zawsze mnie rozumieja (ech wymowa to powtarzam drugi raz zdanie albo wyraz i juz. I zawsze prosze Holendrow by mowili do mnie w ich ojczystym jezyku. Tylko ze jest jakby nie bylo roznica miedzy kupowaniem sera z taka znajomoscia jezyka a wypowiadaniem sie w TV.. Nie uwazasz??
Pozdrawiam
Michal |
|
|
|
|
|