Studia dla obcokrajowcow |
Autor |
Wiadomość |
filnec
Gaduła
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 20 Lut 2008 Posty: 168 Skąd: Twente / Hengelo
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 12:44 pm
|
|
|
W Deventer oraz Enschede Hogescholen Saxion oferuje roczne kursy przygotowawcze do studiów w języku holenderskim, które po zdaniu (z oceną powyżej 5,5) automatycznie umożliwiają dostanie się na wybrany kierunek (w połączeniu z uwzględnieniem szkół ukończonych w PL), Wiek dopuszczalny na taki kurs to 20 lat. Łączy w sobie naukę holenderskiego (w tym logopedie) oraz ogólne przedmioty spotykane na studiach jak np. communicatieve vaardigheden, groepsgericht werken, portfolio schrijven etc). Bardzo praktyczny z edukacyjnego punktu widzenia rok dla chcących rozpocząć studia po holendersku. Jedynie to trochę drogi od Leiden. Pomogłem ?
|
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 8:40 pm
|
|
|
voortraject na HHS... to nie do konca kurs jezykowy... wiem, bo sama tam chodzilam... jakies dwa tygodnie przed rozpoczeciem mojego kierunku...
na zajeciach uczylismy sie:
- pisania listow formalnych
- prezentacje
- rozmawialismy na temat swoich przyszlych kierunkow
- i wszystko czego mozesz spodzewac sie na studiach...
zajecia sa prowadzone przez 2 nauczycielki...
w grupie sa studencie ze wszystkich kierunkow... czasem poziom jezyka przyszlych studentow jest po prostu tragiczny (w takim stopniu, ze nie mozna sie z nimi porozumiec)...
kiedy ja tam chodzilam, bylo to jeszcze darmowe... ale slyszalam, ze teraz sie placi... i widze na stronie hhs... ze cene nawet podniesli... niezle...
z mojego doswiadczenia ten kurs moze cie przygotowac do tego co moglabys sie spodziewac na studiach... |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
patrycja82
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Mar 2009 Posty: 9
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 12:46 pm
|
|
|
Aby studiować na holenderskiej uczelni po holendersku i jesteś obcokrajowcem musisz zdać egzamin państwowy NT1 czyli musisz biegle poslugiwać sie tym językiem. Ja chodze na kurs z gemeente w Tilburgu; kurs potrwa rok i po tym roku musze podejsc do egzaminu panstwowego NT2, taki finansuje mi gemeente i z tego co wyjasnial nam nauczyciel, NT2 wystarczy na poziom MBO, ale musisz miec NT1 aby studiowac. |
|
|
|
|
emes
Gaduła
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Lut 2008 Posty: 171
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 2:13 pm
|
|
|
patrycja82 napisał/a: | ale musisz miec NT1 aby studiowac. |
Dla sprostowania: potrzebny jest egzamin z NT2, program II (czyli egzamin panstwowy z jezyka.... ).
Powodzenia! |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 6:57 pm
|
|
|
suska napisał/a: | Nie potrafie rozszyfrowac Twojego postu. Polecasz czy nie polecasz ? |
jesli stac cie na to, zeby ten kurs zaplacic to mysle, ze warto ten kurs zrobic... |
|
|
|
|
|