Podatki w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 6:46 pm Podatki w Holandii
|
|
|
Jezeli legalnie pracujesz w Holandii, rozlicz swoj nadplacony podatek. Te czynnosc moze wykonac kazda kancelaria podatkowa w Polsce, jak i w Holandii.
Rozliczajac sie z podatku holenderskiego, nalezy konsultatowi podatkowemu przekazac informacje odnosnie swoich zarobkow w Holandii, stanu rodzinnego... Konsultant winien dokonac na podstawie przekazanych danych oceny zwrotu podatku biorac pod uwage wszystkie mozliwe znizki jakie mozna otrzymac.
W chwili obecnej rozliczane sa podatki za rok 2003, 2004 i 2005 r. Natomiast jezeli jeszcze ktos nie rozliczyl swojego podatku za 2001 i 2002 - jest mozliwosc ewentualnego zwrotu, ale tylko w niektorych przypadkach.
Jezeli masz pytanie z zakresu podatnictwa - napisz pytanie, postaram sie odpowiedziec. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
Tox82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 06, 2006 6:48 pm
|
|
|
mam pytanie.....rozliczałem sie z podatku ..musiałem do 1 kwietnia bo to którys juz raz....zona równiez w tym czasie z tym ze ona pierwszy raz...od wrzesnia zeszłego roku mamy zameldowanie w Holandii..koles któy nas rozliczał(duzo znajomych sie rozliczało u niego) teraz ma wyłaczona komórke i nie mozna sie do niego dodzwonic z holenderskim u mnie jeszcze nie za dobrze...a zona dostałą teraz list z belastingu...pod tytułem...Verzoek om opgaaf elektronische "handtekening"....co zrobic...pisze tam ze mam cos odesłąc do 10 dni roboczych ...a nie wiem dokładnie co...czy mam na nowo wypelnic cały formularz"Opgaaf Elektonische handtekening voor buitenlandse belastingplichtigen"??czy co??ponoc jak ktos sie zamelduje w Holandii to musi tez wraz z rozliczeniem wypełnic jakis formularz"M"???nie wypełnialismy takiego...jak go załatwic ..wogóle co mam zrobic??jesli sie orientujesz..to BARDZO PROSZE o jak najszybsze jakies wskazówko-porady...z góry wielkie dzieki!! |
|
|
|
|
nollewska
|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 8:43 am
|
|
|
Witaj na forum.
Wlasnie po to jest forum, aby dowiedziec sie roznych rzeczy, rowniez dotyczacych spraw podatkowych.
Ten dokument, ktory otrzymales nalezy podpisac czytelnie i nastepnie odeslac jak najszybciej do Urzedu Podatkowego w zalaczonej kopercie zwrotnej.
Jezeli dostaniesz cokolwiek z Urzedu Podatkowego nalezy w terminie podanym dokonac formalnosci.
Jezeli nie bedziesz wiedzial, pisz na forum post. |
www.kancelariabean.com
|
|
|
|
Tox82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 5:40 pm
|
|
|
Wiesz co..to nie jest takie proste.. w tym liscie nie było zadnej koperty zwrotnej...ani zadnej kartki gdzie mógłbym złożyc podpis... jakby to zostało dołaczone to nie miałbym problemu...bo na tyle bym sie domyslił...tam jest tylko kartka zatytuowana "Verzoek om opgaaf elektronisch handtekening" ..potem sa jakies info po holend..z czego zrozumiałem ze musze cos odesłac do 10 dni...z czego pięc juz mineło a na dole jest napisane ze ten list jest wysłany w wyniku jakiegos automatycznego procesu dlatego nie jest podpisany..i co Ty o tym myslisz???pozdrawiam i prosze o jeszcze jakies wskazówki:/dzieki bardzo |
|
|
|
|
nollewska
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 3:12 pm
|
|
|
Dlugo nie zagladalam na forum i dlatego nie dalam zaraz odpowiedzi. Nie wiem, czy jest jeszcze aktualna sprawa.
Podpis elektroniczny mozesz pobrac ze strony holenderskiego urzedu podatkowego:
http:// www.belastingdienst.nl
lub tez ze strony polskojezycznej Kancelarii Podatkowe"j:
http://www.bean.owo.pl
pobierz druk, wypelnij i podpisz, a nastepnie przeslij do Urzedu Podatkowego w Holandii, na adres taki, jaki masz podany w pismie. Jezeli nie bedziesz wiedzial jak wypelnic ten druk, to daj znac. Pomoge.
Szkoda tylko, ze nie moglam Ci odpowiedziec szybciej w tej sprawie. |
www.kancelariabean.com
Ostatnio zmieniony przez nollewska Wto Lis 21, 2006 9:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tox82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 5:30 pm
|
|
|
Lepiej późno niż wcale....dziekuje!!!wysle i zobaczymy...wypełnic dam rade tylko nie wiem co z tym kodem cyfrowym któy trzeba tam wpisac..:/DZIEKI WIELKIE!!!! |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 5:36 pm
|
|
|
kod wymyslasz sam... |
|
|
|
|
Tox82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 5:38 pm
|
|
|
a nie musi to byc ten sam który był za pierwszym razem??? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 5:43 pm
|
|
|
za pierszym razem??? o ten kod wystepuje sie tylko raz... |
|
|
|
|
Tox82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 5:45 pm
|
|
|
hmm....to było tak rozliczałem sie w marcu...i w tym formularzu trzeba było podac kod....no a teraz jakis belasting przysłał mi list ze chca mój podpis elektroniczny...czy cos tam no wiec teraz drugi raz to bedzie..i w tym formularzu tez jest rubryka na podanie kodu..dlatego moje pytanie |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 5:50 pm
|
|
|
a... to wpisujesz ten kod co wpisywales w marcu... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 5:52 pm
|
|
|
ten kod to jak twoj podpis... tyle ze w cyferkach:-) |
|
|
|
|
azi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 7:41 pm
|
|
|
to nie podpis tylko numer BTV i dostajesz go tylko raz |
|
|
|
|
azi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 8:05 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | ten kod to jak twoj podpis... tyle ze w cyferkach:-) | sory to nie podpis tylko numer BTV , ktory dostajesz tylko raz |
|
|
|
|
Tox82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 8:34 pm
|
|
|
hmm z tego co ja wiem to sie go nie dostaje tylko sam sobie go wymyslasz badz ten co Cie rozlicza (tak było w moim przypadku)Ci go wpisuje...czesto słyszałem ze jest to 5 ostatnich cyfr numeru sofi...ale....wkoncu udało mi sie nawiazac tylko smsowy kontakt z tym burakiem który mnie rozliczał...i w smsie zwrotnym o ten numer bez nazwiska bez zadnego pytania..napisał mi tylko 99999???jak to mozliwe???zaleciał sobie w kulki?? czy moze byc tak ze kazdy którego on rozliczał...ma wpisane tam 99999???jak ktos ma pomysł to pisac pozdro |
|
|
|
|
|