NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
partner podatkowy?
Autor Wiadomość
kaczyniak
Gaduła

Wysłany: Pią Lip 17, 2009 12:53 pm   partner podatkowy?

czy jezeli rozliczylem sie raz moja dziewczyna wspolnie za 2008 rok to juz musimy zawsze sie razem rozliczac? i podawac ze jestesmy parnterami podatkowymi? np przy zorgtoeslag?

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 10:52 pm   

Jezeli rozliczyles podatek za 2008 r. razem ze swoja dziewczyna, ktora jest Twoim partnerem fiskalnym, to przy dodatkach za 2008 r. rowniez nalezy podac dane Twojej dziewczyny jako partnera fiskalnego.
Jezeli np. rozstaniecie sie, wowczas nalezy zglosic do urzedu iz juz nie masz partnera fiskalnego lub tez ze masz nowego partnera fiskalnego.

kaczyniak
Gaduła

Wysłany: Pią Lip 31, 2009 11:51 pm   

dziekuje za odpowiedz, a jak wyglada sprawa w przyszlosci za 2009 tez musimy sie razem rozliczac?
co oznacza "przy dodatkach"? ja sie rozliczam raz w roku, pozniej juz nic nie uzupelniam, dodam ze nie dostaje zadnych dodatkow mieszkaniowych, dzieciecych, kredytowych i innych...

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 6:06 pm   

Jezeli ta sama osoba bedzie Twoim partnerem fiskalnym, to wtedy mozna sie razem rozliczyc. Jezeli juz nie bedzie Twoim partnerem fiskalnym, wowczas mozesz z podatku sam sie rozliczyc.
Natomiast jezeli chodzi o dodatki, to mozesz uzyskac dodatek zdrowotnych, tzw. zorgtoeslag wraz z partnerem fiskalnym, o ile pracuje i jest ubezpieczony Twoj partner fiskalny w Holandii.

kaczyniak
Gaduła

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 8:21 pm   

a czy to prawda, ze czesto przy rozliczeniu rocznym trzeba doplacac podatek, jezeli korzysta sie z zoergtoeslag?

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 8:42 pm   

Nie czesto. Wysokosc zorgtoeslag zalezy od wysokosci twoich dochodow. Jesli przy rozliczeniu rocznym sie okaze ze twoje zarobki byly znacznie wyzsze od dochodow od ktorych sie obliczalo zorgtoeslag wtedy nadplate trzeba zwrocic. Zwrot podatku nie ma nic wspolnego z zorgtoeslag, zalezy od zupelnie innych czynnnikow.

Paulik88 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 23, 2013 8:08 pm   ZAPYTANIE O PARTNERA FISKALNEGO

Dobry wieczor chcialabym zapytac jak to jest z tym rozliczaniem sie z podatku i tym slynnym "rozlakowym". Moje pytanie brzmi cz y za rok 2008,2009 i 2010 moge sie rozliczyc z rodzenstwem nie pracujacym, uczacym sie, majacym skonczone 18lat w danym roku rozliczeniowym? Pytam gdyz wiem ze z mama rozliczyc sie nie moge gdyz nie mialamam skonczonych 27 lat w tamtym okresie a taki jest warunek. Chcialabym po prostu uzyskac wiekszy zwrot tzn swoj nadplacony podatek w calosci lub w kwocie wiekszej niz otzymalam <200e>tak wyszlo z roliczenia. A to jest juz ostatni dzwonek by moc rozliczyc sie za lata poprzednie czy moze ktos mi jakos pomoc lub podpowiedziec jak z tym ruszyc i czy wogole mozna tak ie rozliczyc? Za rok 2011 i 2012 rozliczam sie jzu wspolnie z mezem wiec chodzi mi o wczenisejsze lata. Jesli ktos jest bardziej ogarniety w temacie z gory dziekuje :)

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Sty 23, 2013 8:14 pm   

Paulik88,

poczytaj temat z forum Zmiany w przepisach dot. rozliczenia z partnerem fiskalnym

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=92040

Paulik88 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 23, 2013 8:19 pm   

Czytalam to juz ale nie znalazla nic o rodzenstwie. Jest tam mowa o matce a o tym iwem ze musialabym miesc skonczone 27lat w roku rozliczeniowym, Chodzmi mi tylko o odpwoiedz na pytnaie czy moge sie jakos rozliczyc z rodzenstwem czy kimkowiek by moc odzyskac pieniadze za lata poprzendie to wszystko.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Sty 23, 2013 8:31 pm   

Paulik88,

a TU temat z zeszlego roku

http://www.niedziela.nl/f...p=259893#259893

Odpowiedz do tematu