Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 19, 2012 5:57 pm |
jazda skuterem ścieżką rowerową?? |
Autor |
Wiadomość |
mserwis
Nieśmiały użytkownik Robert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 70 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 8:52 pm
|
|
|
na każdy skuterek trzeba mieć certyfikat, a z tego co pamiętam można było zdawać również po angielsku, ale pewności nie mam |
|
|
|
|
MiniSmurfin
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 19 Kwi 2008 Posty: 733 Skąd: Alphen a/d Rijn
|
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 9:15 pm Bromfietscertificaat
|
|
|
Co do jezyka to nie wiem, ale chcialam przypomniec dla tych ktorzy nadal maja tylko certyfikat , ze nalezy go wymienic na prawojazdy AM przed 1 pazdziernika . |
Ostatnio zmieniony przez MiniSmurfin Pią Cze 26, 2009 9:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
denis126
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 6:01 pm
|
|
|
Witam.
W Polsce byłem posiadaczem skutera i wystarczała mi tylko karta motorowerowa abym mógł jeżdzić. Czy w Holandii mogę jeżdzić na tej karcie? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
denis126
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 6:07 pm
|
|
|
a gdzie można zdobyć taki ceryfikat? I od jakiego wieku? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Mario997
Poczatkujacy Mariusz K.
Wiek: 39 Dołączył: 02 Lut 2009 Posty: 23 Skąd: Amersfoort
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 2:41 am
|
|
|
A jesli nie mam prawa jazdy, zameldowania tutaj i 23 lata to moge zapomniec o jakimkolwiek bromfitzie lub skuterku? |
_________________ Mariusz K. |
|
|
|
|
MiniSmurfin

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 2:43 pm
|
|
|
Mario997 napisał/a: | A jesli nie mam prawa jazdy, zameldowania tutaj i 23 lata to moge zapomniec o jakimkolwiek bromfitzie lub skuterku? |
I jedno i drugie posiada rejestracje wiec bez meldunku/prawojazdy nie pojezdzisz. |
|
|
|
|
Lila
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 3:44 pm
|
|
|
Z góry przepraszam jeśli będę powtarzała temat ale czytałam ten post kilka razy i do końca nie jestem przekonana co do tego czy:
1) muszę zdawać jakieś egzaminy i robić kursy jeśli posiadam prawo jazdy kat.B
2) a jeśli jest to kwestia wyrobienia tylko dodatkowego dokumentu tylko to czy będę musiała wymienić również polskie prawo jazdy na holenderskie? |
|
|
|
|
MiniSmurfin

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 5:05 pm
|
|
|
Lila napisał/a: | Z góry przepraszam jeśli będę powtarzała temat ale czytałam ten post kilka razy i do końca nie jestem przekonana co do tego czy:
1) muszę zdawać jakieś egzaminy i robić kursy jeśli posiadam prawo jazdy kat.B
2) a jeśli jest to kwestia wyrobienia tylko dodatkowego dokumentu tylko to czy będę musiała wymienić również polskie prawo jazdy na holenderskie? |
1. Nie
2. Masz prawo jazdy kat. B , na odwrocie masz tez kat. A , zagadza sie ? Wiec po zaden dokument nie musisz biegac, dopiero przy koniecznosci zmiany na Nl. |
|
|
|
|
Lila
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 6:23 pm
|
|
|
MiniSmurfin napisał/a: | Masz prawo jazdy kat. B , na odwrocie masz tez kat. A |
Zdawałam kurs tylko na kat. B, na motory tj. kat. A niestety nie mam. Natomiast chce się poruszać bromfiets'em 49 ccm. Po tych wszystkich wprowadzonych dziwnych wymaganiach - certyfikatach w Holandii nie wiem czy mogę nadal jeździć tylko na swoim polskim prawie jazdy. |
|
|
|
|
MiniSmurfin

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 5:00 pm
|
|
|
Lila, nie pomoge Ci bo nigdy Pl prawka nie mialam a na tutejszym automatycznie przy kat. B uzyskuje sie kat . AM ( tak mialam napisac a nie kat. A bo ta jest na motor). Moze ktos inny sie odezwie i pomoze, powodzenia |
|
|
|
|
Lila
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 5:28 pm
|
|
|
MiniSmurfin napisał/a: | a na tutejszym automatycznie przy kat. B uzyskuje sie kat . AM |
Dziękuje MiniSmurfin za odpowiedź
W Polsce również tak jest, że przy posiadaniu kat. B można jeździć skuterami do 50 km/h. Więc na zdrowy rozum jeśli można jeździć samochodem "na polskim prawie jazdy" to tak samo nie powinno być problemu z bromfiets ? W razie kontroli można chyba powoływać się na informacje z RDW o możliwości korzystania z polskiego prawa jazdy przez 10 lat od daty wydania. |
|
|
|
|
Mihsan
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 7:54 pm
|
|
|
witam mam pytanie.... a mianowicie kupilem bromfiest i sie dowiedzialem musze miec zdany jakis egzamin i tu jest pies pogrzebany gdyz nie znam holenderskiego a z angielskim tez dosyl slabo wiec gdzie moglbym znalezc takie testy w jezyku polskim i czy wogule takie testy w naszym ojczystym jezyku istnieja?????prosze o jakas odpowiedz gdyz smigam codziennie do pracy a mandaty tutaj drogie:( |
|
|
|
|
sstteeffeenn
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 7:10 pm Kupno i jazda skuterem w Holandii
|
|
|
Witam,
Posty w tym temacie są już trochę nieaktualne.
Sprawa dotyczy zakupu i używania skutera w Holandii. Jakie dokumenty są potrzebne żeby swobodnie poruszać się skuterem (dodam że na żółtych tablicach)? Czy muszę mieć specjalne prawo jazdy czy wystarczy prawo jazdy kat. B (polskie)? Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
|
|