A to Polska właśnie... |
Autor |
Wiadomość |
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 8:55 am A to Polska właśnie...
|
|
|
Oto dlaczego w Polsce nie da się żyć godnie:
http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_prasa.html
Choć wiele osób zarzuca nam (rodzicom) zdradę Ojczyzny z każdym dniem widzę wyraźniej że moja decyzja o wyjeździe była słuszna. Z dnia na dzień utwierdzam się w przekonaniu że nie ma tam po co wracać i że wszędzie będzie moim (i nie tylko moim) dzieciom lepiej.
Szkoda słów... |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
aszka888
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 9:31 am
|
|
|
to prawda kondycja gospodarki, finansow publiczynych zalezy od polityki jaka rzad prowadzi.."by żyło się lepiej" premier t.
tusk już jakiś czas temu skączył swoją kadencję..i karierę polityczną..
nie ma czego żałować..
gdy wracam do polski duzo rzeczy mnie przeraza..tym bardziej ze wielu ludzi biede klepie..nie pija i nie maja nalogow..walczac o przyszlosc dzieci..a jednak tydzien w miesiacu zyja na samym tylko chlebie.. |
_________________ no holandia city.. |
|
|
|
|
semilka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 11:55 am
|
|
|
Też jestem tego zdania, że w Polsce nigdy dobrze nie będzie.
Polacy to ambitny kraj i nigdy nie mierzą sił na zamiary. Śmiać mi się chce na temat stanu dróg i że wszystko zdążą zrobić przed 2012. A już dziwne dla mnie jest to, że rok rocznie są potopy i nikt z tym nic nie robi. Mają za przykład taką Europę zachodnią i nigdy z tego nie korzystają. Nie ma systemu kanałowego, ani żadnej pomocy dla tych ludzi i mimo, że kraj nie jest bogaty to od ludzi warto jest wysępić te pieniądze, bo szanowna władza nie potrafi o nic zadbać, a i sejm zajmuje się tym co nie trzeba.
Chciałabym aby media też zmieniły nieco spojrzenie na politykę i przestały roztrząsać głupie zachowania, a skupiały się na tym co jest rzeczywiście robione dla ludzi i dla ustaw, które powinny ułatwić życie, a nie określać procedury, które w życiu są do niczego.
Tęskni mi się trochę za krajem, ale nie wrócę tam, bo płakać się chce na te absurdy. |
_________________ pozdrawiam
semilka |
|
|
|
|
Gollum
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 3:12 pm Re: A to Polska właśnie...
|
|
|
Hera napisał/a: | Choć wiele osób zarzuca nam (rodzicom) zdradę Ojczyzny z każdym dniem widzę wyraźniej że moja decyzja o wyjeździe była słuszna. |
To napisz, co za kretyn zarzuca zdradę to mu obiję mordę. Wróciłem do Polski (nie dobrowolnie, przymuszony przez rodzinę), ale sercem jestem z tymi, co zostali. W Holandii oczywiście. A że jestem w Polsce, to mam bliżej do obicia komuś mordy... |
Ostatnio zmieniony przez Gollum Wto Lip 21, 2009 3:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 3:21 pm
|
|
|
zapewne chodzi o to, że przez lata (do końca studiów) kształciliśmy się na koszt państwa polskiego, a po wszystkim pracujemy dla innego kraju tutaj płacąc podatki (a nie w PL). |
|
|
|
|
Gollum
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 12:20 pm
|
|
|
Mają rację. To jest zdrada. Państwo zdradziło obywatela, nie dając mu możliwości godnego życia, zmuszając go do emigracji. |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 355
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 12:26 pm
|
|
|
mlubinski napisał/a: | zapewne chodzi o to, że przez lata (do końca studiów) kształciliśmy się na koszt państwa polskiego, a po wszystkim pracujemy dla innego kraju tutaj płacąc podatki (a nie w PL). |
W moim przypadku było wręcz przeciwnie, nic nie dostałam tylko musiałam pracować w Holandii żeby sobie studia w ojczyźnie opłacić. |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 4:21 pm
|
|
|
pani_puchatkowa napisał/a: |
W moim przypadku było wręcz przeciwnie, nic nie dostałam tylko musiałam pracować w Holandii żeby sobie studia w ojczyźnie opłacić. |
nie zupelnie, poniewaz podstawowka i szkola srednia w PL są bezpłatne (finansowane z budżetu państwa) Nie pisałem o studiach. |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 5:36 pm
|
|
|
Cytat: | zapewne chodzi o to, że przez lata (do końca studiów) kształciliśmy się na koszt państwa polskiego, a po wszystkim pracujemy dla innego kraju tutaj płacąc podatki (a nie w PL). |
chyba czytać nie umiem bo wydaje mi się że napisałeś wyraźnie do końca studiów. |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 5:55 pm
|
|
|
powinienem sprecyzować bardziej "najczęściej do końca studiów". Zresztą wszyscy wiedzą o co chodzi, a potem się denerwują, jak to ktoś może mieć do mnie pretensje że wyjechałem. Ano tak to. Jeśli szkoły byłyby prywatne w pełni (również podstawówka) i taka osoba skończyłaby prywatną podstawówkę, potem prywatne liceum i potem prywatne studia, wtedy nikt by nie mógł jej zarzucić jakiejkolwiek "zdrady"
a tak, to większość skorzystała z państwowej szkoły za darmo, żeby potem płacić podatki w innym kraju |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 6:01 pm
|
|
|
Ztego co wiem, to studiowac w Polsce mozna (a na pewno mozna bylo) rowniez za darmo. |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 6:05 pm
|
|
|
mlubinski racja powinieneś wcześniej sprecyzować swoja wypowiedz, nie zrobiłeś tego wiec poprzedni komentarz był zbędny.
suska oczywiście że można i dlatego właśnie napisałam cyt. w moim przypadku |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 6:18 pm
|
|
|
suska napisał/a: | Ztego co wiem, to studiowac w Polsce mozna (a na pewno mozna bylo) rowniez za darmo. |
za darmo jak to się mówi to można "w pysk dostać"
generalnie to szkoła jest sfinansowana z budżetu państwa, więc państwo inwestuje w edukację ludzi, żeby potem taki absolwent uzyskał pracę i "odpracował" inwestycję w postaci płacenia podatków |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 7:05 pm
|
|
|
No i co w tym dziwnego? |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 22, 2009 7:31 pm
|
|
|
suska napisał/a: | No i co w tym dziwnego? |
dziwnego w czym?
ludzie się dziwią, dlaczego ktoś mówi o zdradzie - toteż wytłumaczyłem dlaczego ktoś ma prawo tak mówić. |
|
|
|
|
|