komis/kredyt na samochód |
Autor |
Wiadomość |
yogi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 7:39 am komis/kredyt na samochód
|
|
|
Witam.
Szukałem już postów na ten temat ale mało odpowiedzi a zależy mi na konkretach, więc:
Mam pytanie jeśli ktoś nie jest zameldowany w holandii, ale pracuje juz długo-legalnie i ma umowe, może kupić samochód w komisie na raty, tzn; na kredyt???(ok.1500-2000euro)
Jakie dokumenty są wymagane?, czy jest jakieś inne podobne wyjście?,Jak odsetki albo koszty kredytu mają sie do poszczególnych firm ,które udzielają takich kredytów, czy są duże różnice w cenach?
I inne ważne informacje, bo chciałbym mieć jakieś pojęcie na ten temat zanim pójde do komisu.
Dzięki za odp.
Pozdro |
_________________ h.w.d.p. pozdro dla ziomków Z.Sz.i.P |
|
|
|
|
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 10:48 am
|
|
|
byłem kiedyś 2tyg. temu około, pytać się o coś podobnego vast contract albo poręczenie pracodawcy że będę spłacał, prawo jazdy Nl,stały adres. |
|
|
|
|
leptino
Poczatkujacy leptino
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 2:50 pm
|
|
|
Podejrzewam iz bez meldunku nie dostaniesz kredytu. Dodatkowo nie bedziesz w stanie zarejestrowac samochodu, do tego wymagany jest swiezy odpis z geemente.
W tamtym tygodniu otrzymalem kredyt w Rabobanku, wiec moge powiedziec jak to wyglada w tym wypadku. Potrzebny jest staly kontrakt, meldunek, nalezy byc klientem banku dluzej niz rok, no i zarobki musza byc takze odpowiednio wysokie. Oprocentowanie kredytu na 3 lata wynioslo ok.11 % w moim wypadku.
Z komisami sprawa wyglada pewnie podobnie. |
|
|
|
|
przemekm26
Gaduła GD
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 9:01 pm
|
|
|
pracuje w holandii prawie dwa lata, w tym prawie rok bezposrednio dla pracodawcy. Posiadam konto w Rabobanku(ten bank odmawia mi kredytu,ponoc holenderki paszport trzeba miec) Moje dochody,stale wynagrodzenie(bez premi i nadgodzin) to 2050 brutto,umowa do kwietnia 2010r . Brakuje mi jakies 5 tys euro i rozkladajac to na 12 rat bez problemu stac mnie na taki kredyt. Moze sa inne banki,instytucje gdzie moge otrzymac taki kredyt? Jak tak to jakie dokumenty? |
|
|
|
|
iza30_1979
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 73 Skąd: s-gravenhage
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 9:07 pm
|
|
|
pierwszy raz slysze o holenderskim paszporcie
rabobank udzielil mi bez zadnych wymagan kredytu hipotecznego na podstawie stalego kontraktu z pracy i zaswiadczenia od pracodawcy
pozdrawiam |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 9:37 pm
|
|
|
Witam.Ode mnie wymagali ;paszport kontrakt ,zaświadczenie o zarobkach partnera, Radzę rozejrzec sie za firmą kredytową nie Bankiem .Dają limit na karcie do wykorzystania -procent przystępny ,mozna regulowac samemu spłatę.Pozdrawiam |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 10:33 pm
|
|
|
Bralem w grudniu kredyt na samochod ~€17000
- kontrakt na czas nie okreslony lub w przypadku na czas okreslony deklaracja pracodawcy ze kontrakt bedzie przedluzony na czas nieokreslony
- kopia paszportu
- wlepka z IND
- trzy ostatanie salarisy
- wyciag z konta gdzie widac ze wplywa wyplata (mogl byc print screen z ABN Online)
- wyciag z gminy z BSN
- kopia kontraktu na mieszkanie
Poszedlem do ABN o kredyt to mi dali ~2.5 krotnosc moich miesiecznych dochodow... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Lut 17, 2009 9:00 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 9:02 am
|
|
|
iza30_1979 napisał/a: | rabobank udzielil mi bez zadnych wymagan kredytu hipotecznego na podstawie stalego kontraktu z pracy i zaswiadczenia od pracodawcy |
Kredyt hipoteczny to jest cos zgola innego niz konsumpcyjny. Na domu bank ma hipoteke i jak nie splaczasz to Ci poprostu zajmuje dom a w konsumpcyjnym nie ma zabezpiecznia i dlatego baki wymagaja wiecej papierkow |
|
|
|
|
Julian
Poczatkujacy Julian
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 11:24 am
|
|
|
tak czytam to wszystko,że dawali wiekszości bez problemu kredyty.Pogratulowa szczęscia!Ja z zoną staram sie o 4 tys euro,i dużo problemów robią.Dodam,że zona pracuje przez holenderskie biuro i ja na kontrakcie.Mamy stałe zameldowanie w holandii.eh ... wybiorczo dawają jak sie ktoś spodoba to bank da Ci kredyt ... w tym tygodniu ma przyjść decyzja ... |
_________________ julian |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 1:06 pm
|
|
|
Eee.. Mnie tez pierwsze podejscie do kredytu bylo nie udane - zarabiam znacznie powyzej seredniej holenderskiej poszedlem kupic sobie aparat na raty (bo akurat byla promoca w MM raty bez odesetek)... No i zrobilem niezlego karpika jak mi powiedzieli ze nie dostane kredytu.. zreszta panienka w MM tez miala podobna reakcje widzac moje dochody
Nastepny kredyt na auto tez troche sie ciagnal (chyba ze 3 tyg formalnosci) ale sie udalo |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Lip 28, 2009 1:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
RafAms
Gaduła IT Admin
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 105 Skąd: A'dam/Purmerend
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 1:50 pm
|
|
|
No to napisze Wam ze jestem tym zdziwiony bo w ABN Amro dostalem kredyt bez jakichkolwiek problemow.
Cala operacja lacznie z zalatwieniem formalnosci trwala 5 dni , kredyt w wysokosci 9,7% w skali roku, Molziwosc wczesniejszej splaty etc naprawde bylem tzn jestem zadowolony z tego kredytu
Jakie dokumenty dalem:
- prawko NL - jako dowod tozsamosci i potwierdzenie zameldowania
- 2 ostatnie slarisy
- kopie umowy
I to wszystko |
Ostatnio zmieniony przez RafAms Wto Lip 28, 2009 1:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 1:52 pm
|
|
|
RafAms, tez zalatwialem ostatnio (2 miesiace temu) kredyt w Abn i nie bylo zadnych problemow. Wymagania i czas oczekiwania tak samo jak u ciebie. Zalatwiales to w Abn w Purmerend? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 3:26 pm
|
|
|
W ABN problemem byla smieszna kwota ktora chcieli mi pozyczyc - 2x moja pensja brutto z oprocentowaniem 13% LOL - nizsze mam na karcie kredytowej z ... ABN... |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Lip 28, 2009 3:28 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 5:59 pm
|
|
|
m4rcin, no bo widzisz, takie rzeczy to tylko w Purmerend |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 11:13 pm
|
|
|
@m4rcin: Nie wytrzymam, musze to napisac, juz wielokrotnie sie powstrzymywalem.
Nie zrozum mnie zle, ale nie wiem czy to tylko brak taktu czy faktycznie wieczne chwalenie sie. Od dlugiego czasu zauwazam, ze Twoje posty przy kazdej mozliwej okazji zawieraja informacje sugerujace Twoje wysokie zarobki, pomimo, ze sa to informacje zupelnie zbedne. Kiedys sobie zrobilem przeglad Twoich postow i naprawde jestes straszna chwalipieta. Majac na uwadze, ze pewnie 90% tego forum jako tako sobie radzi za pomoca posrednikow i mieszkajac "na kupie", nietaktownym jest IMO przechwalanie sie ze jest sie na najwyzszym progu podatkowym, "zalenie" sie ze jest sie skazanym na vodafone bo komorka sluzbowa, "zaleniem sie" ze pomimo zarobkow bedacych dla wielu imigrantow tutaj marzeniem, nie jestes z nich zadowolony bo w Polsce niby z palcem w tylku mialbys wiecej. Bylo wiele, wiele innych rzeczy o ktorych pisales, co spowodowaly takie moje wyobrazenie na Twoj temat. Nawet pierwsza linijka podpisu pod kazdym postem dotyczy miejsca pracy - niby nie wprost, a jednak niektorzy zalapia. Zreszta zdradza to postrzeganie wlasnej osoby wylacznie przez pryzmat zawodowy, co nie swiadczy za dobrze o pozostalej czesci osobowosci. Nawet jesli moje odczucia sa mylne to miej na uwadze, ze dzentelmeni po prostu nie rozmawiaja o pieniadzach i polecam przemyslenie tego. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
|