Rasizm w stosunku do polaków |
Autor |
Wiadomość |
MarcusIII
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:33 pm Rasizm w stosunku do polaków
|
|
|
Miałem dziś bardzo złe doświadczenie a mianowicie:
pracuje w Holandii już 6 miesięcy mieszkam sobie z żoną i do dziś dnia myślałem że naród Holenderski jest tolerancyjny brak w nim rasizmu i nie przyjmują zasady że skoro zrobi jakaś osoba coś złego to cały naród musi być taki. Jako że wynajmuję pokoik razem z żoną postanowiliśmy wynająć sobie coś większego z dobrymi przyjaciółmi. Muszę zaznaczyć że jesteśmy ludźmi spokojnymi i niepijącym co w tym przypadku dziwi nawet Holendrów ale mniejsza o to. Pytaliśmy po wielu agencjach zajmujących się wynajmem i sprzedażą domów, każdy mówił że jest coś nie tak to jeden że kontrakt za krótki drugi że coś innego itd. ale dziś udaliśmy się do agencji :
Teeuw vastgoed, Nils
Ramen 25 (In de buurt)
1621 EK
pani z którą rozmawialiśmy była bardzo miła nawet pasowało jej długość kontraktu etc. w momencie gdy dowiedziała się że jesteśmy polakami odpowiedziała jedno "Polakom nie wynajmujemy" znając niezbyt dobrą opinie na nasz temat (Polaków) powiedziałem że mieszkam już w Holandii pół roku i mogę dać jej referencje od naszego wynajemcy i sąsiadów na co ona powiedziała że nie to najmniejszego znaczenia liczy się tylko to że jesteśmy Polakami a tym nie wynajmują.
Czemu napisałem ten temat, otóż dlatego że chciałbym wiedzieć jak wielu z Was spotkało się z czymś podobnym i czy możemy jakoś zareagować przeciwko traktowaniu naszego narodu w ten sposób. Bo jak na razie w polsce jesteśmy traktowani jak "śmieci" bo pracodawcy czyją się bezkarni i wykorzystują duże bezrobocie a niestety i na emigracji polak jest gorzej traktowany jak każda inna nacja.
Wszystkim życzę by nigdy się z takim czymś nie spotkało.
Pozdrowienia dla wszystkich rodaków. |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun
Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:42 pm
|
|
|
Ja bym powiedzala tej pani ze to dyskryminacja i sprawdzila czy sa jakies przepisy na ten temat. |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...
Pomogła: 7 razy Wiek: 38 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:46 pm
|
|
|
Nie wiem czy w Twojej miejcowosci jest taka spoldzielnia jak Woonplats.To jest taka panstwowa spoldzielnia.Tam napewno Cie tak nie potraktuja :)Ja jeszcze sie nie spotkalam z takim czyms ale sa na to przepisy.Wystarczylo wydrukowac przepis o otwartym rynku dla Polski.A Wiesz czemu tak sie dzieje :bo Polacy uciekaja i nie placa za mieszkanie.Nie mozna sie tez im dziwic to sa oromne straty dla posrednika.No niestety to sie odbija potem na ludzi ktorzy maja zamiar tu zostac na stale |
|
|
|
|
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 7:04 am
|
|
|
Cześć
my też mieliśmy taki problem, mój mąż mówił w agencji, że nie jest robotnikiem, że uczył w Polsce j.angielskiego, że przyjeżdża tu z rodziną z dwójką małych dzieci itd ( powiedział mi że dziwnie się poczuł tak tłumacząc się przed obcą osoba) a że perfekt mówi po angielsku to na początku się nie kapneli że Polak, a jak Pani z agencji zadzwoniła do właściciela mieszkania i powiedziała że zapłacimy mu za wynajem za rok z góry to się od razu zgodził |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 355
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 7:09 am
|
|
|
dorota-ol napisał/a: | my też mieliśmy taki problem, mój mąż mówił w agencji, że nie jest robotnikiem, | widzę, że macie inny problem, bodajże nazywa się to kompleks wyższości zabrzmiało to tak jakby robotnikowi już się mieszkanie nie należało. |
|
|
|
|
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 7:12 am
|
|
|
oj nie, nie to miałam na myśli ta Pani w agencji się zapytała czy jest robotnikiem, bo robotnicy niszczą mieszkania i piją są imprezy itd i że Holendrzy nie chcą wynajmować mieszkań
[ Dodano: Wto Lip 21, 2009 8:13 am ]
oraz pytała co robił w Polsce, to były odpowiedzi na jej pytania |
|
|
|
|
georgina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 3:26 pm dyskryminacja dobra rada
|
|
|
MARCUS III
Jest grupa Polaków przyklejająca nam brzydką łatkę.Pogódz się z tym i nie
dociekaj dlaczego skąd.Nie znajdziesz odpowiedzi.Jeśli masz coś do załatwienia i nie możesz w jednym biurze to idz do drugiego.Nie trac energi na buntownicze udowadnianie,że coś Ci się należy.Spokojem i pokorą zyskasz więcej.Pamiętaj ,że przepisy przepisami,a ich interpretacja przez urzędników to jeszcze jedna niewiadoma.
Ja jestem tutaj troche dłużej niż Ty.Kiedyś osiągnę wszystko to co zaplanowałam sobie.Jednak postępuję według znanego powiedzenia POKORNE CIELE DWIE MATKI SSIE.
Pracuję w firmie holenderskiej,daję z siebie duzo,ale nie za dużo.Jednak nauczyłam otoczenie szacunku i respektu do własnej osoby.Mimo,iż na początku traktowali mnie jak zwykłą buitenlanden. Znam swą warość i wspólpracownicy równiez ją dostrzegli.
MARCUS spokojnie,wyluzuj
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
expl0zka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 11:28 am
|
|
|
Sama osobiście byłam świadkiem rasizmu w stosunku do polaków, kiedy określono nas mianem "worse quality". |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 5:16 pm
|
|
|
Dla mnie to glupie gdy ktos zachowanie jednostkowe od razu rozciaga na caly narod holenderski. Czyli jak Polak jakis kradnie auto to wszyscy sa zlodzieje? Holendrzy sa jak najbadziej tolerancyjni i na pewno dawno wyszli z ciemnogrodu. Polakom daleko jeszcze do nich.
P.S Wspolczuje obcokrajowcom pracujacym u nas;) |
|
|
|
|
smerfetka25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 6:50 pm
|
|
|
temat na ktory mozna by bylo dlugo dyskutowac mnie sie wydaje ze holendrzy obserwuja jak my sie nawzajem traktuje i stad wysowaja wnioski |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...
Pomogła: 7 razy Wiek: 38 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 11:31 pm
|
|
|
Waleczne serce napisał/a: | Dla mnie to glupie gdy ktos zachowanie jednostkowe od razu rozciaga na caly narod holenderski. Czyli jak Polak jakis kradnie auto to wszyscy sa zlodzieje? Holendrzy sa jak najbadziej tolerancyjni i na pewno dawno wyszli z ciemnogrodu. Polakom daleko jeszcze do nich.
P.S Wspolczuje obcokrajowcom pracujacym u nas;) |
I tu sie mylisz moim zdaniem.Ja np. nie pije nawet piwa ,nie lubie i jak mowie o tym to Oni strasznie zdziwieni-jak to mozliwe?!Przeciez Polka jestem.Wiec z ta tolerancja to bym sie wstrzymala. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 8:39 am
|
|
|
Tolerancja a stereotypy to dwa rozne swiaty? |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 9:11 am
|
|
|
Suska 100% racji |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 11:50 am
|
|
|
Mariola101 napisał/a: |
I tu sie mylisz moim zdaniem.Ja np. nie pije nawet piwa ,nie lubie i jak mowie o tym to Oni strasznie zdziwieni-jak to mozliwe?!Przeciez Polka jestem.Wiec z ta tolerancja to bym sie wstrzymala. |
To akurat głupi przykład, holendrzy sami walą browary na potęgę, tym co jednak ich od niektórych z nas odróżnia, to kultura picia. Jeszcze nie widziałem holendrów z puszkami piwa w łapach na ulicy, a widząc typków z najtańszymi puszkami piwa Lidlowskiego, mogę w ciemno zakładać, ze to nasi rodacy, spotkałem się z tym nie raz i nie dwa w Rotterdamie. |
|
|
|
|
|