Dzieci... |
Autor |
Wiadomość |
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 8:28 pm Dzieci...
|
|
|
Witam,
jestem w dosc ciezkiej, choc zapewne powszechnej sytuacji mianowicie strasznie chcialabym miec dzieci, ale... no wlasnie. Ale jednoczesnie marze o pojsciu na studia (co musi poprzedzic intensywna nauka jezyka, zeby bylo to mozliwe). Problem w tym, ze przy dobrych wiatrach moze skoncze swoja edukacje za jakies 5-6 lat. Moj mezczyzna ma juz 28, oboje nie chcemy, zeby czekal na swoje pierwsze potomstwo do 35 roku zycia :/...
Zakladam ten temat, bo moze ktos ma jakies zyciowe rady, ktore pomoga nam podjac decyzje Zaczac teraz, poczekac az cos sie wykleruje czy czekac do ukonczenia przeze mnie szkoly?
Czekam na odpowiedzi |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 10:52 pm
|
|
|
ja czekalam do ukonczenia szkoly... mam 28 lat a moj maz 31 lat...
choc w ostatnim roku zaszlam w ciaze.. ale szczerze mowiac bylo mi ciazko... szczegolnie ostatnie 2-3 miesiace... prawie nie skonczylam szkoly na czas ze wzgledu na porod... |
|
|
|
|
Bozenka.k
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Cze 2009 Posty: 80 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 10:43 am
|
|
|
wiesz,to jest indywidualna decyzja... Powinnas "czuc" cz jestes juz gotowa na Dzidzusia:) suska napisał/a: | Moj mezczyzna ma juz 28, oboje nie chcemy, zeby czekal na swoje pierwsze potomstwo do 35 roku zycia :/... |
I tu sie zgadzam:) Moj maz ma teraz 32 lata,a nasza coreczka dopiero 14 miesiecy,wiec wydaje mnie sie ze troche pozno,ale powiem Ci ze jest najlepszy ojcem na Swiecie!!:D (bez urazy dla innyh ojcow:D). Tez sie zastanawialam czy nie zaczekac jeszcze(biorac pod uwage fakt,ze jestem od Niego o 11 lat mlodsza...) |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|
|
Bozenka.k
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Cze 2009 Posty: 80 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 12:26 pm
|
|
|
Dlaczego mialabys nie dac rady?? Nie bylabys pierwsza ktora jest w takiej sytuacji i daje rade...:) Ja urodzilam majac 19,5 lat... a teraz mam wspaniala coreczke i jak narazie chodze 2 razy w tygodniu na nauke holenderskiego,a potem mam zamiar pojsc na jakies studia... To wszystko zalezy od wsparcia i pomocy partnera-pamietaj o tym ze to nie jest TYLKO TWOJE dziecko i zapewne bedziesz mogla liczyc na wsparcie i pomoc ze strony partnera-a to chyba najwazniejsze,nie?? We dwojke razniej....-takie przynajmniej jest moje zdanie:) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 12:37 pm
|
|
|
suska, Jesli napisze ze ja stawialabym na pierwszym miejscu na skonczenie szkoly /studiow etc... potem stabilizacje zyciowa, dobra praca, by zapewnic swojemu dziecku w przyszlosci najlepsze warunki do zycia i bycia...to ktos inny pewnie powie a po co czekac ?jesli czujesz sie juz gotowa na stworzenie rodziny masz chec.... i najwazniejsze, zakielkowalo w Tobie uczucie bycia mama to znaczyc moze tylko jedno: doroslas, dojrzalas jestes odpowiedzialna....
mozna powiedziec i tak zle i tak nie dobrze, albo i tak dobrze i tak tez....jesli wybierzesz ukonczenie szkoly to powinno byc proscieji latwiej jesli zdecydujesz sie na dziecko i szkole to bedziesz miala bardziej skomplikowana droge do przebycia ale nikt nie powiedzial ze tak sie nie da....
pozdrawiam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 1:08 pm
|
|
|
Wedlug mnie wybor nalezy tylko i wylacznie do ciebie- nikt nie zna cie tak dobrze jak ty sama- ty musisz podjac decyzje i ewentualne konsekwencje . ja wybralam kiedys dziecko- bo wtedy tak czulam , pragnelam tego- w mojej glowei bylz tylko jedna mysl- dziecko. owszzem rodzina i znajomi- a nawet partner mowili mi zebym poczekala- no coz- nie posluchalam- i dzis mam juz prawie doroslego syna- jestem szczesliwa- syna wychowalam dobrze i zycie bym oddala za niego.
szkola? - no coz planowalam ja kontynuowac w pozniejszym terminie,
ale jak to w zyciu bywa- nie udalo mi sie- brak czasu, a pozniej juz ochoty i moze malo determinacji z mojej strony.
Czy zaluje? Nie !-
przezylam piekne chwile z moim dzieckiem, pracowalam mialam obok mnie wymarzonego faceta- i tak zostalo do dzis- wiec ...
a niespelnione marzenia o szkole ... no coz... nie wszystkie marzenia sie spelniaja.
Jestem szczesliwa choc nie mam wyzszego wyksztalcenia- mam obok siebie dwoch wspanialych mezczyz- meza i syna i tworzymy udane trio- wiec uwazam , ze wygralam zycie bez wzgledu na nieukonczone studia
Ale najwazniejsze jest to co ty czujesz, to zeby dziecko mialo szczesliwe dziecinstwo, by bylo kochane i pragnione bez wzgledu na czas-
Pozdrawiam cie i zycze spokojnego podjecia decyzji |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
Ostatnio zmieniony przez agata Śro Sie 12, 2009 1:16 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 7:22 pm
|
|
|
Wlasnie problem w tym, ze ja moge poczekac, ja mam jeszcze duzo czasu zeby miec dzieci, mam dopiero 20 lat, tragedii nie bedzie jak zdecyduje sie na to majac 25 (co prawda czekac nie chce ale posiadanie dzieci to nie zabawa, nie zawsze chodzi tylko checi). Chodzi o to, ze moj facet jest gotowy miec dzieci nawet dzis i ja nie chce, zeby on tylko ze wzgledu na mnie musial czekac az 5-6 lat az ja ukoncze szkole on zupelnie to akceptuje ale moj wewnetrzny glos mowi mi, ze dla niego to jest idealny czas na posiadanie dzieci. Dlatego ta decyzja jest tak trudna bo staram sie myslec racjonalnie, ale jest tak wiele aspektow, ktore trzeba przemyslec, ze jestem strasznie zdezorientowana Ale i tak dziekuje za odpowiedzi, daly mi duzo do myslenia. Nie o to chodzi ze macie dziewczyny za mnie podejmowac decyzje, al emoze akurt ktoras z Was podpowie mi cos, co popchnie mnie do podjecia jakiejkolwiek decyzji
Dziekuje |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 7:50 pm
|
|
|
suska, Napisz wszystkie za a obok wszystkie przeciw moze to ci pomoze w podjeciu decyzji.
ALe ja osobiscie bym wiedziala co mam zrobic
A raczej nie robic
hehe
Kbieto toc ty w weki kiedy trzeba sie wyszalec , chcesz zrobic studja . Dzieci to nie zabawka . Poczekaj z tym i nie decyduj sie na ne bo ci sie wydaje ze dla niego to idealny moment . Nie rob tego wyboru dla kogos ale dla siebie.
A tak na marginesie jak dlugo jestescie razem ? jak dlugo razem mieszkacie ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 8:51 pm
|
|
|
Mojej kolezance ze studiow corka urodzila sie jak bylsimy na 1 roku. Mowila, ze na poczatku bylo ciezko ale suma sumarum jest zadolona ze rodzila tak szybko - zlobek mielismy kolo polibudy. Dzieki temu idzie do pracy a mala do przedszkola/szkoly i problem co zrobic z dzieckiem jest duzo mniejszy |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 8:52 pm
|
|
|
Co do pomyslu Baileys - sa takie lalki ktore "symuluja" dziecko. placza w nocy, trzeba je karmic, etc... Moze pozycz/kup taka lalke na 2 tygodnie |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 9:01 pm
|
|
|
To fakt z tymi lalkami ale jedne problem to nie wlasne dziecko brak uczucia . Ale fakt to moze troche podzialac na umysl rozwazajacego.
Ja j jestem b.mloda mama a nawet juz babcia od roku i nie nie zaluje . ALe wlasnie dlatego ze b.wczesnie pojawily sie 2 lobuzy. Teraz jestesmy jeszcze w wieku ktory nas nie zmusza do siedzenia za kwiatkami , a wiele osob widzac nas z wnokiem mowi "jakiego ladnego synka macie ". Zawsze mowilam ze albo przed 19 lat lub po 35 roku zycia, bo pomiedzy to czas na nauke , szalenstwa , dla siebie i na zycie.
Ale to moje zdanie nie kazdy je musi podzelac. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Sie 12, 2009 9:04 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2009 9:03 pm
|
|
|
O lalce mowie jako "tescie" jak to ejst z dzieckiem Nocne wstawanie, kupki, koniec z dluuugimi imprezami, etc |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|