Oszczędzać w euro czy w złotówkach ? |
Autor |
Wiadomość |
mamut83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 8:32 am Oszczędzać w euro czy w złotówkach ?
|
|
|
Witam !
Niemalże wszystkich nas dotyczy ten problem i pewnie nie jeden raz łamaliście sobie nad nim głowę. Wiec może warto o tym porozmawiać . Jak uważacie
Oszczędzać w euro czy w złotówkach ?
Każda opinia i rada jest ważna. |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 9:25 am
|
|
|
Myślę, że w euro.
Prędzej czy później euro wejdzie do Polski, kurs wymiany na pewno nie będzie dla Polaków atrakcyjny
a dziś jest na tyle niski (lub jak kto woli-nie wysoki), że opłaca się kupować euro i oszczędzać w tej walucie. Ale to jest tylko moje zdanie... . |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 10:16 am
|
|
|
W chwili obecnej w zlotowkach - zloty sie umacnia wobec euro, dzieki czemu potem przewalutowujac z powrotem na euro zarobisz. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
mamut83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 12:24 pm
|
|
|
A czynie jest czasem tak że Polska przygotowująca się do wejścia będzie chciała jak najniżej obniżyć kurs wymiany np. do 2,50 zł za euro , żeby to było jak najmniej dotkliwe przy zmianie dla obywateli. Więc może wymieniać teraz przy stosunkowo wysokim kursie a nie obudzić się z ręką w nocniku za parę lat. |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 6:05 pm
|
|
|
mamut83 napisał/a: | kurs wymiany np. do 2,50 zł za euro , żeby to było jak najmniej dotkliwe przy zmianie dla obywateli. |
Haha !
Dobre, powiedz mi mamut83 kto w Polsce będzie chciał tak zrobić i komu na tym będzie zależało ?
Owszem zrobią to ale w sposób odwrotny-tak aby ludziom dokopać ! Obym się mylił... |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
mamut83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 8:24 pm
|
|
|
Chodziło mi raczej o wasze rady jak wy to robicie w której walucie trzymacie i dlaczego .
Sytuacja jest prosta mieszkam w Holandii oszczędzam w Euro bo niby stabilniejsza waluta ale myślę kiedyś tam wrócić a słyszę różne głosy żeby teraz wymieniać póki zloty słaby bo później się będzie tylko umacniał . Co wy o tym sądzicie ?? |
|
|
|
|
kaczyniak
Gaduła
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 8:08 pm
|
|
|
tez ten watek przerabialem, ja nosze sie z zamiarem powrotu do kraju za kilka lat i wymieniam euro na zlotkowki, jezeli tylko jest dobry kurs, ostatnio troche sprzedalem za 4,5zl
[ Dodano: Pon Sie 31, 2009 10:10 pm ]
ps. tu chyba nikt nie oszczedza, cisza w temacie... |
|
|
|
|
|