NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwaga nowy oszust - Wester Haege - Enschede
Autor Wiadomość
vigo 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Lip 31, 2008 2:30 pm   Uwaga nowy oszust - Wester Haege - Enschede

Witam wszystkich

No wiec, szanowni koledzy wszystko zaczelo sie w lutym 2008 roku kiedy to postanowilem rozliczyc sie ze swojego podatku za 2007 roku. Szukalem wtedy dobrego biura ksiegowego i postanowilem skorzystac z uslug firmy Wester Haege powolujac sie na ogloszenie w "Niedzieli" Zabralem wiec wszelkie niezbedne dokumenty i spotkalem sie z panem Spansem (rzekomo szefem calej tej firmy).Facet dosc dobrze mowil po polsku tak ze bez problemu ustalismy wszelakie szczegoly. Z racji tego ze to byl luty mialem sie spodziewac w miare szybkiego zwrotu podatku.Zaplacilem mu z gory 55Euro za to bo tak sobie zazyczyl.
W polowie czerwca zadzwonilem do pana Spansa aby sie dowiedziec jak sprawa z moim podatkiem sie rozwija bo pierwsi moi znajomi otrzymali juz zwrot a ja nadal czekalem. On powiedzielal ze wszysko jest na dobrej drodze i lada dzien powinienem miec zwrot na swoim koncie.
Ponownie zadzwonilem dwa albo trzy tygodnie pozniej jednak nagralem sie kilkakrotnie na sekretarke. Udalem sie wiec na strone internetowa tej firmy aby znalesc inny kontakt z tym biurem. Oczywiscie odnalazlem bez problemu kilka numerow do przedstwicieli i w koncu do jednego z nich udalo mi sie dodzwonic. Pewna Pani poinformowala mnie o opoznieniach w wyplatach podatku co mnie troche uspokoilo bo wiadomo - czasem sie zdarza.
Na poczatku lipca postanowilem jednak sam zadzwonic do Urzedu Podatkowego i tam dopiero przezylem szok. Inspektor podatkowy poinformowal mnie ze Urzad Podatkowy nie otzrylam zadnego rozliczenia podatkowego tak ze nie ma podstaw do wyplaty zadnych pieniedzy.
Po tygodniu udalo mi sie skantaktowac z panem Spansem i poinformowac go o tej systuacji. On stwierdzil ze to nie mozliwe bo wyslal te dokumenty 31 marca i ma tzw."raport potwierdzajacy dostarczenie". Dla pewnosci powiedzial ze jeszcze dzis wysle jeszcze raz te dokumenty.
Minal kolejny tydzien i zadzwonilem do Urzedu Podatkowego aby dowiedziec sie czy faktycznie wszystko juz jest ok. No oczywiscie ponownie stwierdzili ze jest brak mojego rozliczenia i ze nic od firmy Wester Haege nie otrzymali.
Niespelna kilka dni pozniej otrzymalem telefon od bylego pracownika firmy Wester Haege telefon informujacy mnie ze pan Jefrey Spans to oszust ktory pobiera od ludzi pieniadze za rozliczenie i nie wysyla zadnych rozliczen do Urzedu Podatkowego poniewaz musi placi od kazdego rozliczenia podatek. Podobno w ten sposob oszukal ponad 300 osobowowa grupe ludzi!!!

Obecnie sprawa mojego rozliczenia zajmuje sie moj kolega ktory zamierza poinformowac o wszystkim Policje i Urzad Podatkowy.

To chyba tyle, informuje ponownie Wester Haege ( firma tez posiada swoj odpwoiednik polski " ksiegowoscipodatki.pl) to cwaniacy i oszusci. Ostrzegam !!!!

P.S. Panie Spans zamierzam sie wybrac do pana niebawem i odzyskac swoje 55 euro. Ma pan to zagwarantowne ze je odzyskam.

ola_jchs 
Poczatkujacy
Aleksandra

Wysłany: Czw Lip 31, 2008 7:31 pm   

Witam! Wczoraj napisalam o sprawie mojego nierozliczonego podatku, ktora to sprawa, rozpoczela sie bardzo podobnie i rowniez w lutym. Roznica jednak polega na tym, ze mnie mialo rozliczyc, biuro posrednictwa pracy, w ktorym na moje nieszczescie nadal pracuję. Nie wiem jaka jest liczba osob, ktore podobnie jak ja, postanowily sie rozliczyc przez to biuro, ale przypuszczam, ze spora. Kolezanka, ktora mieszka w Holandii od lat i jest baaaaardzo sceptycznie nastawiona do biura, przez ktore pracuję, doradzila mi, ze mam zarządac od biura zwrotu pieniedzy za uslugę i poleciła mi biuro rachunkowe, w ktorym ona sie rozlicza, w dodatku o polowę tansze. Jednak, wszystko to wiąze sie z czasem kolejnego oczekiwania.
W moim przypadku, nie jest to niezalezne biuro rachunkowe, ale przede wszystkim biuro posrednictwa pracy. Nie wiąze zadnej przyszlosci z tym biurem, ani tez z Holandią, jednak są to moje pieniadze. W dodatku z dnia na dzien okazuje się, ze owe biuro, coraz czesciej oszukuje ludzi (szczegolnie tych niezorientowanych w sprawach ekonomiczno - prawnych). Ja, jezeli nie ozdyskam naleznych mi pieniazków, pomijajac juz sprawe nierozliczonego podatku, zamierzam wystapic na droge sądową.
W chwili obecnej czuję się zdegustowana Holandią, pracuję znacznie poniżej swoich kwalifikacji, jako zwykły robotnik produkcyjny, tak tez jestem traktowana przez holenderskich pracodawców, jak i pracowników biura posredniczacego. Jednak "robotnika produkcyjnego" tez chroni prawo pracy i to zamierzam wykorzystac. Pozdrawiam wszystkich !

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 12:02 pm   

Vigo - zadzwon do urzedu podatkowego w Heerlen i sprawdz czy tam jest Twoje zeznanie podatkowe. Tam wysyla sie zeznania podatkowe obcokrajowcow i tam powinno byc Twoje zeznanie podatkowe. Sprawdz!
Ola_jchs - pracodawca nie ma prawa do rozliczania podatku, sa to najczesciej osoby niekompetentne, ktore nie znaja najnowszych przepisow, a poza tym jako pracodawca nie moze dokonac rozliczenia. Rozliczenia moze dokonac jako osoba prywatna.
UWAGA: wczesniej informowalam, iz w holenderskim UP od 1 lipca 2008 pojawil sie blad w systemie. Oznacza to, ze zwroty podatku za 2007 r. beda z opoznieniem. Urzad przyznal sie do bledu i obiecuje jak najszybciej zalatwic sprawe dopisujac odsetki za zwloke do kazdego zwrotu podatku.
To nie jest wina, czy nieudolnosc osoby rozliczajacej czy Kancelarii, powazny blad powstal w systemie urzedu i musimy wszyscy cierpliwie czekac na usuniecie bledu.

akrolspaans 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 06, 2008 5:02 pm   

Szanowny Panie Vigo, (szkoda ze sie pan sie nie przedstawil)

Na samym poczatku pragne podziekowac Pani nollewskiej za udzielenie Panu infor
macji o zwrocie podatku w Holandii.
A co do pana sprawy to jest pan jedyna osoba z tych 300 ktora straszy firme Polcja i Urzedami . Firma Westerhage jest zarejestrowana i ma wszelkie uprawnienia do rozliczania ludzi z podatku. Co mozna sprawdzic!!! Widocznie BYLY pracownik tej firmy nie byl zadowolony ze wspolpracy (dlatego zostal zwolniony) i chce dac zly obraz firmie mowiac ze pan Spans to oszust. Szkoda ze BYLY pracownik nie zalatwia swoich spraw w firmie tylko na forum. Dziwne ze wczesniej nie wiedzial w jakiej firmnie pracuje.
A Pana Vigo zapraszam do firmy tam moze sie pan dowiedziec czego pan chce, Slyszalam o pana sprawie, (poniewaz jest ona jedyna z tych 300 )Podobno znalazl pan kogos innego do rozliczenia podatku i od pana Spansa zadal pan zwrotu 55 euro. Pan Spans twierdzi ze pana rozliczyl, raport wyslal poczta niestety nie dotarl do pana ,wiec go osobiscie dowioz panu i panu pieciu innym kolegom.( zaznaczam bez dodatkowych kosztow do Zaandam)okolo120 km na koszt firmy. Przypomne rowniez ze jeden z panskich kolegow przepraszal za ta niezrecznosc i za zamieszanie jakie pan robi.
Mysle ze sprawa jest jasna jesli nie to zapraszam pana w imieniu pana Spaans do firmy.
Z pozdrowieniami
A.Krol

vigo 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Sie 06, 2008 8:04 pm   

akrolspaans napisał/a:
Szanowny Panie Vigo, (szkoda ze sie pan sie nie przedstawil)

Na samym poczatku pragne podziekowac Pani nollewskiej za udzielenie Panu infor
macji o zwrocie podatku w Holandii.
A co do pana sprawy to jest pan jedyna osoba z tych 300 ktora straszy firme Polcja i Urzedami . Firma Westerhage jest zarejestrowana i ma wszelkie uprawnienia do rozliczania ludzi z podatku. Co mozna sprawdzic!!! Widocznie BYLY pracownik tej firmy nie byl zadowolony ze wspolpracy (dlatego zostal zwolniony) i chce dac zly obraz firmie mowiac ze pan Spans to oszust. Szkoda ze BYLY pracownik nie zalatwia swoich spraw w firmie tylko na forum. Dziwne ze wczesniej nie wiedzial w jakiej firmnie pracuje.
A Pana Vigo zapraszam do firmy tam moze sie pan dowiedziec czego pan chce, Slyszalam o pana sprawie, (poniewaz jest ona jedyna z tych 300 )Podobno znalazl pan kogos innego do rozliczenia podatku i od pana Spansa zadal pan zwrotu 55 euro. Pan Spans twierdzi ze pana rozliczyl, raport wyslal poczta niestety nie dotarl do pana ,wiec go osobiscie dowioz panu i panu pieciu innym kolegom.( zaznaczam bez dodatkowych kosztow do Zaandam)okolo120 km na koszt firmy. Przypomne rowniez ze jeden z panskich kolegow przepraszal za ta niezrecznosc i za zamieszanie jakie pan robi.
Mysle ze sprawa jest jasna jesli nie to zapraszam pana w imieniu pana Spaans do firmy.
Z pozdrowieniami
A.Krol

Prosze Pania ale ja nie jestem niestety tym "jednym z pieciu" tylko zupelnie inna osoba. Swoje rozliczenie jak najbardziej otrzymalem poczta, ale niestety nikt go nie wyslal do Urzedu Podatkowego i jestem na 100% pewien ze to dzialanie bylo zamierzone. A takich "kitow" ze niby pan Spaans komus cos specjanie zawozil to ja "nigdy nie kupie"! :043:
A co sie tyczy Urzedu Podatkowego to dzwonilem tam dwa razy i Urzad Podatkowy za kazdym razem informowal mnie o braku moich dokumentow ktore miala wyslac wasza "cudowna firma".
Drodzy Panstwo ja nie mam zadnego interesu w tym aby burzyc wizerunek firm, ale pisze prawde i prosze jeszcze raz zastanowcie sie dobrze przy wyborze Wester Haege.

Niki-41 
Poczatkujacy
Niki-41

Wysłany: Czw Sie 07, 2008 3:57 pm   

Dzien dobry!
W zupelnosci zgadzam sie z Vigo!Pan J.Spaans z firmy"Ksiegowosc i podatki"to zlodziej i oszust! :072:
W mojej sytuacji bylo podobnie.Pan Spaans obiecal zrobic i wyslac rozliczenie za2007rok
oraz wypelnic wniosek o rodzinne na dzieci.Fakture oczywiscie zaplacilam i wykupilam pakiet uslug na caly rok,ktory kosztowal100euro.Na wszytko mialam czekac8-12tyg.O zwrocie z rozliczenia nie bede pisala bo sa opoznienia(oczywiscie jeszcze nie dostalam).Po 12 tyg.zadzwonilam do pana S.i zapytlam czy wypelnil i wyslal wniosek o rodzinne bo nie dostalam zadnej decyzji.Oczywiscie zapewnial mnie ze wyslal.Jak sie w koncu okazalo,zaden wniosek nie zostal zlozony.Sprawe z rodzinnym pomogli mi zalatwic znajomi Holendrzy(za darmo)i nie musialam wcale dlugo czekac na decyzje o przyznaniu.Po tym zdarzeniu postanowilam podziekowac panu Spaansowi za wspolprace i odebrac moje 100euro.Od pana S.uslyszlam tyko ze moje dokumenty mam odebrac od jego pracownicy a pieniedzy mi nie odda.Czemu?Bo podobno wykorzystalam caly pakiet.Na co?Niem mam pojecia,moze na to rozliczenie ktore kosztowalo mnie prawie200 euro i nie wiem czy zostalo wyslane,bo nic innego mi nie zalatwil.
Ostrzegam Was!Jesli pan Spaans obiecal Wam zlozyc wioski o rodzinne lub inne dofinansowania i trwa to dluzej niz8tyg.to mozecie byc pewni ze jeszcze leza gdzies w jego biurze.
A jesli chodz o niezadowolonych klientow to jest ich b.wielu.Coraz wiecej osob zabiera swoje dokumenty z tej firmy-wiem od znajomych Polakow.

Ps.Mam nadzieje ze niebawem znajdzie sie prawdziwy,polski chlop i obije oszustowi pewna czesc ciala :043: :072:

kiler 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 20, 2008 9:23 pm   

szanowni panstwo po wielu interwecjach nusze byc szczesliey firma ta wyslala raport do urzedu i dostalem zawiadomienie ale historia sie powtarza nie jest to firma polecenia obiecanki zapewnienia zupelnie jak moj szef polski holender napewno juz nie skorzystam z usług tej firmy za wiele kretactwa a tak wogule ti jestem jedna z piecu osub z Zandam

bozia 
Poczatkujacy
gb

Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 3:59 pm   

witam!
Ja zlozylam rozliczenie w firmie Wester Heage w miesiacu marzec i w polowie sierpnia otrzymalam pelen moj zwrot z podatku.Ludzie nie dajmy sie zwarjowac troszke cierpliwosci My jako Narod Polski jestesmy w goracej wodzie kapani h :081: pzdrawiam

[ Dodano: Sob Wrz 06, 2008 10:02 pm ]
PS;Na miejscu Pana Spaans podalabym tego goscia do sadau o nie slawienie !!!!!pozdrawiam i

marekasia40 
Poczatkujacy
marekasia40

Wysłany: Pon Sie 31, 2009 9:20 pm   OSZUST!!! A NIE OSZUŚCI

napisz post mala litera
na forum nie piszemy z capsloc'kiem
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sie 31, 2009 9:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 8:41 pm   

Bozia ma racje! tym bardziej ze trzeba wziac jeszcze pod uwage zolwie tempo pracy holenderskiego urzedu!!!

Scalare 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 5:07 pm   Rozliczenia podatkowe oraz inne usługii

ogloszenie usuniete
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Wrz 04, 2009 5:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  

HUĆ ANNA 
Poczatkujacy
EDUARDO14

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 7:44 pm   

czytając w internecie krytykę o firmie rozliczeniowej(podatki)Wester Haege że Pan Spaans to oszust nasuwa mi się na myśl przysłowie "Polak potrafi".Polacy potrafią,szczególnie ci wyjeżdżający za chlebem(nie wszyscy myślę że ok.30%)odwracać kota ogonem a szczególnie wtedy gdy idzie o pieniądze .Potrafią i to nie w swoim kraju dobierać się do skóry i obczerniać takiego Pana jakim jest Pan Spaans i jego firma rozliczeniowa Wester Haege.Firma ta to jedna z najlepszych firm rozliczeniowych w Holandii.Firma Wester Heage to firma wiarygodna biorąca,uważam,najniższą cenę za rozliczenie od osoby, przysyłająca po rozliczeniu na adres dokumenty.Firma Wester Haege robi to co do niej należy z całą odpowiedzialnością a reszta należy do Belastingdinst.To tam się czeka niekiedy pół roku a czasem rok i dłużej.To jest Urząd Skarbowy(przypominam) i to od nich zależy kiedy dostanie się zwrot a nie od Wester Haege.Nie mieliśmy nigdy problemów z tą firmą dlatego uważam że należą się tu komuś przeprosiny!!!
Ostatnio zmieniony przez HUĆ ANNA Nie Lis 01, 2009 7:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ewaz 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 08, 2009 2:49 pm   

Ja tez skorzystałam z usług Pana Spaansa i bardzo tego żaluje. Mial rozliczyc moje podatki za 2008 rok, sprawa była dość prosta, ponieważ wysokość zarobków była poniżej progu wolnego od podatku, więc powinnam była otrzymać całość podatku z powrotem. Pan Spaans pobrał opłatę w wysokości €60 i poinformował mnie, iż wkrótce otrzymam pocztą dokumenty potwierdzające.
To było w Marcu 2009. Wraz z moim kolegą, który także korzystał z jego usług próbowaliśmy skontaktować się z nim bite dwa tygodnie dzień w dzień (ponieważ mieliśmy parę dodatkowych pytań). Cały czas zgłaszała się poczta głosowa, lub nikt nie odbierał. Nie raczył oddzwonić ani razu, do tej pory (listopad 2009) nie otrzymaliśmy żadnych dokumentów pocztą. Pan Spaans owszem, wysłał rozliczenie podatkowe, ale w obu przypadkach z rażącymi błędami - ja miałam otrzymać całość zwrotu w wys €890, zamiast tego otrzymałam €350 gdyż Pan Spaans zapomniał uwzględnić jednego z dwóch jaaropgave (miałam w ciągu roku dwóch pracodawców).
Po otrzymaniu informacji z Belastingdienst próbowałam ponownie skontaktować się z Panem Spaansem (telefonicznie i listownie) aby sytuację wyjaśnił i poprawił lecz do tej pory (listopad 2009) nie otrzymałam żadnej informacji od niego. Stwierdziłam, że sama uporam się z tą sprawą i poszłam do Belastingdienst gdzie zaniosłam wszystkie dokumenty. Poinformowano mnie, iż faktycznie Pan Spaans popełnił błąd. Musiałam skserować wszystkie dokumenty i wysłać do BelastingDienst i na szczeście sprawa dobrze się skończyła, bo dostałam wszystkie pieniądze z powrotem. Niestety nie za sprawą Pana Spaansa.
Uważam, że €60 które wziął powinnam dostać z powrotem, ponieważ lepiej wypełniłabym to sobie sama (za darmo) a do tego musiałam jeszcze zajmować się rozwiązywaniem jego błędów. Z resztą pracownik BelastingDienst z którym rozmawiałam o sprawie, polecił mi aby następnym razem zwracać się bezpośrednio do nich o pomoc w poprawnym wypełnieniu zeznania ponieważ (cytat) "my robimy to za darmo i do tego lepiej".
Uważam, że Pan Spaans jest zupełnie niekompetentną i nieodpowiedzialną osobą. Nie będę dochodzić zwrotu kosztów jego "usług", bo zapewne nie ma to szans powodzenia (z resztą w uczciwość Pana Spaansa nie wierzę), chcę jedynie przestrzec innych, aby wybrali inne biuro zajmujące się rozliczeniami. To co opisałam to suche fakty, każdy może wyciągnąć z tego wnioski dla siebie.

[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 2:51 pm ]
HUĆ ANNA napisał/a:
czytając w internecie krytykę o firmie rozliczeniowej(podatki)Wester Haege że Pan Spaans to oszust nasuwa mi się na myśl przysłowie "Polak potrafi".Polacy potrafią,szczególnie ci wyjeżdżający za chlebem(nie wszyscy myślę że ok.30%)odwracać kota ogonem a szczególnie wtedy gdy idzie o pieniądze .Potrafią i to nie w swoim kraju dobierać się do skóry i obczerniać takiego Pana jakim jest Pan Spaans i jego firma rozliczeniowa Wester Haege.Firma ta to jedna z najlepszych firm rozliczeniowych w Holandii.Firma Wester Heage to firma wiarygodna biorąca,uważam,najniższą cenę za rozliczenie od osoby, przysyłająca po rozliczeniu na adres dokumenty.Firma Wester Haege robi to co do niej należy z całą odpowiedzialnością a reszta należy do Belastingdinst.To tam się czeka niekiedy pół roku a czasem rok i dłużej.To jest Urząd Skarbowy(przypominam) i to od nich zależy kiedy dostanie się zwrot a nie od Wester Haege.Nie mieliśmy nigdy problemów z tą firmą dlatego uważam że należą się tu komuś przeprosiny!!!

Tak, z cała pewnością mnie należa sie przeprosiny od Pana Spaansa za niekompetentne wykonanie swoich obowiązków zawodowych i pobieranie pieniedzy za nic.

kolezanka555 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 11:40 am   

Uwazajcie tez na firme Sairam z Deen Haag..ta baba ludzi kantuje.
Dziekuje za posta..

pch-poland 
Poczatkujacy
Podateknl

Wysłany: Pon Gru 21, 2009 3:17 pm   

nollewska napisał/a:
Vigo - zadzwon do urzedu podatkowego w Heerlen i sprawdz czy tam jest Twoje zeznanie podatkowe. Tam wysyla sie zeznania podatkowe obcokrajowcow i tam powinno byc Twoje zeznanie podatkowe. Sprawdz!
Ola_jchs - pracodawca nie ma prawa do rozliczania podatku, sa to najczesciej osoby niekompetentne, ktore nie znaja najnowszych przepisow, a poza tym jako pracodawca nie moze dokonac rozliczenia. Rozliczenia moze dokonac jako osoba prywatna.
UWAGA: wczesniej informowalam, iz w holenderskim UP od 1 lipca 2008 pojawil sie blad w systemie. Oznacza to, ze zwroty podatku za 2007 r. beda z opoznieniem. Urzad przyznal sie do bledu i obiecuje jak najszybciej zalatwic sprawe dopisujac odsetki za zwloke do kazdego zwrotu podatku.
To nie jest wina, czy nieudolnosc osoby rozliczajacej czy Kancelarii, powazny blad powstal w systemie urzedu i musimy wszyscy cierpliwie czekac na usuniecie bledu.

To prawda.

Odpowiedz do tematu