NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy jest mi potrzebny meldunek w PL ?
Autor Wiadomość
babajaga82 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 10:27 pm   

Żeby wyrobic dowod w PL nie mając meldunku, nie potrzebujesz żadnej zgody wojewody, ani nic takiego, poprostu w rubryce 'adres zamieszkania' wpisujesz brak, tak też będzie w dowodzie. Osoba z takim dowodem ma status ''bezdomnego''

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:08 pm   

wracając do głównego wątku to uwazam że sam musisz zdecydowac czy chcesz być zameldowany w PL bo takiego obowiazku nie masz.Tym bardziej jesli mieszkasz za granicą to zameldowanie w Polsce to jakby oszustwo.Kiedy będziesz chciał wrócic to zawsze mozesz sie zameldować ponownie (jesli bedziesz miał gdzie).Jeśli uważasz że tutaj (w NL) chcesz przebywać dłuzej to po co w takim razie potwierdzać fikcję.To moje zdanie.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:17 pm   

jedrzej2225, niby racja. Ale jednak czasem w Polsce moze sie przydac.
Do autora watku:
Jezeli masz meldunek to sie go na razie nie pozbywaj. W swoim (polskim) urzedzie miasta mozesz zlozyc oswiadczenie, ze przebywasz stale za granica. To cos jak czasowe wymeldowanie, ale bez koniecznosci zmiany dokumentow. Waznosc takiego oswiadczenia to max chyba 6 lat. Sam z tego korzystalem swego czasu, bo to pomagalo wymigac sie od wojska :-)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:18 pm   

zaq napisał/a:
Nie pisalem o Holandii, a o Polsce.
Czy Holender moze nie byc nigdzie zameldowany (np. w prawku nie ma wpisanego adresu)? Albo zameldowac sie gdzies (np. wynajmujac mieszkanie) bez wpisywania tego adresu do dokumentow?
Także w Holandii sa osoby bez zameldowania,a co do dokumentów typu prawo jazdy to chyba w żadnym kraju europejskim nie otrzymasz go bez meldunku.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:20 pm   

A co w przypadku kiedy masz zameldowanie, robisz prawko, po czym sie wymeldowujesz. Tracisz prawko?

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:35 pm   

zaq, nie tracisz ... niby czemu?
sa nadal Twoje

:039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:41 pm   

zaq napisał/a:
A co w przypadku kiedy masz zameldowanie, robisz prawko, po czym sie wymeldowujesz. Tracisz prawko?
Prawo jazdy jest to PRAWO do poruszania sie jakims tam pojazdem i najczęściej zdobywasz je dozywotnio i tylko sąd może je tobie odebrac.Tak wiec nie mieszaj pojęc.A papierek który jest dowodem twoich uprawnień wydaje administracja twojego miejsca zamieszkania.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:54 pm   

Gochna H: wiem, ze nie tracisz. Pytanie bylo bardziej retoryczne :)
jedrzej2225, teraz w PL mozesz nie posiadac stalego miejsca zamieszkania. A co za tym idzie, w dokumentach w polu adres masz wpisane "BRAK". Teoretycznie dokument z urzedu miasta z informacja o twoim czasowym zameldowaniu powinien wystarczyc do zalatwienia WSZYSTKICH spraw urzedowych. Niestety nie zawsze tak jest.
W Holandii np. kupujac auto, mozesz sie wylegitymowac wlasnie takim zaswiadczeniem z urzedu miasta. W Polsce nie. I o tym wlasnie byly wszystkie moje wszesniejsze posty.
Jeszcze mi sie jeden przyklad znalazl: http://miasta.gazeta.pl/p...99,2777596.html
Niby nie ma problemu, a jednak jest.
Ostatnio zmieniony przez zaq Pią Wrz 04, 2009 11:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 9:54 am   

2005-06-20, ostatnia aktualizacja 2005-06-20 00:00 troche sie od tamtej pory zmienilo na temat zamelodania ;)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 6:47 pm   

zaq napisał/a:
Gochna H: wiem, ze nie tracisz. Pytanie bylo bardziej retoryczne :)
jedrzej2225, teraz w PL mozesz nie posiadac stalego miejsca zamieszkania. A co za tym idzie, w dokumentach w polu adres masz wpisane "BRAK". Teoretycznie dokument z urzedu miasta z informacja o twoim czasowym zameldowaniu powinien wystarczyc do zalatwienia WSZYSTKICH spraw urzedowych. Niestety nie zawsze tak jest.
W Holandii np. kupujac auto, mozesz sie wylegitymowac wlasnie takim zaswiadczeniem z urzedu miasta. W Polsce nie. I o tym wlasnie byly wszystkie moje wszesniejsze posty.
Jeszcze mi sie jeden przyklad znalazl: http://miasta.gazeta.pl/p...99,2777596.html
Niby nie ma problemu, a jednak jest.
Zaq tyle,że chyba trzeba patrzeć trochę z innej strony.Kolega który załozył temat oczekuje rady czy straci cos jak nie bedzie miał zameldowania w Polsce.A niektórzy piszą tutaj że teraz nie trzeba mieć stałego zameldowania i mozna załatwić to lub tamto.Sorry ja tez nie mam w PL zameldowania.Mieszkam tutaj i prawo jazdy wymieniłem na holenderskie,dowód osobisty mam juz niewazny.Ale do czego jest mi on właściwie potrzebny,czy paszport nie wystarczy.A co do zameldowania w Polsce,mam stały adres tutaj,po co więc drugi stały czy tymczasowy adres.Kazdy ma prawo mieszkać na terenie EU i wystaczy mu jeden adres zamieszkania.Nic się na tym nie traci,obywatelstwa nikt nie zabierze,emerytura i tak obejmuje okres zatrudnienia z kazdego kraju.Więc kończąc uważam że nie ma żadnej korzyści z posiadania dwóch adresów zamieszkania.Przynajmniej dla tych którzy z Holandią wiążą swoja przyszłość.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 9:18 pm   

Baez stalego adresu zamieszkania niestety jak zatrzyma cie policja mandacik plACISZ OD REKI.
Jesli idziesz cokolwiek zalatwic w gminie masz ogromne problemy i bedzie to wieki trwalo.
Powiedzmy tak a co ci zaszkodzi kiec meldunek w PL . Koszta niewielkie a udogodnienia ogromne.

marcinekpl 
Gaduła
The one and only

Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 8:17 am   cd

Dziekiuje wszystkim za rady, chyba najlepiej bedzie sie wymeldowac czasowo, pisal o tym jeden kolega, ale najpierw musze sie z tym przespac i wtedy podjac decyzje, Pozdrawiam

carrera.st 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 9:29 pm   

w tej sytuacji proszę o pomoc ekspertów-Polaków,o wypowiedź tej sprawy,
mam meldunek w Pl-stały,i cała korespondencja z NL dochodzi na ten adres,a teraz jestem w trakcie załatwiania meldunku tutaj w NL,tego wymaga ode mnie makler,.I co w tej sprawie mam zdziałać?,i czy można mieć dwa meldunki?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 9:42 pm   

mozna. ja tak mam.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

carrera.st 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 9:56 pm   

No to git!!!! dzięki za zwięzłą odpowiedź :038:

Odpowiedz do tematu