NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ubezpieczenie a emerytura
Autor Wiadomość
baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 7:37 pm   

tomasz7730,
czy postawienie jeden raz tego samego pytania bylo za malo ??
A tak pozatym gdybys sie troche potrudzil i poczytak podane ci wczesniej linki bys juz znal odpowiedz na twoje pytanie.
Wiec do roboty .

tomasz7730 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 7:40 pm   

baileys napisał/a:
tomasz7730,
czy postawienie jeden raz tego samego pytania bylo za malo ??
A tak pozatym gdybys sie troche potrudzil i poczytak podane ci wczesniej linki bys juz znal odpowiedz na twoje pytanie.
Wiec do roboty .

przepraszam ale naprawdę nie dysponuję taką ilością czasu, żeby te wszystkie infromacje dokładnie przeczytać...przejrzałem na szybko i nie znalazłem takiej informacji (moze przeoczyłem)...
Przepraszam ale też z drugiej strony czy nie łątwiej jest po prostu odpowiedzieć na pytanie a nie strofować kogoś??? :)

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 7:43 pm   

tomasz7730 napisał/a:
z drugiej strony czy nie łątwiej jest po prostu odpowiedzieć na pytanie a nie strofować kogoś???

zasady sa takie same dla kazdego.
A jak chcesz sobie skrocic czytanie to przeczytaj odpowiedzi Beaty w tym temacie ona wszystko fajnie wytlumaczyla .
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Wrz 20, 2009 7:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

AgaL
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Sty 13, 2010 3:37 pm   

A ja mam pytanie czy opłaca się wykupienie brakujących lat czy nie? I tak naprawde czemu ono słuzy? Pytam, bo dostałam list, że moge to zrobic i nie wiem co robic.

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 6:28 pm   

Czy są na forum osoby oferujące ubezpieczenia? Interesuje mnie wykupienie paru opcji. Jeśli jest ktoś taki to proszę o wiadomość na priwa.

yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 8:52 am   

A ja mam takie pytania w tym temacie )

Pracuje przez agencje, umowa wg NBBU. Przez pierwsze 26 tyg nie byly odprowadzana skladki emerytalne (faza I), po 26 tygodniach przeszedlem w faze II gdzie powinny byc odprowadzane skladki. Po otrzymaniu kolejnych salarisow caly czas byla wbita faza I jednak. Po interwencji agencja przeprosila, przyznala mi racje ze powinienem od daty ktora podalem byc w fazie II. Jednak nikt mi nie potrafi udowodnic ze po tej korekcie zaplacili zalegle skladki. Dostalem info ze w systemie jest dobrze i to wyjasnienie z ich strony (printscreen z systemu z data od kiedy powinny byc placone - tyle ze to to ja tez wiem i sam to zglosilem jak zauwazylem ze jestem w fazie I a powinienem juz byc w drugiej).

Pytanie 1 - Jak moge sprawdzic czy moje skladki zostaly faktycznie odprowadzone?

Z agencji dostalem info ze teraz na salarisie moge sprawdzic - jest pozycja Pensioen basis -czyli kwota ktora zostala odprowadzona (ale to tylko biezace).

Po 26 tygodniach jesli agencja mnie zglosila do funduszu emerytalnego to stalem sie uczestnikiem funduszu emerytalnego. Czy powinienem dostac jakas informacje od funduszu ktorego czlonkiem stalem sie ze zostalem przylaczony? Jak na razie to nawet nie wiem czy tak sie stalo, a jesli tak to nie znam nawet nazwy... czy agencja powinna przekazac wiecej informacji odnosnie wybranego funduszu? Jak np numer rejestracyjny w systemie Stiplu o ktorym przeczytalem (co widze ze jest wazne w momencie zmiany pracy kiedy nowy pracodawca podlega innemu funduszowi)?

Odnosnie innej kwestii - tez tu bylo poruszone - co moge zrobic jesli pracodawca w ogole nie chce wystapic o 30% ruling dla mnie? Prosze sie od trzech miesiecy i jestem zbywany i wiem ze nic nie zalatwie. Mam podstawy do otrzymania jednak jak moge to zalatwic jesli pracodawca ma olewke? Przeciez to on musi potwierdzic ze mial problem ze znalezieniem pracownika i dlatego zdecydowal sie na pracownika z poza NL (a tak bylo bo pierwszenstwo ma u nas Randstad a ze nie mogli znalesc holendra to firma zwrocila sie do polskiej agencji i tak zostalem zatrudniony). Gdyby nie to ze to musi zaqlatwioc pierwszy pracodawca ... ech Da sie to jakos zalatwnic czy przez tego goscia pojdzie mi to kolo nosa?

Jesli ktos potrafi udzielic rzetelnej odpowiedzi bede wdzieczny .

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 3:29 pm   

powinienies dostac list od funduszu gdzie jestes zapisany... tam bedzie dokladnie napisane od kiedy sa placone skladki... czasem to troche trwa zanim dostaniesz taki list...

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Paź 01, 2010 6:29 pm   

Mam pytanie odnośnie emerytury AOW.Czy ktoś dokupował sobie brakujące lata ubezpieczenia emerytalnego AOW, jesli tak to czy potrzeba duzo papierow np.zarobki z PL za lata poprzednie itd.

oland
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 10, 2012 3:05 pm   Czytając posty wynika że warto zameldowac sie w Holandiii

Czytając posty dotyczące emerytury mam pytanie:
1. warto zameldowac sie w Holandii ?

2. czy musimy miec ciaglość 26 tyg by miec 2 filar?

Andrzej

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Mar 10, 2012 5:42 pm   

1. tak, bo dostajesz 2% minimum za kazdy rok zameldowania
2. to juz zalezy czy bedziesz odprowadzal dobrowolne skladki

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

angelika30 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 12, 2012 5:48 pm   

mi skladi oplaca biuro ale nie sadze ze sa to jakies duze kwoty..chyba zaczne sama oplacac ,,ile mniej wiecej wy placicie miesiecznie???? moje biuro oplaca skladki w stipp a wy w jakich funduszach macie i mozecie polecic?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 12, 2012 6:57 pm   

ja odkladam w Nationale Nederlanden 5% i drugie tyle dorzuca mi pracodawca, plus jeszcze stare polisy w National Nederlanden w Polsce tez kilkaset pln/miesiac

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

angelika30 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 12, 2012 7:23 pm   

aha rozumiem ja w pl tez mam w nationale nederlanden no ale narazie nic tam nie wplacam odkad nie pracuje w pl,,,musze sie dowiedziec ile moj pracodawca mi wplaca na loonstroku tego nie mam co dziwne!! i wtedy zaczne tez sama oplacac,ale lepiej oplacac w tym samym co pracodawca czy obojetne to jest??

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 12, 2012 7:28 pm   

Ja raz do roku dostaje on NN koperte z informacja ile mam odlozone

Odpowiedz do tematu