NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
hipoteka na 30 lat
Autor Wiadomość
michaulina
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 4:00 pm   hipoteka na 30 lat

witam mam pytanie hipoteka jest na dlugie 30 lat ,co sie dzieje z pieniedzmi wplaconymi przez nas jesli zamierzany nasze miszkanko sprzedac powiedzmy po 10 laach?? jak wyglada rozliczenie z bankiem ,tracimy wszystkie zainwestowane pieniadze czy tez nie??? pozdrawiam michal

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 4:32 pm   

zapewne "gorke" po sprzedazy mieszkania dostajesz "do reki" po potraceniu kosztow banku (napewno sa w umowie)
Jak okaza sie, ze mieszkanie zostalo sprzedane za mniej niz zostalo do splacenia do doplacasz gotowke

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:29 am   

michaulina, zalezy jaka hipoteke miaes.
Bo jesli tylko splacales rente to masz tylko to co zarobisz na sprzedarzy. Jesli mials oszczednosciowa hipoteke to ta "gorka "nie bedzie taka wielka bo jak mowi marcin odlicza ci koszta bankowe i inne takie i zostaje nie wile.

ewa_palka 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Paź 02, 2009 10:06 am   

My właśnie w tym tygodniu byliśmy i notariusza podpisać akt własnoscie :D (to tak w ramach pochwalenia się :P ) Mamy też hipoteke ma 30 lat i rzeczywiście zależy to od rodzaju hipoteki, ale każdy doradca doradzi Ci spaarhipoteek. Wygląda to w ten sposób, że spłacasz miesięcznie jakąś tam kwote,z której belasting notabene zwraca Ci podatek, i te pieniądze się odkładają. Po 10 latach spłacisz ok. 25 tysiecy. Jeżeli zdecydujesz się sprzedać mieszkanie i uda Ci się zrobić to za tą kwote za którą kupiłeś, dostajesz te 25 tys (wiadomo, że jakieś tam koszty na pewno bank sobie podolicza, ale nie sądze żeby było to bardzo dużo) Działa to tak, że poprostu nie spłacasz bankowi jako tako tej hipoteki, tylko oszczędzasz (dlatego spaarhypoteek) całą kwote, żby po 30 latach oddać bankowi w całości. Więc jeśli sprzedasz mieszkanie, możesz całą kwote oddać, a zaoszędzone pieniądze wracają do Ciebie :)

Dlatego też gorąco polecam kupowanie mieszkania! Policz sobie ile wydajesz na czynsz z którego nic nie masz! A taka hipoteka to świetny plan oszczędnosciowy :)
pozdrwiam
Away from the world you rejected.

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Pią Paź 02, 2009 10:31 am   

czy kupujac dom za 130tys. w hipoteke bede musial cos wplacac wlasnej kasy czy da rade w calosci w kredyt wziasc na dom ?

jakusto3 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 12:12 pm   

Jeżeli kupujesz dom, nie ma konieczności żebyś miał dokładać do tego swoje pieniądze. Banki udzielają zwykle kredytu na 110 % wartości nieruchomości. Ja kupiłam dom za 189 tys, a otrzymałam 206 tys kredytu na tzw. koszty okołokredytowe, notariusze, itp.
Musiałam tylko wyłożyć pieniądze na polskiego pośrednika, ale to są groszowe sprawy.
W hypotheekshopie udzielą ci wszelkich informacji.

tommy24 
Poczatkujacy
tommy24

Wysłany: Czw Paź 08, 2009 8:02 pm   

Witam.A napisz mi proszę czego od ciebie żądali aby udzielić ci hipoteki(stały kontrakt,coś pozatym ?)
Może wyjasnie o co mi chodzi.Mieszkam w nl z żona,lecz tylko ja mam kontrakt.
I teraz moje pytanie na jaka kwotę mogę liczyć występując o hipotekę w moim przypadku,zarabiam jak przeciętny holender.Gdzie najlepiej się udać po hipotekę? Do własnego banku(w moim przypadku AbnAmro) czy np.hypotheekvisie,hypotheekshop itp...

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Czw Paź 08, 2009 8:33 pm   

bylem dzis u maklera byla ulotka o sypsydii ? z gminy jesli kupie mieszkanie mam ponizej 35 lat, 1rok mimum mieszkam w gminie, zameldowany nie mam swego domu
to ze moge od nich dostac od 10 do 40 tys. € i teraz moze ktos wie, czy to jest taka pomoc w zakupie domu bezwrotna ze oddac nie trzeba ?

ewa_palka 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 08, 2009 9:03 pm   

Dyszka, My też to mamy, jest to 'koopsubsitie' ;) jest to bezzwrotne, polega to na tym, że zwracają Ci pieniądze miesiecznie, tzn nie dostajesz tych 40 tys. jednoraowo, tylko sukcesywnie w trakcie spłacania kredytu.

tommy24 Potrzebujesz przede wszystki ten kontrakt, oczywiście meldunek, mile widziana rejestracja w IND. Po za tym całe mnóstwo innych papierków, które załatwia sie już w trakcie, takich jak kosztorys, pozolenie na zamieszkanie z gminy, ale to już wszystko należy do kompetencji załatwiającego kredyt. Pytasz, gdzie najlepiej się udać: moge Ci powiedziec z doświadczenia, że najlepiej znaleźć hypoteekadviseur, on wszystko wyjaśni od początku do końca, bo my zaczeliśmy od maklera i źle się to skończyło..może dlatego, że to był surinamiec :] ale polecam naprawde doradce hipotecznego, moge Ci nawet dać numer do mojego, bo jest kompetentny :)

mam nadzieje, że troszke pomogłam :)
Away from the world you rejected.
Ostatnio zmieniony przez ewa_palka Czw Paź 08, 2009 9:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Paź 09, 2009 5:54 pm   

tommy24 napisał/a:
Witam.A napisz mi proszę czego od ciebie żądali aby udzielić ci hipoteki(stały kontrakt,coś pozatym ?)
Może wyjasnie o co mi chodzi.Mieszkam w nl z żona,lecz tylko ja mam kontrakt.
I teraz moje pytanie na jaka kwotę mogę liczyć występując o hipotekę w moim przypadku,zarabiam jak przeciętny holender.Gdzie najlepiej się udać po hipotekę? Do własnego banku(w moim przypadku AbnAmro) czy np.hypotheekvisie,hypotheekshop itp...
To że żona nie pracuje nic nie przeszkadza.Ważne jest że masz stały kontrakt,no i oczywiście odpowiednie dochody.Możesz liczyć na kredyt w wysokości około 4x roczny zarobek brutto. Tzn. jak zarobiłeś 40.000 w poprzednim roku (z nadgodzinami,premiami itp) to możesz liczyć na kredyt w wys.160.000.Nie potrzebujesz żadnej wpłaty własnej.Wszystkie opłaty pokrywa kredyt.Musisz zacząć od pośrednika kredytowego.ABN odradzam bo marne szanse (w moim przypadku tak było),ale doradcy (pośrednicy kredytowi) mają oferty z banków które specjalizują się w hipotekach.

tommy24 
Poczatkujacy
tommy24

Wysłany: Pią Paź 09, 2009 6:39 pm   

No tak 4x roczne wynagrodzenie brutto to niestety za mało na rzędówkę w okolicy Aalsmeer :-( A mówisz że AbnAmro odradzasz,a gdzie szukać tych pośredników kredytowych? W necie ?
Ps.dzięki za zainteresowanie tematem
Ostatnio zmieniony przez tommy24 Pią Paź 09, 2009 6:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Paź 10, 2009 2:16 pm   

Tommy 24 szukaj w twojej okolicy najlepiej zacznij od książki telefonicznej.Możesz zapytać u pośrednika nieruchomości. Ja odwiedziłem kilka banków w moim mieście.ABN,Rabo i ING nie bardzo chciały.Znalazłem jednak pośrednika w SNS Bank.

aymar 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Paź 29, 2009 4:52 pm   

Czy to prawda że biorąc hipotekę w NL wiarygodność kredytową sprawdza bank w Polsce?Ponoć sprawdzają czy ma się w PL długi itd.Wy byliście sprawdzani proszę o opinię dotyczy to kogoś mi bliskiego więc liczę na Waszą wiedzę.Pozdr

lusia0101 
Gaduła nad gadułami :-)
UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 6:01 pm   

my bralismy w nl hipoteke w 2007roku, przedstawiciel pytal o mnie co mam w polsce ale zadnego oficjalnego dokumentu odemnie nie chcial. nie wiem czy mnie sprawdzali ale mysle ze nie.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 12:06 am   

sprawdzaja w BKR...

Odpowiedz do tematu