Przesunięty przez: Gochna H Pią Paź 02, 2009 3:58 pm |
rozszerzenie diety niemowlaka |
Autor |
Wiadomość |
dandek24
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 5:25 am rozszerzenie diety niemowlaka
|
|
|
witam wszystkie mamy ktore chetnie podziela sie ze mna informacja jak rozszerzaly diete swoim maluszka. Moj synek skonczyl 6 miesiecy i wiem ze trzeba wprowadzic gluten - nawet nie wiem czy nie jest juz za pozno - karmie maluszka piersia. Prosze o porade skad ten gluten wziazc bo w gotowych sloiczkach tych dla 6 miesiecznych dzieciaczkow nie ma glutenu.A i jeszcze chcialam zapytac czy wasze maluszki tez karmicie w nocy ? bo jak bylam wczoraj w consulatie biuro to powiedzieli mi ze mam w nocy nie karmic dziecka ze musi miec 12 godzin przerwy???? |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 8:49 am ja
|
|
|
to tylko moja opinia mamy 2 dzieci. obydwoje wykarmilam piersia (starsze do 1,3 roku mlodsze do 1 roku) jak dzieci mialy pol 5 misiecy zaczelam podawac przetarte warzywa i owoce lub w sloiczkach produkty, i kaszki. nie przejmowalam sie jakims glutenem (gluten jest w wielku produktach ale w dzieciecych sloiczkach go wykluczja)! mimo rad od cnsultatiebureau ja wiele rzeczy robilam jak serce mi podpowiadalo. i tak karmilam dzieci w nocy tak chyba do rokum, zreszta do pol roku karmilam dziecko na rzadnie. maluszek wstaje w nocy nie tylko z glodu ale tez zeby byc z mama. ja spalam ze swoimi dziecmi w jednym lozku wiec w nie musialam nigdzie wstawac i biegac mleko dotowac czy isc gdziesusiasc i karmic. poprostu obrucilam sie na druga strone puk-cycusio i ok. najadli sie i dawaj w kimono!
to bylam ja, a ty zrobisz jak uwazasz, ale mowie wszystko co mowia tu w consultatiebureau to pewne sugestie, mozesz ale nie musisz sie nimi kierowac. |
|
|
|
|
elzbieta388
Poczatkujacy elzbieta388
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Gru 2007 Posty: 18 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 9:14 am
|
|
|
Gluten to bialka roslinne.Wystepuja w pszenicy,zycie,jeczmieniu,owsie.Zmieszane z woda i maka daja ciastu elastycznosc i kleistosc.Ugniatanie rozprowadza gluten w ciescie.Niektorzy ludzie nie toleruja glutenu dlatego musza przejsc na diete bezglutenowa ,co wiaze sie z tym,ze musza spozywac tylko i wylacznie make kukurydziana.
Jesli bedziesz miala jakies pytania w sprawie diety dziecka,napisz do mnie.Jestem dietetykiem.
Jesli chodzi o karmienie dziecka-polecam karmic malucha wtedy kiedy jest glodny.Nie sluchaj zadnych glupot .Ty jestes matka i rob to wszystko co robi matka,a nie ksiazki czy co powiedza inni ludzie!Zycze powodzenia. |
Ostatnio zmieniony przez elzbieta388 Pią Paź 02, 2009 9:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marte78
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Gru 2008 Posty: 191
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 9:16 am
|
|
|
ja mysle,ze lusia dobrze podpowiada.intuicja matki podpowie ci jak postepowac z dzieckiem.uwazam,ze jesli chodzi o zywienie to czytalam,powinnas powoli wprowadzac juz tarte swierze owoce i przetwory dzieciece w sloiczkach.ja jednak jestem za swiezyzna.pozdrawiami zycze powodzenia |
|
|
|
|
lajficzka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 9:23 am Re: rozszerzenie diety niemowlaka
|
|
|
dandek24 napisał/a: | witam wszystkie mamy ktore chetnie podziela sie ze mna informacja jak rozszerzaly diete swoim maluszka. Moj synek skonczyl 6 miesiecy i wiem ze trzeba wprowadzic gluten - nawet nie wiem czy nie jest juz za pozno - karmie maluszka piersia. Prosze o porade skad ten gluten wziazc bo w gotowych sloiczkach tych dla 6 miesiecznych dzieciaczkow nie ma glutenu.A i jeszcze chcialam zapytac czy wasze maluszki tez karmicie w nocy ? bo jak bylam wczoraj w consulatie biuro to powiedzieli mi ze mam w nocy nie karmic dziecka ze musi miec 12 godzin przerwy???? |
Do niedawna byl stary schemat zywienia i gluten wprowadzalo sie okolo 10 miesiaca,teraz wczesniej,zeby zapobiec celiaklii.
Gluten znajdziesz w kaszkach bambix,tych od 6-go miesiaca,z tylu jest napisane-bevat gluten.Ja osobiscie uwazam,ze 6 miesiac to zbyt wczesnie,moje dziecie zle znioslo gluten,mimo ze podalam bardzo malo,tak jak zalecaja czyli jedna lyzeczke a reszta zwykly kleik.
http://www.nutricia.com.p...at_zywienia.php a oto nowy schemat zywienia niemowlat,poczytaj sobie. |
Ostatnio zmieniony przez lajficzka Pią Paź 02, 2009 9:25 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dzidzia
Poczatkujacy szara myszka
Wiek: 42 Dołączyła: 13 Paź 2007 Posty: 6 Skąd: Stavenisse
|
|
|
|
|
monis86
|
Wysłany: Pią Paź 09, 2009 1:58 pm
|
|
|
no tak weekend ledwo co sie zaczal a ja bede musiala isc do pracy w niedziele ale jakos trzeba dac sobie rade co nie zawsze mozna poszalec w piatek w sobote dojsc do siebie a w niedziele mykac do pracy ha ha |
|
|
|
|
|