Przesunięty przez: Gochna H Pią Sie 13, 2010 4:18 pm |
Mandat za parkowanie w niedozwolonym miejscu |
Autor |
Wiadomość |
Damian639
Poczatkujacy den haag
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 6:14 pm Mandat za parkowanie w niedozwolonym miejscu
|
|
|
Witam w niedziele tj wczoraj dostałem bonusa w postaci mandatu za zaparkowanie na chodniku. mandat jest na kwotę 60Euro. chcę go opłacic by nie miec problemów ale zgubiłem go
gdzie znajdę w rotterdamie placówkę gdzie mógłbym opłacic ten mandat? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 06, 2014 5:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kolezanka555
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Wrz 2009 Posty: 70
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 6:22 pm
|
|
|
coz..jezeli nasz pl tablice..nie ma sensu..
jezeli masz nl to szukaj.. |
|
|
|
|
luc79
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 6:30 pm
|
|
|
tez dostalem mandat na 60 euro auto na polskich blachach chcialem zaplacic mandat bylem na policji w banku i parkservice.....i go nie zplacilem poinformowali mnie ze przyjdzie mi do domu wiec czekam a bylo to 04.09.2009 do dzisiaj nic nie przyszlo |
|
|
|
|
iwona24
Nieśmiały użytkownik iwa
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 25 Wrz 2008 Posty: 75 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 7:07 pm
|
|
|
kolezanka555 napisał/a: | coz..jezeli nasz pl tablice..nie ma sensu..
jezeli masz nl to szukaj.. | co za rada! gratuluję |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 10:36 pm
|
|
|
iwona24 napisał/a: | kolezanka555 napisał/a: | coz..jezeli nasz pl tablice..nie ma sensu..
jezeli masz nl to szukaj.. | co za rada! gratuluję |
taka jest prawda, jak nie wiesz to nie pisz... tez dostalem mandat chcialem zaplacic, dzwonilem tu i tam (na pytanie gdzie to do urzedu wydajacego czyli gemente w moim wypadku) i mi powiedziano wprost, ze nawet jakbym chcial to nie zaplace... bo jak na pl blachach to idzie do jakiegos urzedu we fryzlandii i tam niby moznaby by zaplacic, ale nie bede jechal 200km zeby zaplacic, bo tylko osobiscie mozna z tego co mi powiedziala, no i mowila, ze na 100% nie beda wystepowac do wladz pl o dane wlasciciela auta, bo koszty administracyjne przewyzszaly by mandat... ale jak Cie zlapie policja na drodze to musisz zaplacic od reki 60€... tak to wyglada...
jak ktos mial inna przygode z checia przeczytam
ps. ja zmienilem autko i blachy polskie tez, wiec stare mandaty sie anulowaly.... hehe |
|
|
|
|
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 7:50 am
|
|
|
guust napisał/a: | ps. ja zmienilem autko i blachy polskie tez, wiec stare mandaty sie anulowaly.... hehe |
No i tu się mylisz. W bazie mają również twoje poprzednie numery. Więc tylko
kwestia czasu kiedy się połapią i przyślą mandat. |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 9:44 am
|
|
|
Damian639 napisał/a: | gdzie znajdę w rotterdamie placówkę gdzie mógłbym opłacic ten mandat? |
W Rotterdamie (w urzędzie) go nie zapłacisz.Wszystkie mandaty samochodów z blachami innymi niz NL,kierowane są bezposrednio do odpowiedniego biura wyznaczonego przez holenderskie Ministerstwo Sprawiedliwosci a mającego swoją siedzibę w Leeuwarden.Zapłacic mozesz go bezpośrednio w oddziale swojego banku lub za pośrednictwem bankowosci internetowej.Płatnosć nalezy dokonać na podany i odpowiedni numer konta bankowego (link do niego ponizej),w tytule wpisując swoje dane osobowe,datę upomnienia oraz numer tablic rejestracyjnych.Wazne,aby zachowac potwierdzenie wpłaty w razie ewntualnych pózniejszych roszczeń.W razie problemów lub pytań służe pomocą na priv.Powodzenia.
http://www.cjib.nl/onderw...er_betalen.aspx
[ Dodano: Wto Paź 13, 2009 10:02 am ]
guust napisał/a: | no i mowila, ze na 100% nie beda wystepowac do wladz pl o dane wlasciciela auta, bo koszty administracyjne przewyzszaly by mandat... ale jak Cie zlapie policja na drodze to musisz zaplacic od reki 60€... tak to wyglada... |
nie byłbym taki pewny ,tych swoich racji.Kazdy mandat dla obcokrajowców (samochodów na obcych blachach) jak juz powyzej napisałem kierowany jest do Centraal Justitiee Incasso Bureau w Leeuwarden.Po wejsciu do Strefy Schengen,polski system informacji danych osobowych,połączony jest z systemem europejskim.Na podstawie swobodnej (podstawnej oczywiscie) wymiany danych osobowych zdobycie Twoich danych osobowych przez odpowiedni organ holenderskiego Ministerstwa Sprawiedliwosci nie jest problemem tym bardziej finansowym.A koszt dodatkowy jaki admnistracja ponosi, to koszt jednego znaczka do Polski czyli +/_ jeden euro.
Bądz pewny,ze ani stare ani nowe mandaty nie anulowały się.Kwestia czasu....Niektóre urzędy w NL słynął z opieszchałosci, w szczególnosci ten opisany powyżej. |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
|
|
|
|
kaeteck
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 11:29 pm
|
|
|
Ja dostalem mandat za parkowanie, samochod na PL tablicach i przyszedl do mnie po pol roku do domu do Polski tylko ze w kwocie 2 razy wyzszej, wiec radze placic na bierzaco
Pozdrawiam |
|
|
|
|
iwona24
Nieśmiały użytkownik iwa
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 25 Wrz 2008 Posty: 75 Skąd: Haga
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 2:49 pm
|
|
|
my za niezapłacony mandacik otrzymalismy blokade na kole, taka miła niespodzianka na dzień dobry dodam, ze auto było na polskich rejestracjach
Damian639 zycze powodzenia, bo checi do zapłacania nie brakuje |
Ostatnio zmieniony przez iwona24 Śro Paź 14, 2009 2:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kolezanka555
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Czw Paź 15, 2009 1:10 pm
|
|
|
a na moim mandacie nie było rachunku konta..wiec dałam sobie spokój.. coś wypisali..podpis i tyle!
ciekawe po ilu latach przepadają te mandaty, ktoś wie? |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Czw Paź 15, 2009 9:44 pm
|
|
|
marcelis28,
koszty administracyjne to nie tylko znaczek, ale tez czas poswiecany przez pracownika.... ale ok, jesli uwazasz ze to jest mniej niz 60E to spoko....
Jesli ktos dostal mandat do polski, to ok, komus sie widocznie chcialo z holendrow... Ja osobiscie czekam juz przeszlo pol roku, a znajomi po rok albo dwa... a co do otrzymania mandatu wtedy... hmmm wolalbym isc do sadu w NL i upominac sie swoich praw tutaj, bo niby jakim prawem mialbym placic 2 razy wyzszy.... jesli znalezli w PL ze jestem wlascicielem auta, to powinni znalezc tez ze jestem tu zameldowany i tutaj mi wyslac a nie do PL... poza tym, w samych urzedach jest problem z placeniem... bo mi powiedziano, ze mozna tylko osobiscie, a nie przelewem... ale ok, moze jest taka mozliwosc, ja tylko opisuje moje doswiadczenia i spostrzezenia, kazdy moze miec inne ;p
ps. zebym nie wyszedl na obronce tych co nie placa... chcialem tylko podkreslic ze ja chcialem zaplacic ale w urzedzie (holenderskim) mi powiedziano ze nie ma sensu... |
Ostatnio zmieniony przez guust Czw Paź 15, 2009 9:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 10:14 am
|
|
|
kolezanka555 napisał/a: | a na moim mandacie nie było rachunku konta..wiec dałam sobie spokój.. coś wypisali..podpis i tyle!
ciekawe po ilu latach przepadają te mandaty, ktoś wie? |
Tutejsze "osoby dozoru porządkowego" (odpowiednik polskiej Straży Miejskiej) nie są upowaznione do wystawienia Ci rachunku.Pozostawiają oni jedynie pisemne powiadomienie o nałozeniu sankcji karnych, zgodnych z opłatami karnymi ustawowo przyjętymi.Jezeli jestes w posiadaniu samochodu z NL tablicami,na otrzymanym druczku powinien widnieć adres miejscowego urzędu (lokalnego) w którym mozna dokonać wpłaty.Z kolei będąc w posiadaniu samochodu z PL tablicami rej. informowani zostajemy, o nałozeniu na nas sankcji karnych w wysokosci X,oraz skierowaniu dokumentacji do Centraal Justitiee Incasso Bureau w Leeuwarden,skąd otrzymamy fakturkę (rachunek) z podanych numerem konta bankowego na które nalezy dokonać określonej wpłaty. |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
|
|
|
|
kolezanka555
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 11:55 am cóż..oto moja odp.
|
|
|
Z kolei będąc w posiadaniu samochodu z PL tablicami rej. informowani zostajemy, o nałożeniu na nas sankcji karnych w wysokosci X,oraz skierowaniu dokumentacji do Centraal Justitiee Incasso Bureau w Leeuwarden,skąd otrzymamy fakturkę (rachunek) z podanych numerem konta bankowego na które należny dokonać określonej wpłaty.[/quote]
Auto nie stoi na nas..więc raczej nic nie przyjdzie..a jak przyjdzie to zapłacimy..he he
Cóż..stanęliśmy na 5 min..bo weszłam do sklepu..a oni zdarzyli pójść i wystawić mandat..nieźle.. teraz zawsze trzy razy się rozglądam za parkometrami..bo nie lubie takich niespodzianek za wycieraczką.. |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 12:13 pm
|
|
|
guust napisał/a: | koszty administracyjne to nie tylko znaczek, ale tez czas poswiecany przez pracownika.... ale ok, jesli uwazasz ze to jest mniej niz 60E to spoko.... |
zle mnie chyba zrozumiałeś...mnie generalnie chodziło o kwotę upomnienia (tzn.60 E) plus znaczek do Polski,czyli sumując ok. ~62 euro.Centraal Justitiee Incasso Bureau jest organem holenderskiego Ministerstwa Sprawiedliwosci,a co za tym idzie jest finansowane przez Państwo.Koszty administracyjne doliczane są dopiero przy wtórnych upomnieniach.O ile dobrze pamiętam przy drugim upomnieniu koszty te są powiększone o 50%,a przy trzecim koszty wynoszą dwukrotnosc "proponowanej" kary.
guust napisał/a: | ps. zebym nie wyszedl na obronce tych co nie placa... chcialem tylko podkreslic ze ja chcialem zaplacic ale w urzedzie (holenderskim) mi powiedziano ze nie ma sensu... |
guust,nie wiem jak długo przebywasz w NL i ile spraw miałes przyjemność załatwiać w holenderskich urzędach,ale jezeli przynajmniej kilka, to powinieneś wiedzić ze pod tym względem Holandia to taki "dziwaczny" kraj.Ile osob nie spytasz w tutejszym urzędzie o tę samą sprawę ,tyle róznych wersji odpowiedzi i prób rozwiązania jej.Myslę ze urzędniczka którą poprosiłes o pomoc w rozwiązaniu problemu,sama nie była za bardzo w temacie i poprostu chciała Cię zbyć najszybciej jak to tylko mozliwe..Nie rozumię tylko co to za pomoc w stwierdzeniu...,ze w tej sytuacji nic juz nie da się zrobić lub wszelka próba zapłaty nie ma najmniejszego sensu... .
P.S Ja na swój rachuneczek z kwotą, bagatela 231 euro (za przekroczenie prędkosci na autostradzie o 27 km/h) czekałem ponad 8 miesięcy.Na nic zdały się moje wyjaśnienia ze mam meldunek w NL (co zostało przez policjantów sprawdzone),a samochód na PL tablicach ,którym jechałem nalezy do żony będącej w NL w celach turystycznych.Papiery powędrowały do Leeuwarden,a pracownikom tamtejszego urzędu, "wklepanie" moich danych do komputera i wydruk faktury zajęło 8 miesięcy....
[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 12:43 pm ]
guust napisał/a: | hmmm wolalbym isc do sadu w NL i upominac sie swoich praw tutaj, bo niby jakim prawem mialbym placic 2 razy wyzszy.... jesli znalezli w PL ze jestem wlascicielem auta, to powinni znalezc tez ze jestem tu zameldowany i tutaj mi wyslac a nie do PL... |
Nie rozumię dlaczego dwa razy wyższy...,moze jest tego jakas przyczyna(np. nie dopełnienie wpłaty w terminie).
Na Twoim miejscu tak bardzo nie straszyłbym ich sądem mając tutaj od dłuższego czasu samochód na PL blachach i NL meldunek,bo moze sie okazać ze oprucz poniesionych ewentualnych kosztów sądowych ,będziesz musiał jeszcze doliczyć koszty związane z przerejestrowaniem samochodu na holenderskie tablice.Prucz praw w NL ,są jeszcze obowiązki....To tak na marginesie.... |
|
|
|
|
Ewa P

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 546 Skąd: NL
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 12:15 pm
|
|
|