Ubezpieczenie mieszkania |
Autor |
Wiadomość |
Mysza1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 1:14 pm Ubezpieczenie mieszkania
|
|
|
Witam,
od dwóch miesięcy mam mieszkanie "lokatorskie" (z przydziału), myślę, że powinnam je w jakiś sposób ubezpieczyć. Być może jest ktoś na forum, kto ma w tym zakresie doświadczenie i mógłby się swoją wiedzą podzielić
1. Czy takie ubezp. jest w Holandii obowiązkowe.
2. Od jakich zdarzeń warto w Holandii ubezpieczyć mieszkanie, oraz "dobytek" (sprzęt itp.).
3. Jakie są w przybliżeniu koszty tego typu ubezpieczenia.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 1:41 pm
|
|
|
koszty takiego ubezpieczenia nie sa wysokie , ale napewno trzeba sie ubezpieczyc od wlamania, pozaru
najlepiej zajrzyj na stronke www.ditzo.nl to jest jeden z taniszych i lepszych ubezpieczycieli
pozdrawiam
monika |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 10:54 pm
|
|
|
Ja wiem, ze mieszkania ze spoldzielni sa ubezpieczone przez spoldzielnie. Moge sie mylic.
Temu ubezpieczeniu nie podlega wszystko co jest w mieszkaniu, czyli dobytek wlasny powinien byc ubezpieczony przez lokatora. |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Czw Paź 15, 2009 5:50 am Re: Ubezpieczenie mieszkania
|
|
|
Mysza1 napisał/a: | Witam,
od dwóch miesięcy mam mieszkanie "lokatorskie" (z przydziału), myślę, że powinnam je w jakiś sposób ubezpieczyć. Być może jest ktoś na forum, kto ma w tym zakresie doświadczenie i mógłby się swoją wiedzą podzielić
1. Czy takie ubezp. jest w Holandii obowiązkowe.
2. Od jakich zdarzeń warto w Holandii ubezpieczyć mieszkanie, oraz "dobytek" (sprzęt itp.).
3. Jakie są w przybliżeniu koszty tego typu ubezpieczenia.
Pozdrawiam |
ad.1 Ubezpieczenie mieszkania nie jest w NL obowiązkowe.Kwestia dobrowolnego wyboru.
ad.2 Najlepiej od wszelkich mozliwych czyli pozar,włamanie,zalanie itp.
(w mieszkaniach spółdzielczych tzw.socjalnych, ubezpieczenie szyb mieszkania wliczone jest w cenę czynszu,w mieszkaniach własnosciowych juz nie-czyli równiez je zaleca się ubezpieczyć).
ad.3 Ja ubezpieczyłem mieszkanie w banku SNS na kwotę o ile dobrze pamiętam 43000 euro,z czego rata miesięczna wynosi mnie 13,75 euro |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
|
|
|
|
|