Ile zarabiacie w Holandii?? |
Autor |
Wiadomość |
Madziunia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 8:24 am Ile zarabiacie w Holandii??
|
|
|
Mój chłopak po niecałym tygodniu poszukiwan znalazł prace i mieszkanie w Ledien. Mieszkanie (załatwonie przez pracodawce) 40 euro za tydzien a praca.. obsluguje jakąs maszyne do robienia kartonów do pakowania cebulek kwiatowych.. pracuje od ponidziałku do piatku od 8-17 z godzinna przerwa za 7 euro za godzine... plus nadgodziny (np. wczoraj pracował cały dzien)... mówi ze opraca fajna bo nie męczaca... a czy 7 euro to mozliwa cena na zarobki w holandii?? Jak sądzicie?? a ile wy zarabiacie?? |
|
|
|
|
mariodsl
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 8:47 am
|
|
|
Przeciez to zalezy od zawodu , od znajomosci jezyka , wyksztalcenia etc
Moze akurat ktos sie znajdzie co pracuje ,, w kwiatkach " na podobnym stanowsku, to ci powie ile zarabia. |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 9:12 am
|
|
|
15,63 brutto
inzynier elektryk z doswiadczeniem, praca w biurze |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 5:04 pm ile
|
|
|
a czy ty robisz jakies badania rynku ze pytasz ile kto zarabia- mnie sie wydaje ze jest to dosc indywidualna sprawa kazdego z osobna, nie mozna porownywac a juz tym bardziej dopytywac sie ile kto zarabia - wedlug mnie jest to nietaktem - ale moze to tylko moje zdanie? |
|
|
|
|
mariodsl
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 5:42 pm
|
|
|
agata no typowa polska mentalnosc
Nie powiem gdzie jade na wakacje , bo co to cie obchodzi
Nie powiem gdzie to kupilem,
Nie powiem ile zarabiam,
Nie powiem ile place za mieszkanie
Sam powiem ze nigdy sie o takie rzeczy nie pytam , bo mnie to po prostu nie intersuje , ale jak by ktos mnie sie zapytal to zawsze odpowiem. |
|
|
|
|
kluxklux
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 6:50 pm
|
|
|
wedlug mnie madziunia zle sformulowalas pytanie, nie powinno sie zagladac komus do portfela... zapytaj lepiej (tak jak mariodsl polecil) czy to wynagrodzenie jest sluszne za wykonywanie tej pracy i czy znacie moze orjentacyjnie stawki pracownikow fizycznych pracujacych w podobnym kierunku.
do mariodsl: czepiasz sie mentalnosci agaty a sam nie napisales ile zarabiasz.... (nie chce nawet wiedziec) pozdrawiam |
|
|
|
|
magrach
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 6:53 pm
|
|
|
mariodsl- pierwszy raz musze sie z Tobą zgodzić
Do Agaty -nikt Ci przecież do portfela nie zagląda. Ona zapytala tak orientacyjnie, nie widze w tym nic złego
Ja obecnie nie pracuje , wcześniej jak chodziłam do szkoły to dorabiałam sobie na sprzataniach zarabiałam od 8,50 do 10 euro za godzine.
Moi znajomi polacy pracują w zakładzie mięsnym na pełny etat i po odtrąceniu za mieszkanie i ubezpieczenie maja około 900 euro na rękę , nie wiem ile to jest na godzinę |
_________________ nie ma zwykłych chwil.... |
|
|
|
|
kluxklux
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:00 pm
|
|
|
jeszcze krotkie przeliczenie dla madziuni: 7 euro za godzine, praca rowniez (czasami) w soboty, +- 180 godzin w miesiacu to 1260 euro, minus ok 170 euro mieszkanie zostaje gruby tysac na reke, ja mam pare euro wiecej na godzine ale po odliczeniu wlasnego mieszkania 450 euro bez wody,pradu i elektrycznosci na pewno tysiac na rece mi nie zostanie.... i kto (nie patrzac na warunki mieszkaniowe) lepiej wychodzi? |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:48 pm pieniadze
|
|
|
no wlasnie typowa polska mentalnoscia jest wypytywanie sie ile kto ma. jesli chodzi o inne pytania typu...gdzie co kupilem . gdzie zalatwilem itp. w przeciwienstwie do wielu Polakow staram sie pomagac ludziom kiedy tylko potrafie,ale nie lubie jesli ktos pyta mnie ile zarabiam - mnie jest dobrze , nie narzekam zarabiam duzo ponad srednia krajowa ale czy od razu musze o tym mowic. i sama tez nie dopytuje sie innych - dla mnie to indywidualna sprawa kazdego. no ale jak widze mam odmienne zdanie. tyle zdan ilu wypowiadajacych sie. |
|
|
|
|
mariodsl
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 8:09 pm
|
|
|
Ja akutalnie nie pracuje wiec nie powiem
,,Pracowałem" jako au pair - 300 Euro na miesiac
Pracowałem w kuchni jako pomoc kuchenna zmywanie garów , sprzatnie etc ( wcale sie tego nie wstydze ) 7 Euro
Z innych krajow nie bede mowil bo przeciez nie o to chodzi. |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 8:24 pm ile
|
|
|
tu nie chodzi czy ktos wstydzi sie ile zarabia czy zarabial i co robi- zadna praca nie hanbi - i szanuje tych co pracuja bez wzgledu na zarobki. ja rowniez przed kilkoma laty pracowalam za 6 euro co wcale nie ujmowalo mi szacunku dla siebie , wrecz przeciwnie. ale z tego co teraz zauwazam u wielu naszych rodakow to niestety zawisc, ze ktos ma lepiej niz on. nie mowie ze ty tez tak myslisz ale niestety spotkalam sie juz niejednokrotnie z takim podejsciem , nie wspomne juz o wygryzaniu z pracy i podkopuwaniu dolkow pod swoimi rodakami. dlatego jestem moze troche ostrozniejsza w dopytywaniu sie i odpowiadaniu ile sie zarabia. zreszta to ile sie zarabia o niczym sie swiadczy kazdy z nas ma rowniez swoje wlasne koszty, mam znajomych zarabiajacych okolo 4-6 tys,euro miesiecznie a ich koszty utrzymania sie dochodza do 4tys. sa rowniez i tacy ktorzy zarabiaja 1,5 euro a koszty okolo 500, wiec jak popatrzysz i policzysz ...wychodzi na to samo- prawie. zreszta nie jestem klotliwa .. i nie mam zamiaru sprzeczac sie z toba kazdy ma prawo do swojego zdania |
|
|
|
|
vitm
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 9:16 pm
|
|
|
Wydaje mi sie z kobiecie bardziej chodzilo o "zorientowanie sie na rynku"...
Tez mnie to ciekawi jak tu placa w poszczegolnych zawodach, branzach etc. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 9:30 pm
|
|
|
przeciez to ile powinno sie zarabiac na danym stanowisku mozna sobie obliczyc... w necie jest specjalna strona... trzeba tylko na pare pytan odpowiedziec... a oto i stronka:
http://www.loonwijzer.nl/main/salarischeck |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 6:16 am
|
|
|
wiele pisania o niczym....
Nie zapominajcie ze sami jestescie Polakami. Sam bylem ciekawy jakie sa zarobki w Holandi jak tu przyjezdzalem, a przez takie ogolne odpowiedzi troche sie nacialem. Kazdy pracuje po to by zarabiac a nie po to by tracic czas. Nie chcecie sie do tego przyznac ale taka jest prawda.
I nie porownujcie sie do Holendrow ze nie musza sie pytac o zarobki, Holender Holendra nie oszuka, a Polaka .... |
|
|
|
|
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 11:35 am
|
|
|
Moj maz pracuje jako ZZP i bierze 23 euro na godz po otraceniu podatku wychodzi mu jakies 17 euro na reke .Pracuje przy wszystkim co zwiazane jest z zielenia scina drzewa ,kosi trawe ,sadzi drzewka krzaki . Mysle ze ta stawka jest ok. A jak tu jest z podwyzkami czy ludzie na kontraktach maja co roku podnoszona pensje czy nic sie nie zmienia bo w sklepach zauwazylam podwyzki artykulow po nowym roku wiec chcialabym wiedziec jak to sie ma z pensjami . |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
|