Najlepszy bank ? Założenie konta w ing Niezbedne informacje |
Autor |
Wiadomość |
Borneo7
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 5:21 pm Najlepszy bank ? Założenie konta w ing Niezbedne informacje
|
|
|
U pracodawców wymagane jest posiadanie konta holenderskiego w celu dokonania wypłaty Sporo osób ma w ing i tu rodzi sie pytanie . Czy jest to najlepsze konto w Holandii ? Piszac najlepsze mam na myśli koszty jego prowadzenia oraz pobierane za wykonane przelewy . Po otworzeniu konta ( czy jest jakas specyficzna nazwa bez opłat ? )
Czy za jego utrzymanie bank pobiera prowizję ? Jaki jest koszt wykonania przelewu do innego banku niz ing w Polsce ( bo ma sie rozumieć ze przelewy do polskiego ing sa bezpłatne w 2 kierunkach ? Czy za wydanie karty debetowej oraz korzystanie z niej pobierane sa opłaty ? Jezeli np sa pobierane opłaty za wydanie prowadzenie konta a bym np wybrał pieniadze i wyjechał a nie rezygnował z konta moga pojawia sie jakies problemy ? Czy jeżli bym chciał dokonywać transakcji przez internet dodatkowo trzeba płacić za takie udogodnienie ? By móc korzystać nalezy od razu zaznaczyć to ze wniosku o otworzenie konta ? Jezeli to poprosić o jakies hasła jednorazowe na wykonywane operacje przez internet ? Czy sa jakos dodatkowo
płatne ? Jakie sa największe wady posiadania konta w Ing oraz jakie posiada plusy . Troszke sie rozpisałem ale odpowiedzi moze przydadzą sie rowniez innym osobom które maja wątpliwości . Uprzedzam ze pojedyncze odpowiedzi na forum moze i sa ale nie wszystkie a warto bylo by je uporządkować i by
były dostępne w jednym temacie Pozdrawiam |
|
|
|
|
AdG
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 10 razy Wiek: 41 Dołączyła: 04 Paź 2009 Posty: 85
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 6:40 pm Re: Najlepszy bank ? Założenie konta w ing Niezbedne informa
|
|
|
Borneo7 napisał/a: | U pracodawców wymagane jest posiadanie konta holenderskiego w celu dokonania wypłaty Sporo osób ma w ing i tu rodzi sie pytanie .
1 Czy jest to najlepsze konto w Holandii ? Piszac najlepsze mam na myśli koszty jego prowadzenia oraz pobierane za wykonane przelewy .
2.Po otworzeniu konta ( czy jest jakas specyficzna nazwa bez opłat ? )
Czy za jego utrzymanie bank pobiera prowizję ?
3.Jaki jest koszt wykonania przelewu do innego banku niz ing w Polsce ( bo ma sie rozumieć ze przelewy do polskiego ing sa bezpłatne w 2 kierunkach ?
4.Czy za wydanie karty debetowej oraz korzystanie z niej pobierane sa opłaty ?
5. Jezeli np sa pobierane opłaty za wydanie prowadzenie konta a bym np wybrał pieniadze i wyjechał a nie rezygnował z konta moga pojawia sie jakies problemy ?
6.Czy jeżli bym chciał dokonywać transakcji przez internet dodatkowo trzeba płacić za takie udogodnienie ? By móc korzystać nalezy od razu zaznaczyć to ze wniosku o otworzenie konta ?
7.Jezeli to poprosić o jakies hasła jednorazowe na wykonywane operacje przez internet ? Czy sa jakos dodatkowo
płatne ?
8.Jakie sa największe wady posiadania konta w Ing oraz jakie posiada plusy .
Troszke sie rozpisałem ale odpowiedzi moze przydadzą sie rowniez innym osobom które maja wątpliwości . Uprzedzam ze pojedyncze odpowiedzi na forum moze i sa ale nie wszystkie a warto bylo by je uporządkować i by
były dostępne w jednym temacie Pozdrawiam |
Wiele pytan na raz - ale zrozumiale - wybor banku jest wazna decyzja. Pozwolilam je sobie ponumerowac aby bylo to troche przejzyste.
1. Wedlug antkiet ING jest najtanszym bankiem (wyniki z sierpnia 2009)
2. W ING sa 3 pakiety uslug
BasisPakket € 3,10 za kwartał
BetaalPakket € 7,70 za kwartał
RoyaalPakket € 13,70 za kwartał
Jezeli miesiecznie bedzie wplywalo min. 1000 euro na twoje konto, nie bedziesz musial placic 20 euro za otworzenie konta.
BasisPakket
* Rachunek z karta platnicza
* Tez jako rachunek platniczy dla 2 osob
* Moje ING: dostep do konta przez internet 24/7
* Saldolinia: telefoniczne placenie rachunkow
* Koszty: € 3,10 na kwartał
BetaalPakket
* Karta kredytowa dla Ciebie i partnera
* tez jako rachunek platniczy dla 2 osob
* Moje ING: dostep do konta prze internet 24/7
* Saldolinia: telefoniczne placenie rachunkow
* Koszty: € 7,70 na kwartal
Zalety?
* Atrakcyjne jesli chcesz karte kredytowa dla partnera
* Karta kredytowa moze byc uzyta na calym swiecie w ponad 24 milionach adresow
* Umoszczenie oplat za pobieranie pieniedzy z konta z krajow nie nalezacych do eurozony
RoyaalPakket
* Extra karta platnicza dla wspolposiadacza rachunku
* Platinumkarta dla posiadacza/y rachunku
* Atrakcyjny dla podejmujacych gotowke poza eurozone
* 10% znizki od premi na ubezpieczenie "turystyczne"
* Koszty: € 13,70 za kwartal
Plusy?
* Platinumkarta z wysokim limitem: do € 15.000
Z karta platnicza z tego pakietu brak oplat zw. z pobraniem gotowki w krajach poza eurozone (1,82 euro za transakcje)
* Emergency Cash
W naglych przypadkach 24 uur na dzien gratis przelew pieniezny za granice (max € 2.000 na transakcje).
3. Przy zaznaczeniu opcji "KOSTEN DELEN (SEH)" przelewy za granice sa za darmo.
4. Tak - 14,7 % renty rocznej , reszta oplat zalezna od typu pakietu i limitow
5. Raczej tak - jesli na koncie nie ma nic i nie moga byc pobierane oplaty za prowadzenie konta zwieksza sie limit na minusie - do tego odsetki itd... wiecej info w banku
6. Nie, otrzymuje sie tzw TAN kody przez sms lub poczta . Jest to darmowa usluga.
7. Hasla zazwyczaj sa automatycznie wysylane po zalozeniu konta, kiedy pozostaje tylko 10 Tan kodow na liscie - dostajemy automatycznie wiadomosc ze zostanie wyslana poczta nowa lista. UWAGA! Liste z kodami trzeba najpierw aktywowac w Moim ING
8. Wady :
- Czasami maja pomieszanie w papierach i brakuje dobrej komunikacji.
Zalety
-male oplaty w porownaniu do innych bankow
- rachunki dla dzieci i studentow - brak oplat za otworznie konta
- do dzialu obslugi klienta mozna zadzwonic przez SKYPE - za darmo
itd itd |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 8:03 pm
|
|
|
Co do ING moja znajoma miala tam konto i ciagle jakies dziwne konta chcialy cos jej pobierac, naszczescie miala konto internetowe i na czas widziala. Chodzila w kolko do banku zeby wrocic pieniazki.
Od paru osob bez konta internetowego slyszalam podobnie.
Samo zalozenie konta internetowego to wielkie chodzenie - przynajmniej u nas.
Ja mam w abn amro i nie narzekam choc niektorzy mowia ze w rabobank jest lepiej.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
AdG
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 8:12 pm
|
|
|
sylwia_lelystad napisał/a: | Co do ING moja znajoma miala tam konto i ciagle jakies dziwne konta chcialy cos jej pobierac, naszczescie miala konto internetowe i na czas widziala. Chodzila w kolko do banku zeby wrocic pieniazki.
Ja mam w abn amro i nie narzekam choc niektorzy mowia ze w rabobank jest lepiej.
|
Mam konto w ING juz 5 lat i nigdy takich sytuacji nie mialam. Jezeli miala konto internetowe "Mijn ING" to nie musiala biegac po bankach, wystarczy on-line wybrac opcje "terugboeken" . Chyba ze oplaty byly za prowadzenie konta lub robienie oplat.
Zalozenie "konta internetowego" jest najprostsze - w ciagu 5 dni jest odpowiedz i wystarczy odebrac w banku ING albo na poczcie. Nic trudnego chyba ?
Za konto w Rabobanku placi sie 39.80 euro na rok w ING 30,80 |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 8:16 pm
|
|
|
Czy ja dobrze kojarze ze ostatnio ( z dwa tygodnie temu) bylo o wlasnie ing ze oszukali ludzi z "rente" ? W ulotkach pisalo co innego pozniej sie okazalo co innego?
Bylo w programie holenderskim ale juz nie pamietam jakim. Moze ktos przy okazji tez ogladal ?
|
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 6:18 am
|
|
|
Ja również mam od jakiegoś czasu konto w ING i tez nie mam powodów do narzekań.Samo załozenie konta to "bułka z masłem" w miłej atmosferze trwające ok 5 min.Co więcej ,nie wiem czy to norma ale w provintie Utrecht,afspraak na załatwienie czegokolwiek w banku nie jest wymagany.Dziwi mnie to trochę bo mam jeszcze oszczędnosciowe konto w Rabobanku,ale tam załatwienie czegokolwiek bez wczesniejszego umówienia sie graniczy z cudem.Wniosek o udostępnienie bankowosci internetowej wypełniłem on-line.Po trzech dniach przyszły nam (mam wspólne konto z żoną) kody aktywacyjne do "urządzenia dyspozycji on-line",a po kolejnych czterech dniach dwa Random Reader.Zarządzanie samą bankowoscią internetową na pierwszy rzut oka przeraża,ale po chwili staje sie łatwe i przejżyste.Nigdy nie miałem zadnych problemów z jakimkolwiek dodatkowym pobraniem nieznanego mi incasso.Jedynym uciązeniem moze być tylko zbyt pózne księgowanie wpłat i wypłat.Zdarza się ze przelew wysłany z konta dzisiaj w południe ,jest księgowany dopiero dnia następnego,widniejąc tym samym prawie cały dzień jako saldo dostępne (teoretycznie,bo w paktyce tych pieniędzy juz nie ma).W Rabobanku w kazdy dzien roboczy, pieniądze te księgowane są na bierząco.
Duzym ułatwieniem w ING, moze byc dla osób nie znających zadnego języka obcego infolinia,formularze i coraz częsciej obsługa polskojęzyczna.Tabela prowizji i opłat w ING rzeczywiscie wygląda bardzo konkurencyjnie na tle innych banków.Ja osobiscie polecam....
[ Dodano: Sro Paź 14, 2009 7:29 am ]
Borneo7 napisał/a: | Jaki jest koszt wykonania przelewu do innego banku niz ing w Polsce ( bo ma sie rozumieć ze przelewy do polskiego ing sa bezpłatne w 2 kierunkach ? |
Wszystkie przelewy są bezpłatne po zaznaczeniu opcji,którą wymieniono powyżej.Polskie ING Bank Sląski i holenderskie ING,to dwa różne banki nie mające z sobą nic wspólnego (prócz pomarańczowego logo oczywiscie).W polskim ING,Holendrzy mają swoje udziały,poza tym faktem to dwa rózne banki. |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
|
|
|
|
Borneo7
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 8:57 am
|
|
|
Dziekuje AdG za posortowanie w punktach poszczególnych pytań oraz Tobie i innym osobom za udzielenie odpowiedzi . Na chwilę obecna nie posiadam dochodów w kwocie 1000 euro co miesiąc a założenie konta za 20 to rowniez spory wydatek wiec pewnie sie wstrzymam . Jeszcze dla pewności zapytam czy przelew do każdego polskiego banku w Polsce jest bezpłatny ? Jezeli tak to fajna sprawa by byla z tym Pozdrawiam |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 153 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 12:34 pm
|
|
|
Mój mąż ma konto w Fortis oraz ING i z tego drugiego nie jest zadowolony
Ubezpieczył sobie firmę w ING miał płacić ok 50e, a jak się okazało płaci ok 60e, na dokumenty czekał 5tyg. Dzwonił po naście razy do ING, że czeka na papiery, ponieważ potrzebuje je aby mógł pracować, a oni codziennie informowali mojego męża, że właśnie wysłali. Po ponad miesiącu nasz znajomy holender zadzwonił do ING w sprawie mojego męża i poinformował, że chce zrezygnować z ubezpieczenia, efekt taki, że wszystkie dokumenty dotarły następnego dnia
* Moje ING: dostep do konta przez internet 24/7 - ta usługa jest płatna, za każde sprawdzenie swojego rachunku przez internet pobierają pieniążki, a w Fortisie nie.
AdG - przejrzałam wszystkie Twoje posty i zauważyłam, że masz sporą wiedzę na temat działania banku ING , śmiem przypuszczać, że pracujesz dla ING |
Ostatnio zmieniony przez aneta 23 Śro Paź 14, 2009 12:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 2:18 pm
|
|
|
aneta 23 napisał/a: | * Moje ING: dostep do konta przez internet 24/7 - ta usługa jest płatna, za każde sprawdzenie swojego rachunku przez internet pobierają pieniążki, a w Fortisie nie. |
dziwne... mi jeszcze nigdy nic nie pobrali |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 4:18 pm
|
|
|
aneta 23 napisał/a: | Moje ING: dostep do konta przez internet 24/7 - ta usługa jest płatna, za każde sprawdzenie swojego rachunku przez internet pobierają pieniążki, a w Fortisie nie. |
nie wiem skąd masz takie informacje? Usługa bankowosci internetowej ING jest w 100% bezpłatna.Nie ma znaczenia,czy kozystasz z niej codziennie czy raz w miesiącu.Kozysci są obustronne,zarówno dla klienta,bo nie musi stac w bankowych kolejkach i dla banku bo ogranicza do minimum obsługę klienta.
Jezeli pobierają Ci jakiekolwiek opłaty za udostępnienie i kozystanie z bankowosci internetowej proponuję jak najszybciej skontakowac się ze swoim oddziałem banku ING,celem wyjasnienia zaistniałej sytuacji.
[ Dodano: Sro Paź 14, 2009 5:33 pm ]
Ponizej podaję linka do polskojęzycznej strony ING dla osób które wachają się w którym holenderskim banku otworzyć konto ,lub jak to uczynic?.Kilka ciekawych i waznych informacji ,które mogą być pomocne nowoprzybyłym emigrantom z PL
http://www.ing.nl/particu...lski/index.aspx |
_________________ Błądzic jest rzeczą ludzką,czasami nawet konieczną-pod warunkiem ze człowiek umie wyciągnąc odpowiednie wnioski z błędów ,które popełnił..... |
|
|
|
|
AdG
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 6:28 pm
|
|
|
aneta 23 napisał/a: | Mój mąż ma konto w Fortis oraz ING i z tego drugiego nie jest zadowolony
Ubezpieczył sobie firmę w ING miał płacić ok 50e, a jak się okazało płaci ok 60e, na dokumenty czekał 5tyg. Dzwonił po naście razy do ING, że czeka na papiery, ponieważ potrzebuje je aby mógł pracować, a oni codziennie informowali mojego męża, że właśnie wysłali. Po ponad miesiącu nasz znajomy holender zadzwonił do ING w sprawie mojego męża i poinformował, że chce zrezygnować z ubezpieczenia, efekt taki, że wszystkie dokumenty dotarły następnego dnia
* Moje ING: dostep do konta przez internet 24/7 - ta usługa jest płatna, za każde sprawdzenie swojego rachunku przez internet pobierają pieniążki, a w Fortisie nie.
AdG - przejrzałam wszystkie Twoje posty i zauważyłam, że masz sporą wiedzę na temat działania banku ING , śmiem przypuszczać, że pracujesz dla ING |
Moje ING nie jest platne, niewiem skad bierzesz te informacje.
Nie pracuje dla ING ale mam konto w ING juz 5 lat i zawsze sprawdzam bank zanim ulokuje gdzies swoje pieniadze.
ING nie jest bankiem idealnym, ale ktory jest? W bankach pracuja ludzie - rzecza ludzka jest popelniac bledy. |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 153 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 10:34 am
|
|
|
AdG, "moje ING" mojego męża jest płatne, ale już wiem dlaczego ponieważ mój mąż ma konto firmowe, które działa na innych zasadach. Nie jest z niego zadowolony co miesiąc otrzymuje list na 13e z centami, min jest tam kwota za moje ING. |
Ostatnio zmieniony przez aneta 23 Sob Paź 17, 2009 10:35 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MrRoger
Nieśmiały użytkownik Serwisant PC ;-)
|
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 1:53 pm
|
|
|
sylwia_lelystad napisał/a: | Co do ING moja znajoma miala tam konto i ciagle jakies dziwne konta chcialy cos jej pobierac, naszczescie miala konto internetowe i na czas widziala. Chodzila w kolko do banku zeby wrocic pieniazki.
|
Przeczytalem Twojego posta i nic z niego nie rozumie. Nie chce rowiez byc uszczypliwy - ale temat watku nawiazuje PYTANIEM jaki bank (tym samym dlaczego akurat ten a nie inny). Ty w swojej wypowiedzi nie zawierasz zadnych informacji poza jakimis niemozliwymi (jak dla mnie tajemniczymi przelewami z ING) oraz ze abr jest podobno gorszy od rabo - mozesz uscislic i powiedziec cos wiecej- jakie masz oplaty w swoim banku, jak jeest z przelewami do PL, co ma lepszego rabo?
Dzieki. |
_________________ Jak usunąć przypomnienie o aktualizacji do Windows 10 w Windows 7 i Windows 8 |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 9:28 am
|
|
|
Nie rozwijam tematu o platnosciach za bank bo mam konto studenckie.
|
|
|
|
|
MrRoger
Nieśmiały użytkownik Serwisant PC ;-)
|
|
|