16-latek trudna sytuacja! |
Autor |
Wiadomość |
symeks
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 5:40 pm
|
|
|
Mi na mysl przyszedl numer sofi. zapewne da sie wyrobic nie majac 18 lat,
Tylko czy ktos z opiekunow nie musi byc przy tym?? bo nie wiem.
pzdr
thx Agss dobrze wiedziec... |
Ostatnio zmieniony przez symeks Wto Paź 20, 2009 7:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Agss
Poczatkujacy
Wiek: 33 Dołączyła: 05 Wrz 2009 Posty: 15 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 6:14 pm
|
|
|
Symeks bzdura. Ja wyrabialam sofi nr jak mialam 13 lat zaraz po przyjezdzie do Holandii.
Ale taki wyjazd bym odradzala. Szczegolnie ze teraz z praca wcale tak latwo nie ma, szczegolnie jak sie nie zna jezyka, nie ma prawa jazdy itp. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 6:20 pm
|
|
|
Ja mowilam o dowodzie/ paszporcie. Jak sie nie ma dowodu- wystarczy paszportna bazie ktorego wyrobisz wszystko. |
|
|
|
|
praca_j
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 6:56 pm
|
|
|
Po twoich wypowiedziach wnioskuję że jeszcze nie ukończyłes nawet 17... to poważna decyzja i nie można jej podjąc od tak. przedewszystkim wszystko zalerzy od twojej sytuacji osobistej... nie wiem co jest na rzeczy ze chcesz natychmiast wyjechac ale pierwsza sprawa to to że jak masz 16 czy 17 lat to w polsce jestes pod opieką rodziców!!!! nie możesz sam sobie wyjechac tak po prostu. nie zależnie od sytuacji w domu ciągle jestes uważany za dziecko i nawet tymczasowego dowodu nie dostaniesz bez ich podpisu. musiałbys byc w takiej sytuacji jak: ciąża nieletnich- małżeństwo- wtedy dostałbys dowód i był bys traktowany jak dorosły. ale nie polecam takiego rozwiązania!!!!! w holandii w tym wieku możesz pracowac tylko na częsc etatu i do tego za stawkę wiekowa... chyba że trafisz na firme która tej stawki nie ma ale musiałbys umiec cos konkretnego, miec zawód, najlepiej doswiadczenie w zawodzie i znac język. wiem że obecnie w wielu miejscach w holandii ciężko jest znalesc prace na stałe i na pełny etat osobą które sa pełnoletnie i mają powyższe atuty.. jest taki jeden sposób....
ale to troche skomplikowane i musiałbys się napracowac- a nie wierze ze chciesz- bo to nie praca fizyczna.. mógłbys tu pójsc do szkoły... albo przyjechac na wymianę do jakiejs rodziny- polskiej lub holendersiej- szukaj w tym portalu- albo z rodzicami. do 18 roku życia rodzice dostaja na ciebie dodatek, a po 18 ty dostajesz kase za to ze się tu uczysz. Najlepiej przyjechac tu po liceum- od razu na studia w jęz. angielskim. sa też sposoby żeby dostac więcej kasy po 18 ucząc się ale to już nie na dzisiaj.. mógłbys też przez ten rok się pomęczyc pracując tu ale cięzko by było. jak przyjedziesz po 18 możesz dostac mieszkanie studenckie za 200-300e z gemente, na począdek isc do szkoły językowej również przez gemente0 w trybie dziennym, wówczas bilety po całej holandii ma sie za darmo i płacą ci- nie wiem dokładnie- jakies 500-600?euro. to starcza studentowi=możesz oczywiscie dorabiac wekend np w jakims sklepie- do szkoły ROC chodzi się 4 dni w tyg.. możesz się uczyc skonczyc tu jakąs szkołe i znalesc naprawde dobrą prace, ale nie da się tego zrobic od razu na już. na to trzeba czasu, odwagi i chęci... i duuuuużooo duużoooo cięzkiej- nie fizycznej pracy... najlepiej skończ w polsce tę szkołę w której się uczysz, a za rok możesz już myslec o zupełnie czym innym... lub spróbowac tu przyjechac ale nie spodziewaj sie kokosów...
[ Dodano: Wto Paź 20, 2009 7:58 pm ]
sorki za pisownię... |
|
|
|
|
Mateusz1992
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 8:55 pm
|
|
|
witam ponowie
znalazlem prace w rzezni tam gdzie moja matka pracuje ;]
pozdrawiam
Ps umiem dobrze angielski
NIE ZNAM MIASTA moze ktos mnie oprowadzi??
w piatek wyjezdzam |
|
|
|
|
arek7171
Poczatkujacy PROblask
Wiek: 41 Dołączył: 19 Wrz 2009 Posty: 6 Skąd: Ostrów Wlkp. \ Wro
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 10:26 pm
|
|
|
dat good...
gesloten |
|
|
|
|
Mateusz1992
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 10:44 pm
|
|
|
a jak z CoffeeShopami w Hadze??
Duzo tego??
Metro jest chociaz?? |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
Mateusz1992
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 11:05 pm
|
|
|
ah suska malo wiesz ;D Szkoda ze nikogo w den haagu nie znam ;/ |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
Mateusz1992
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 21, 2009 12:40 am
|
|
|
hehe ktos mi kupi ;P |
|
|
|
|
Atryda
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 21, 2009 6:53 am
|
|
|
Natępny amator nie pracy tylko palenia w holandii....
|
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Śro Paź 21, 2009 7:24 am
|
|
|
Tak napewno mama |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Śro Paź 21, 2009 8:21 am
|
|
|
sorrki ale myslalam ze Mateusz1992 jest odpowiedzialnym mlodzikiem a tu na koniec tematu niespodzianka chlopak wcale nie potrzebowal wsparcia, opini tylko coffeshopy i nie chce obrazac Mateusza |
|
|
|
|
|