ROC - Platnosc |
Autor |
Wiadomość |
mroweczka
Gaduła
Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Cze 2007 Posty: 192 Skąd: Loenen aan de Vecht
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 10:35 am ROC - Platnosc
|
|
|
Witam,
Z pewnoscia wielu z was uczeszczalo na kurs holenderskiego do ROC. Po jakim czasie dostaliscie rachunek ?
Ja juz 3 miesiac jestem w szkole, niedlugo koncze..a rachunku jak nie bylo tak niema. Moj znajomy ma obecnie taka sama sytuacje. A jedna z kolezanek jakis czas temu nie dostala wogule rachunku za szkole, bylo to jakies 2 lata temu.
Nie zeby mi przeszkadzal brak tego rachunku, ale obawiam sie ze spadnie mi to jak grom z janego nieba w najbardziej nieodpowiednim momencie.
Dodam ze szkole zalatwialam sama a nie przez Gemeente, a na kontrakcie podano ze rachunek przysla w ciagu 2 tyg. |
_________________ You can't stop me
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me! |
|
|
|
|
mariaaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 11:02 am
|
|
|
Wydaje mi sie ze powinnas sie z nimi skontaktowac, to na pewno powiedza ci co i jak, nie uwazasz? |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła
Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Cze 2007 Posty: 192 Skąd: Loenen aan de Vecht
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 11:06 am
|
|
|
Moze i tak...
Ale to chyba takze w ich interesie pobrac naleznosc za prowadzony kurs.
Czy Ty bys ze tak powiem dobrowolnie pchala komus kase na sile ?! Heh ...niesadze |
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 5:29 pm
|
|
|
ja bylam i sie pytalam i ....prosze czekac na rachunek wiec sobie poczekam.A tak na marginesie to wiele osob nie placilo bo nie dostalo rachunku nawet z przed 2 lat
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 6:30 pm ]
Mroweczka ale jaka ty szkole konczysz bo ja chodze do ROC i jeszcze sporo przede mna z tego co wiem to minimum roczek trwa szkola |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 6:23 pm
|
|
|
Lena
Moja znajoma tez konczyla 2 lata temu szkole i rachunki tfu tfu to dzis nie dostala ...heh szczesciara.
Ja chodze do ROC w Hilversum. (dzienne 3 razy w tyg, )Zaczynalam od niveau 2. Nievau 1 zaliczylam na rozmowie wstepnej. Po dwoch tygodniach rozdzielili nas na dwie grupy i przeszlam do tej o wyzszym poziomie, wiec nie skoncze szkoly w tzw. rok szkolny tylko juz w styczniu bede podchodzila do egzaminow koncowych.
A Ty gdzie chodzisz do szkoly ?[/b] |
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
Ostatnio zmieniony przez mroweczka Pią Paź 23, 2009 6:23 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 6:29 pm
|
|
|
Czasem kurs finansuje gemeente danego miasta... |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 6:37 pm
|
|
|
no ja tez w Hilversum i tez 3 dni w tygodniu ale nie podeszlam do testow na poczatku no ni w zab holenderskiego nie umialam no tylko te podstawowe zwroty ale zgadzam sie z toba juz teraz bo faktycznie masz juz drugi poziom oj zazdroszcze ci ja tam jeszcze korzenie zapuszcze |
Ostatnio zmieniony przez lena930 Pią Paź 23, 2009 6:38 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 6:47 pm
|
|
|
Zleci....sama zobaczysz
Mi w sumie brakuje tego slownictwa z 1 poziomu, wiec teraz musze je sama zakuwac, ale chyba bym nie uciagla gdybym musiala walkowac jedna lekcje przez caly tydzien. Juz u mnie w grupie robi mi sie male ku ku, jak nauczycielka omawia np temat rozwodow w Nl etc, a laska opowiada sutyacje samotnej sasiadki i pyta nauczycielke dlaczego ojciec nie odwiedza dzieci
A swoja droga: W jakie dni chodzisz do szkoly ?
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 8:48 pm ]
sylwia_lelystad napisał/a: | Czasem kurs finansuje gemeente danego miasta... |
Ale czy w takim razie nie powinnan zostac powiadomiona przez Gemeente , ze oplacili mi kurs? |
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 8:49 pm
|
|
|
a mi sie wydaje ze odnosnie finansowania przez gemente to sama musisz isc do nich i zalatwiac Mroweczka chodze we wtorki srody i czwartki |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 9:00 pm
|
|
|
Tylko, ze mi nie zalezy na dofinansowaniu bo juzi tak w duzej mierze pokrywa to Gemeente. Z tego co sie orientuje to kurs +/- kosztuje 1000 euro a ja mam kwote 325, - do zaplaty..tylko nie przyslali rachunku ze szkoly....
Czysta komedia
Ja chodze w poniedzialki, wtorki i czwartki. |
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 9:24 pm
|
|
|
no to zapewne sie mijamy w tym labiryncie ja mam 210e per jaar |
|
|
|
|
jawitta
Gaduła jawitta
Pomogła: 4 razy Wiek: 43 Dołączyła: 12 Maj 2008 Posty: 103
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 6:21 pm
|
|
|
Witam ja dostałam rachunek prawie po roku i nie 325€ a 135€ ciężko za nimi trawić . |
_________________ "Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie " |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 9:47 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:37 pm
|
|
|
Ehhh...co bedzie to bedzie |
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:56 pm
|
|
|
Cytat: | Z tego co sie orientuje to kurs +/- kosztuje 1000 euro a ja mam kwote 325, |
ojej
a w Belgii nauka jezyka holenderskiego kosztuje 60 EUR na semestr ( ksiazka i materialy gratis).
Jezeli ktos mieszka przy granicy BE , NL to bardziej oplaca sie w Belgii uczyc |
Ostatnio zmieniony przez singelnl Pon Paź 26, 2009 8:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|